Ked som nechal zapnuty intel speedstep v biose dosky dn2800mt, procesor mi vybehoval v zatazi na 50%. Teraz ked som to vypol nepresiahne 25%, pricom spracovava rovnake data....a spotreba je taktiez bez zmeny.
Je to dobre vypnut?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Intel speedstep po vypnuti 2x vyssi vykon
disabling this setting “puts your computer in the highest performance state and prevents the Intel SpeedStep applet or native operating system driver from adjusting the processor’s performance
http://blog.crsw.com/2013/02/08/dell-m4 ... provement/
Intel je v alianci s Microsoftem = cokoli od nich "navic" a "zvysujici vykon cehokoli" je dobre vypnout.
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná
Tak na to půjdeme logicky: speedstep je technologie snižování spotřeby, jejíž teoretický podklad je, že většinu času počítač nepotřebuje ani zlomek dostupného výkonu. Takže co s tím? Snížit frekvence, vypínat zbytečné části (i když to se týká spíš asi grafik), atp. Z toho tedy vyplývá, že v momentě "šetření" máme nižší výpočetní výkon, tedy pro stejnou práci vidíme vyšší procento zatížení. Proč mít zbytečně rezervu? K ničemu ... Jeden z důvodů oblíbenosti virtualizace, kdy z hardware dostaneme víc za stejné peníze.
Ale dle mého názoru je to technologie spíš pro aplikační servery. Tam tato teorie funguje dobře. Pro routery už jsem na vážkách - ono ne vše se přímo projeví na CPU a asi neznáme vliv speedstepu na IO operace. Já tohle (a také hyperthreading) raději vypínám. Razím názor, že na routing (a obdobné operace) je vhodnější méně jader s vyšší frekvencí, než obráceně. Ale trochu se to mele s mojí (teoretickou) oblibou CRS routerboardu ... u něj je šance, že svoje názory přehodnotím.
O hyperthreadingu mám špatné mínění z historických důvodů. Ono s tím Win2000 s MSSQL fungovalo hůř ... a to podstatně. Ale už si nevzpomenu na typ procesoru (jeden z prvních myslím) a zaručeně na to měly vliv ty W2K. Dnes to možná bude jinak.
Ale dle mého názoru je to technologie spíš pro aplikační servery. Tam tato teorie funguje dobře. Pro routery už jsem na vážkách - ono ne vše se přímo projeví na CPU a asi neznáme vliv speedstepu na IO operace. Já tohle (a také hyperthreading) raději vypínám. Razím názor, že na routing (a obdobné operace) je vhodnější méně jader s vyšší frekvencí, než obráceně. Ale trochu se to mele s mojí (teoretickou) oblibou CRS routerboardu ... u něj je šance, že svoje názory přehodnotím.
O hyperthreadingu mám špatné mínění z historických důvodů. Ono s tím Win2000 s MSSQL fungovalo hůř ... a to podstatně. Ale už si nevzpomenu na typ procesoru (jeden z prvních myslím) a zaručeně na to měly vliv ty W2K. Dnes to možná bude jinak.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Hyperthreading treba vypnut - zvysuje latencie. Speedstep taktiez, ako som pisal ked to je vypnute alebo zapnute spotreba je rovnaka...potom nevidim zmysel pouzitia..akurat zatazenie cpu kleslo z 50 na 25% a to vyrazne zvysi rychlost spracovania packetov...
0 x
takových neopodstatněných předsudků sem dlouho neviděl 
měl si v ruce na testy někdy jednojádrovej atom s HT? bez něj to podává o 30% menší výkon... proč asi?
speedstep je jenom změna taktu takže je jasný že ukazuje i jiný zatížení. Tady spíš jde o to co to je taky za procesor. Takovej xeon letí taktem nahoru při každym brnknutí na jádru.
jo a jinak sem nevidel virtualizační mašinu u který by to někdo vypínal. Pokud OS ví že to je procesor s HT tak neni problém.

měl si v ruce na testy někdy jednojádrovej atom s HT? bez něj to podává o 30% menší výkon... proč asi?
speedstep je jenom změna taktu takže je jasný že ukazuje i jiný zatížení. Tady spíš jde o to co to je taky za procesor. Takovej xeon letí taktem nahoru při každym brnknutí na jádru.
jo a jinak sem nevidel virtualizační mašinu u který by to někdo vypínal. Pokud OS ví že to je procesor s HT tak neni problém.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Intel atom (dn2800mt) a RouterOS
0 x