❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jaky disk pro GW na superimcro s MK L5 ?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
tomasik

Jaky disk pro GW na superimcro s MK L5 ?

Příspěvekod tomasik » 11 years ago

Zdravim,
zeptám se jaky pouzit disk pro GW na supermicro s MK L5, mohu tam dat nejakou CF rychlejsi kartu na sata redukci nebo tam musi bejt SSD super rychlej disk nebo klasika disk SATAIII , jde jen o to nahrat a provozovat tam MKcko, ma to vliv na rychlost pak te GW ? Diky Tomas.
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

mam na GW SSD 30GB, mensi nebyl k mani v ten cas...a necekam ze by disk exl driv nez PC v kterem bezi (SuperMicro)... CF neprezije podle me dlouho, bezny SATA disk zdechne nonstop provozem, navic minimalni kapacity v jakych je k mani jsou nesmyslne velke, kdo by si dal RoS co zabere 50MB na 250GB disk :)
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

reset

Příspěvekod reset » 11 years ago

na co 30GB SSD disk , kdyz ti ROS zabere max ma par MB ? a hlavne jeji rychlost je uplne irelevantni mimo bootu ?
nam bezi CF na supermicro hlavni brane nekolik let ( presne nevim , 2az3R+)
az zdechne , tak ji jen vymenim a jede se dal ,
a ze ti nemuze zdechnouch SSD disk , ... to bych se sakra divil ,
v mem PC jsem uz behem roku vymenil 2 SSD disky , coz se u normalnich SATA (tocicich) nikdy nestalo
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Polk

Příspěvekod Polk » 11 years ago

Já taky jedu asi 7 rokem na CF , musím tedy zaklepat byla to tedy nějaká 1 GB Kingston s takovým tím květem :-) . Ted stavím novou mašinu už také na supermicru a už mám licenci na CF - 4 GB Sandisku.
0 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 11 years ago

klasicke plotnove disky jsou dle me drzaci, jelikoz vyzkouseno a vetsi vydrz i oproti cf.

8G ssd stoji okolo 20$

nebo usb flaska za 200 :-]

nebo 128MB cf ide ... mnel sem strach ze to chcipa a ted jich mam 10 v kanclu uz asi dva roky, a nejsou potreba, jelikoz to proste nechcipa.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

svestka

Příspěvekod svestka » 11 years ago

redukce IDE/SATA na CF tu nějaký mám, kdyby někdo chtěl.
sorry za OT
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)

nikim007

Příspěvekod nikim007 » 11 years ago

ahoj, kolik stoji ta sata na CF ? Dekuji Michal

svestka píše:redukce IDE/SATA na CF tu nějaký mám, kdyby někdo chtěl.
sorry za OT
0 x

svestka

Příspěvekod svestka » 11 years ago

nikim007 píše:ahoj, kolik stoji ta sata na CF ? Dekuji Michal

svestka píše:redukce IDE/SATA na CF tu nějaký mám, kdyby někdo chtěl.
sorry za OT

je to vlastně tohle: http://www.alza.cz/axago-rsc-c1-d246613.htm, jen bez toho plíšku. Cena 200 ?
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)

Voju
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Voju » 11 years ago

Zdravím pánové,
doporučuji se vyhnout levnějším SSD diskům, které tu několikrát mezi vámi proběhli jako dobrý nápad. Máme odzkoušeno několik SSDček, přičemž žádné z nich neobstojí v nějakém vytíženějším stroji. Při 4000 Fw zápisech v Adress listu, 1500 DHCP leasách + zhruba 850 routách a 190 adresních rozsazích dochází k nemilému efektu, kdy vám začnou odumírat jednotlivé kousky SSDčka a ono pak ejhle - konec počtu cyklů zápisů...

Aneb není nic lepšího, než když se posere sektor, kam vám RouterOS ukládá Soubory a vy pak nemůžete exportovat nastavení nijak jinak, než si ho zobrazit v konzoli a postupně překopírovávat ručně... :)
Doporučuji koukat po NAS Mechanických discích. Vysoké otáčky, nároky na spolehlivost atp. Obyčejný WD digital RED se dá sehnat do 2 000,- a je označován jako vhodný pro NAS systémy. Máme nasazeno několik takovýchto disků už cca rok a od té doby neřešíme problémy, že by nám na nějaké mašině po rebootu zmizelo všech 100 záznamů zákazníků, kteří byli od posledního rebootu připojeni...
0 x
Michal Vojáček, CC INTERNET s.r.o.

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

větší hovadinu sem neslyšel.

