Zdravím,
12V bych tedy rozhodně nedoporučoval. Na několika místech jsem ověřil, že to je zdroj velkých problémů. Může se stát, že ti to pojede několik dnů OK. Pak stačí, abys pustil BTEST na některé lince a celé to spadne. Nejhorší je, že v tomto stavu se začnou současně startovat měniče na jednotlivých deskách a odběr stoupne natolik, že celý ss start zamrzne a je konec. To nemluvím o tom, že i ss poměry nebudou OK. Při napájení 12V bych se moc nedivil hodnotě okolo 10V nahoře u RB, pokud jich bude více. Myslím tím průměrné hodnoty napětí, na pokrytí nárazů při strartu a zatížení linky nezbude nic. Brutální odběry dělá např. RB912, která při měření BTESTEM shazovala napájení takového hnízda.
mpcz, 14.06.2014
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
maximalna zataz na UTP kabli Cat5
no joo jenze ja sem tam cpal 20V a kdybych v cili dostal 15, tak je mi to stale fuk protoze mi vsecko pojede v pohode. Znamy vedl stejnou trasou Cyky kabel, tusim 3x1,5mm, pousti do nej 13,5V a nahore mu na to jede 1-2 RB a nejaka mala deska s Celeronem , ted si nejsem jist ma li tam DC-DC menic. Kazdopadne pokud vyleti stava, jede to primo na nabitou 12V baterii a za 2-3 roky provozu nemel problem.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
Ja ted taky davam vsude 12V Meanwel a nemam problem. Naopak driv jsem daval 24V verzi, a ta poustela do RBcek 28V a ty desky zacaly odchazet.
0 x
Pintero píše:Ja ted taky davam vsude 12V Meanwel a nemam problem. Naopak driv jsem daval 24V verzi, a ta poustela do RBcek 28V a ty desky zacaly odchazet.
Zdravím,
jestli jsi měl místo 24V voltů 28, mohlo to být tím, že jsi měl dobíjení továrně nastaveno na 27,6V, což je správná hodnota pro mez nabití 2 ks AKU. A obráceně, pokud to byl podobný případ, 12V zdroj s UPS funkcí dobíjí AKU na 13,8V, takže vše mohlo fungovat dobře. Problém nastane po výpadku sítě = vypnutí dobíjení, napětí sletí bleskem na 12V, na konci vedení bude 8-10V a nastane konec.
Napětí 12V, dlouhé UTP a větší hnízdo = problém dříve nebo později. A důležitá věc: když se podíváš na konstrukci měničů na desce RB, vypadá to, že co deska, to jiné zapojení a tím pádem jiné chování hlavně při rozběhu.
mpcz, 16.06.2014
0 x
Pintero píše:Ja ted taky davam vsude 12V Meanwel a nemam problem. Naopak driv jsem daval 24V verzi, a ta poustela do RBcek 28V a ty desky zacaly odchazet.
Prave proto ma ten zdroj trimr pro moznost nastaveni vystupu, a lze to ztlumit.
Ovsem ja jsem se tedy nesetkal s tim, ze by 28V nejak vadilo, jak UBNT tak RB to nesou v pohode, zvladaji rozsah PoE 12-30 V.
0 x
mpcz píše:Pintero píše:Ja ted taky davam vsude 12V Meanwel a nemam problem. Naopak driv jsem daval 24V verzi, a ta poustela do RBcek 28V a ty desky zacaly odchazet.
Zdravím,
jestli jsi měl místo 24V voltů 28, mohlo to být tím, že jsi měl dobíjení továrně nastaveno na 27,6V, což je správná hodnota pro mez nabití 2 ks AKU. A obráceně, pokud to byl podobný případ, 12V zdroj s UPS funkcí dobíjí AKU na 13,8V, takže vše mohlo fungovat dobře. Problém nastane po výpadku sítě = vypnutí dobíjení, napětí sletí bleskem na 12V, na konci vedení bude 8-10V a nastane konec.
Napětí 12V, dlouhé UTP a větší hnízdo = problém dříve nebo později. A důležitá věc: když se podíváš na konstrukci měničů na desce RB, vypadá to, že co deska, to jiné zapojení a tím pádem jiné chování hlavně při rozběhu.
mpcz, 16.06.2014
ja viem ze 24V by som mal bez problemov ale vzhladom ku komplikovanej situacii to nakoniec musim risknut a meral som to a spotrebu to ma 22W takze uz mi ostava len verit ze to ten sietovy kabel utiahne aj s tymi 12V.
0 x
divizna píše:Pintero píše:Ja ted taky davam vsude 12V Meanwel a nemam problem. Naopak driv jsem daval 24V verzi, a ta poustela do RBcek 28V a ty desky zacaly odchazet.
Prave proto ma ten zdroj trimr pro moznost nastaveni vystupu, a lze to ztlumit.
Ovsem ja jsem se tedy nesetkal s tim, ze by 28V nejak vadilo, jak UBNT tak RB to nesou v pohode, zvladaji rozsah PoE 12-30 V.
