❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jaký spoj pro jednosměrný přenos 1 Gbps na vzdálenost 500 m?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
jsfrk

Jaký spoj pro jednosměrný přenos 1 Gbps na vzdálenost 500 m?

Příspěvekod jsfrk » 11 years ago

Ahoj

nejsem z oboru, ale pro potřeby mého chlebodárce hledám řešení pro přenos 1 Gbps na 500 m,
v ideálním případě bez potřeby licence nebo registrace ČTÚ.
V podstatě potřebuju dostat 1 Gbps z místa A na místo B, opačně nepoteče nic kromě režie spoje.

Pokud tomu dobře rozumím, tak pro pásmo 80 GHz je nutná registrace.
Pro pásmo 60 GHz není povolena stálá venkovní instalace, ale není potřeba registrace. Co jednorázové venkovní akce ?

Na netu jsem našel např. toto, ale mám dojem že oba spoje jedním směrem protlačí max. 900 Mbps (provoz 90:10 %) :

Siklu EtherHaul EH-600 - 60GHz
Siklu EtherHaul EH-1200 - 80GHz

Jsou nějaké jiné možnosti nebo pásma ?

Díky za vaše názory.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Ahoj,

pro pásmo 80GHz je nutná registrace pouze spoje samotného, spíše bych to označil jako ohlášku, je to bezplatné.

Informace, které si našel o siklu jsou správné pro jejich halfduplexní (TDD) spoje. Pokud opravdu potřebuješ 100% 1Gbps jedním směrem, budeš muset sáhnout po fullduplexním rádiu (FDD). Neznám na trhu simplexní 1Gbps MW spoj.

1Gbps vzduchem lze postavit i v jiných pásmech, ale ty jsou licencovaná. 80GHz pásmo je asi nejlepší volba. Výrobců je spousta - jediný český je Alcoma, zahraniční pak Siklu, E-Band, SIAE, ...

Dalo by se uvažovat i o laserovém spoji, ale bude to určitě větší investice a komplikace při sněhu, mlze apod.

Co po tom spoji poběží?
0 x

milan.zelina

Příspěvekod milan.zelina » 11 years ago

Pokud by stačilo 900Mbit, tak Siklu se dá nastavit na poměr TX/RX 75/25% a to dá při max kapacitě
1,2G pokud se nepletu, právě zmíněný strop cca 900 M.
Na požadovanou vzdálenost to pojede naprosto spolehlivě.
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 11 years ago

Co zakopat optiku ? :idea: :mrgreen:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

jsfrk

Příspěvekod jsfrk » 11 years ago

Radek Úlehla píše:Co po tom spoji poběží?

Přesnou informaci zatím nemám, má jít o přenos video streamu, předpokládám že v UDP.

---
Optiku mám v záloze, ale zakopat ji nemůžu.
Má to sloužit pro krátkodobé akce, řádově dny, v různých lokalitách.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Abych pravdu řekl, mě by se moc nelíbilo, kdyby někdo stěhoval svůj 80G spoj ... při vší smůle by zaručeně něco někomu shodil. Vyzařovák, nevyzařovák ...

A zase tak dobře se to nesměruje, abych to chtěl nějak často stěhovat :-)

Je ovšem také fakt, že pro to gigo zase až tolik na výběr nemáš. 2x Alcoma MP600 v 10GHz by asi šlo (i když těžko říct, jak to zbondovat, aby ti to k něčemu bylo). Případně v 24GHz jedna, oželíš-li 100Mbit. Ve split řešeních je výběr asi větší a funguje tam bonding na L1 vrstvě, ale koukám zase nemáš gigo ...

Čistě cenově ovšem myslím vyjde nejlépe řešení v 80G. Ale teď nemám v hlavě přesné ceny.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

ludvik

I když ... možná to radši poptej přesně u nich. Nějaké řešení ti určitě navrhnou ... Když tak koukám do datasheetu MP600: 1+0, 2+0, 1+1 SD (prostorová diverzita), 1+1 FD (frekvenční diverzita).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

jeste se nevi co tam pobezi, ale bude to 1Gb ... aby tam nakonec nestacilo 300M :-)
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

ludvik píše:2x Alcoma MP600 v 10GHz by asi šlo (i když těžko říct, jak to zbondovat, aby ti to k něčemu bylo).

Ono nestačí, že tu máme UBNT, ještě budeme stavět 56Mhz rádia v 10GHz :)
0 x

ludvik

čím se to liší od dvou spojů s azimutem o pár stupňů jinam? Nijak ... To je právě výhoda spojů ala alcoma. Když při troše plánování jsem schopen na jeden stožár narvat desítky spojů, tak opravdu občas jeden zbondovanej nevadí. Na rozdíl od MK/UBNT :-)
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Takze acčko je vlastně venku taky ok...
0 x

ludvik

Co sem pleteš AC?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

ludvik píše:Abych pravdu řekl, mě by se moc nelíbilo, kdyby někdo stěhoval svůj 80G spoj ... při vší smůle by zaručeně něco někomu shodil. Vyzařovák, nevyzařovák ...

A zase tak dobře se to nesměruje, abych to chtěl nějak často stěhovat :-)

Je ovšem také fakt, že pro to gigo zase až tolik na výběr nemáš. 2x Alcoma MP600 v 10GHz by asi šlo (i když těžko říct, jak to zbondovat, aby ti to k něčemu bylo). Případně v 24GHz jedna, oželíš-li 100Mbit. Ve split řešeních je výběr asi větší a funguje tam bonding na L1 vrstvě, ale koukám zase nemáš gigo ...

Čistě cenově ovšem myslím vyjde nejlépe řešení v 80G. Ale teď nemám v hlavě přesné ceny.

ty seš joker. 80GHz kterou skoro neni nikde vidět by si nepoužil ale 10 nebo 24 by si zasral okamžitě kde je průser shození cizího spoje o řády větší.... :-D
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ludvik

Pravděpodobnost je sice větší u nižších pásem, ale shození gigové páteře někomu je naopak větší průser, než nějaké desítky. Už jenom proto, že leckdy nemáš možnost přeladit. A většinou je to pro tu síť důležitější spoj.
0 x