❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
problém - Propustnost linux routeru
problém - Propustnost linux routeru
Bohužel řešíme už třetí den problém s propustností. Červené hodnoty jsou ty co nás trápí. Všechna měření byla prováděná +- ve stejný čas. Nevíme, jestli je problém na straně upstream providera, nebo je v našem routeru R2. Kdyby byla chyba v R2, kde hledat chybu? Všechny naměřené hodnoty jsem napsal do níže uvedeného obrázku. Ještě doplním, že jsme na všech routerech zkontrolovali IRQ, tak aby se opravdu nekrylo. Také MTU je na všech kartách 1500. Shappery jsou dole. V iptablech je do 30ti pravidel. CPU jsou skoro na nule, R1 a R2 mají C2D procesory. Operační systém debian 2.6.33., jádro je patchlé pro shapper(IMQ,ESFQ). Měření provádíme iperf na tcp jedno vlákno. Případné dotazy rád doplním.
- Přílohy
-
- schema_problem.jpeg
- (241.97 KiB) Zatím ještě nestaženo
0 x
Vyhodím switch za 400,- a dám si tam aspoň na měření něco pořádného. Cisco, 3Com cokoliv s mngmt.
Dále bych sledoval soft irq na daných strojích.
Dále bych sledoval soft irq na daných strojích.
0 x
-
jimik píše:Bohužel řešíme už třetí den problém s propustností. Červené hodnoty jsou ty co nás trápí. Všechna měření byla prováděná +- ve stejný čas. Nevíme, jestli je problém na straně upstream providera, nebo je v našem routeru R2. Kdyby byla chyba v R2, kde hledat chybu? Všechny naměřené hodnoty jsem napsal do níže uvedeného obrázku. Ještě doplním, že jsme na všech routerech zkontrolovali IRQ, tak aby se opravdu nekrylo. Také MTU je na všech kartách 1500. Shappery jsou dole. V iptablech je do 30ti pravidel. CPU jsou skoro na nule, R1 a R2 mají C2D procesory. Operační systém debian 2.6.33., jádro je patchlé pro shapper(IMQ,ESFQ). Měření provádíme iperf na tcp jedno vlákno. Případné dotazy rád doplním.
kdyz jsem se podival co je to zac ten TP-link tak jsem neveril svym ocim. Cekal jsem neco alespon s managementem. Jak si muze nekdo dat do 155mbps trasy zarizeni na kteren ani nezjisti jestli to funguje spravne?
Budu se opakovat:
- zkontrolovat vsude chybove countery (a v dobre siti budou k dispozici na vsech interfacech, nejlip vybneseny v grafech aby se dalo zjistit kdy to zacalo a za jakych podmiek - jako traffuic apod)
- na linuxech zkontroovat jak dlouho CPucka travi cas v soft irq - pokud to nejsou jednotky procent je to naznak nejakych problemu (iptables, shaping)
- zkusit jestli to neodhali 'ping x.x.x.x -A' z jednoho konce na jednotliva zarizeni po ceste, pripadne zkusit vetsi (plnou) delku packetu
- da se i spustit sniffing behem BW testu na vsech podezrelych bodech a zjistovat kam nektere packety nedorazi
- zkusit zda se rychlost zvysuje s pribyvajicim poctem TCP spojeni (pokud ne tak nekde neco shapuju/limituje rychlost, pokud ano tak neco ztraci ci ma prilis vysokou latenci apod)
0 x