Edit: kazdoapdne RB na switchovanie sa nehodia, vsetko robia v CPU a nemaju na to asicy- resp maju, maju switch chipy ktore ziadl Litovci nedotiahli a je to takmer nepouzitelne ..
Takze radsej L2+ switche .. a opokial kupite rozumneho vyrobcu ( treba hladat aj alternativy ) edcore je OK ale tie strarsie klasiky ( es3528M ) by som do ringu nenasadzial. Treba pozriet nejake ich novinky z metro portfolia. Z lacnych by som pozrel Signamax, DCN, Huawei, Maipu .. a tam nieco co ma ringove protokoly ( EIPS ) pouzivat dnes stp s konvergenciou radovo sec je nei moc rozumne ked su k dispozicii l2 protokoly specialne pre ring s priemernou dobou konvergencie 50ms resp. 250ms pri horsich pripadoch ..
Pripadne investovat a riesit MPLS core .. to je na zvazenie v zavislosti kolko penazi do toho kto chce dat ..
ludvik píše:na portech do uplinků, nebo jak bych to tak řekl, samozřejmě portfast nemám. Nikde. Edgeporty jsou takové, kde se obecně nemá co STP vyskytovat. Tedy obecně - jsou tam připojené koncové počítače (tedy ne switche).
Dle mého názoru totiž spanningtree zapínají až když tu direktivu v configu načtou. A to není ihned při bootu. Dělají to edgecory, alliedy, netgeary, tplinky. Samozřejmě netvrdím, že to budou dělat naprosto všechny typy (ani těchto výrobců), ale opravdu bych řekl, že je to buď bug samotného čipu, nebo jeho firmwaru. Prostě to tak je.