Zdravím,
moc bych s tím přepětím nelaškoval, PWM měniče - chipy osazené na RB mají od výrobce maximálku napětí 23V, hranice zničení od výrobce chipu 25V. Těžko říci, jak velkou rezervu si výrobce nechává, ale když zvážím impulzní poměry ve spínaných zdrojích, trošku bych se těch přesahů bál. Řekl bych, že Sergej dost riskuje a hodně věří čínskému výrobci, když udává tak velký rozsah vstupního napájecího napětí. V době, kdy jsou chipy běžné pro napětí 40V za stejnou cenu, asi bych se nad tím vážně zamyslel.
Pokud tedy někdo používá zdroj se jmenovitým napětím 24V s funkcí UPS, třeba Meanwell, má na výstupu skoro 28V a pak se není co divit, že se PWM chip v RB poškodí. v praxi to ale není příliš časté, já jsem zatím zažil pouze dva případy (malinká síť).
mpcz, 17.06.2014
0 x
Pokud ale na Meanwellu snížím napětí, tak pak zase se mi nedobije dostatečně baterka, která chce na dobití právě tech 27,6 V. Jak to teda správně řešit? DC/DC měničem, který na výstupu bude opravdu držet těch 24 V?
0 x
DarkLogic píše:Pokud ale na Meanwellu snížím napětí, tak pak zase se mi nedobije dostatečně baterka, která chce na dobití právě tech 27,6 V. Jak to teda správně řešit? DC/DC měničem, který na výstupu bude opravdu držet těch 24 V?
Muzes tam dat treba diody, stabilizator na 24V nebo si vyrobit jednoduchou delicku napeti...

0 x
DarkLogic píše:Rád bych něco, co nemusím vyrábět, ale jen zapojím dráty.
v tom případě to bude ranec...
např:
http://www.elsaco.cz/index.php?file=./p ... _xdc03.php
0 x
DarkLogic píše:Rád bych něco, co nemusím vyrábět, ale jen zapojím dráty.
Tak hladaj na DX , tam je toho plno
0 x
Hatatitla píše:DarkLogic píše:Rád bych něco, co nemusím vyrábět, ale jen zapojím dráty.
Zdravím,
tak tyto řešení bych asi moc nedoporučoval:
- dělička napětí je úplný nesmysl, pokud je myšlena odporová, jinou si nedovedu představit
- doporučovaný měnič na 28V/24V by mohl sice fungovat, ale při výpadku sítě sletí napětí na AKU na 24V a měnič v tu ránu přestane fungovat, protože ke své funkci potřebuje určité rozdílové napětí vstup-výstup
- řešením by bylo ošidit se o nějaké volty na výstupu a pak by mohl měnič fungovat nebo použít komplikovanější měnič step-UP/step-down současně, kterých ale rozhodně plno není. Také by ses musel smířit se značnou výkonovou ztrátou, která tě bude asi pálit především při provozu z AKU.
mpcz, 17.06.2014
0 x
mpcz píše:Hatatitla píše:DarkLogic píše:Rád bych něco, co nemusím vyrábět, ale jen zapojím dráty.
Zdravím,
tak tyto řešení bych asi moc nedoporučoval:
- dělička napětí je úplný nesmysl, pokud je myšlena odporová, jinou si nedovedu představit
- doporučovaný měnič na 28V/24V by mohl sice fungovat, ale při výpadku sítě sletí napětí na AKU na 24V a měnič v tu ránu přestane fungovat, protože ke své funkci potřebuje určité rozdílové napětí vstup-výstup
- řešením by bylo ošidit se o nějaké volty na výstupu a pak by mohl měnič fungovat nebo použít komplikovanější měnič step-UP/step-down současně, kterých ale rozhodně plno není. Také by ses musel smířit se značnou výkonovou ztrátou, která tě bude asi pálit především při provozu z AKU.
mpcz, 17.06.2014
Ja jsem uspěšně provozoval 3 diody do serie s ubytkem 0,6 - 0,7V. Potom jsem si to předělal na 24V stabilizator a i když to jelo na baterky a bylo tam cca 23V na vstupu, tak na výstupu ze stabilizátoru bylo cca 19-20V a to tiku stačilo. Spíš jsem tam měl proudové omezení 2A. To mě ale s dvěma zapojenýma rb tolik nevadí.
0 x
Nevim co tu resite 27.6V
Ja mam vse na AD zdrojich s 27.6V napetim a jeste jsem za x let nemenil kondiky natoz spaleny chip.
Poprosil bych o datasheet k tomu chipu, ktery dle vas nesnese 28V a MikroTik tim dle vas mlzi.
UBNT jede co vim do tech 24V, tam to ani nemaji do 28V a jednotka se odporouci (nekomu po delsim case).
Ja mam vse na AD zdrojich s 27.6V napetim a jeste jsem za x let nemenil kondiky natoz spaleny chip.
Poprosil bych o datasheet k tomu chipu, ktery dle vas nesnese 28V a MikroTik tim dle vas mlzi.
UBNT jede co vim do tech 24V, tam to ani nemaji do 28V a jednotka se odporouci (nekomu po delsim case).
0 x