Všechny dnešní desktopový 2.5" SSD disky maji wear-leveling což je vyrovnávání opotřebení zapisováním po celí kapacitě disku. Dál umějí přemapovávat vadný buňky a pro toto přemapování mají vyhrazený prostor. A tohle všechno dokážou SSD disky bez podpory OS. Dále aby si dokázal za dobu co SSD jsou na trhu umořit SSDčko k smrti počtem přepisů tak by si musel každý den uložit minimálně 10GB tak po dobu 3 let. To ti zapisuje router na SSDčko 10GB dat denně? Nový SSDčka (rozuměj, SSDčka se SATA 3. generace) dokážou ukládat denně tušim 20GB po dobu 20 let aby došlo k vyčerpání počtu zápisů.

Tady se spíš jedná o to že SSDčku prostě odejde chip, odejde řadič. vypálí ho napájení atd.. ale to se může stát i u normálního HDD.

Já doporučuju sahnout po 64GB verzích SSD do desktopů od intelu nebo kingstonu případně samsungu a vyřešeno.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ikk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ikk » 11 years ago

Zdravím všechny
Zrovna teď jsem sundal jednu mašinu ve které cca 5let běžel první SSD od Intelu X25-V (40GB) a chlapec se tváří, že vůbec nepracoval. Byl v datalogru, OS Windows98 a denně zapisoval do logu cca 15MB. V poslední době jsme si v práci hodně oblíbily SSD SanDisk U100 SSD - 16GB. Mají SLC buňky, takže nějaká životnost tam bude a 16GB je pro naše potřeby víc než moc. Používáme ho hlavně do datalogru, tak i na instalace hypervisoru ESXi, Mikrotiku atd... a zatím 100% spokojenost.

PS1: Ano vím co si myslíte o Win98, naštěstí, nedávno byla v našem "vývojovém" oddělení provedená důchodová defenstrace, takže postupně tyhle vykopávky měníme za něco smysluplnějšího s Debianem.

PS2: Na pár místech běží jako DataLogr ještě staré Pentium I s DOSem. Ale stále fungují a data posílají správně :)
0 x
Síť není jen internet ...

Voju
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:větší hovadinu sem neslyšel.

Všechny dnešní desktopový 2.5" SSD disky maji wear-leveling což je vyrovnávání opotřebení zapisováním po celí kapacitě disku. Dál umějí přemapovávat vadný buňky a pro toto přemapování mají vyhrazený prostor. A tohle všechno dokážou SSD disky bez podpory OS. Dále aby si dokázal za dobu co SSD jsou na trhu umořit SSDčko k smrti počtem přepisů tak by si musel každý den uložit minimálně 10GB tak po dobu 3 let. To ti zapisuje router na SSDčko 10GB dat denně? Nový SSDčka (rozuměj, SSDčka se SATA 3. generace) dokážou ukládat denně tušim 20GB po dobu 20 let aby došlo k vyčerpání počtu zápisů.

Tady se spíš jedná o to že SSDčku prostě odejde chip, odejde řadič. vypálí ho napájení atd.. ale to se může stát i u normálního HDD.

Já doporučuju sahnout po 64GB verzích SSD do desktopů od intelu nebo kingstonu případně samsungu a vyřešeno.

Tak mi potom, prosím, vysvětli, proč reinstal RouterOS ani upgrade/downgrade nepomohl a pomohlo až to, že se disk hodil do pytle ? Jednou jsem to řešil výměnou za stejné SSD a po necelém roce se problém objevil znovu. Zhruba před půl rokem jsem na jeden nevyhozený nahrál Linuxe se Zabbixem a Tak dlouho při rebootech ztrácel Zabbix data, až disk přestal totálně odpovídat...
Jinak jedná se o 8GB SSD disky od Kingstonu, cca před 2-3 roky byly pořizovány - ještě je tu ta možnost, že se jednalo o nějaký low-cost. Zkusím nějakej dneska dohledat, abych tu jenom nešpekuloval ;).
0 x

hapi

8 a 16GB SSDčka od kingstonu byly extrémně chybový. Na trhu dlouho nevydržely. Taky jsme ho měly v gw a šel pryč. Ale neni to ten pravej mainstream o kterej se staraji takže použít 64GB desktopovou verzi a je klid. Mám tu skoro 2 roky starý 60GB kingston 200 v+ a měly každý den docela hoňky na linux serveru a jsou v pořádku. Takový mkčko nikdy nebude generovat takovou zátěž ať už tam přepisuješ pravidla jak chceš.
0 x

Voju
Kontaktovat uživatele:

tak to potom dává smysl :-)...
Mimochodem... Zrovna včera proběhlo cca 19 000 zápisů (Firewall address list/DHCP atp) do Mktika, to je cca průměrně běžný den zápisů... To už by mohlo mít vliv, ne ?
0 x

hapi

mě to tu ukazuje 11 milionů zápisů za 56 dní. To je stále čajíček, to má windows při náběhu :-D
0 x