Pěkný den,
chtěl bych se zeptat, kdo se vyznáte v UPSkách pro APC, mám vybrané tyto dva typy:
SMT1500RMI2U
SMT2200RMI2U
Chtěl bych vědět, jaké to má možnosti připojení k serverům, jestli přes USB nebo LANku.
Jestli uvidím nějaké parametry případně jaké o stavu UPSky.
Co se do toho dá dokoupit za ty jejich management karty a co díky tomu uměl.
Já bych rád, abych tu upsku strčil do switche, ta dokázala mailovat v případě problému. Dokázala například po 10 minutách běhu na baterku začít korektně vypínat servery (virtuální nebo aspon fyzický na windows hlavne pripadne i debian a mikrotik).
Prípadně se nechat odradit o těchto typů a vzít něco jinýho.
Díky Ruda
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
APC Management
-
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
APC Management
0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
Obě UPSky mají slot na management kartu.
Pokud chceš tyhle funkce, budeš tu kartu potřebovat.
Nebo druhá varianta je připojit UPSku přes USBčko přímo na fyzickou mašinu a pomocí Powerchute si nastavit alerty a vypínání.
Ale pokud to chceš připojovat k virtuální infrastruktuře (např.VMware). budeš potřebovat tu APC Network Management Card. Následně si do virtuálů nahodíš PowerChute Network Shutdown a nakonfiguruješ s UPS. Popř. pokud budeš mít virtuálů více a nechceš se s tím zdržovat, stáhneš si ze stránek VMware už hotovou virtuální mašinu s názvem vMA (vSphere Management Assistant), do ní nahodíš PowerChute a pak se všechny servery budou vypínat pomocí API (aniž by si na nich musel mít něco nainstalovaný). Samozřejmě musí mít VMware Toolsy).
Nebo druhá varianta je připojit UPSku přes USBčko přímo na fyzickou mašinu a pomocí Powerchute si nastavit alerty a vypínání.
Ale pokud to chceš připojovat k virtuální infrastruktuře (např.VMware). budeš potřebovat tu APC Network Management Card. Následně si do virtuálů nahodíš PowerChute Network Shutdown a nakonfiguruješ s UPS. Popř. pokud budeš mít virtuálů více a nechceš se s tím zdržovat, stáhneš si ze stránek VMware už hotovou virtuální mašinu s názvem vMA (vSphere Management Assistant), do ní nahodíš PowerChute a pak se všechny servery budou vypínat pomocí API (aniž by si na nich musel mít něco nainstalovaný). Samozřejmě musí mít VMware Toolsy).
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
-
- Kontaktovat uživatele:
sub_zero píše:Obě UPSky mají slot na management kartu.
Virtualizuju na Hyper-V, takže bych mohl vypnout i ten a on si postupně servery povypíná. Ale já bych radší tu síťovou kartu do toho. Píšou, že se dá i resetovat celá upska, tedy i servery a zařízení co napájí.
Jinak pokud to chápu tak pro vypínání dám do Windows serverů: PowerChute® Network Shutdown, ten je free?
Potom tam mám nějaký debianovský servery. A x86 mašiny s mikrotikem. To nějak dokážu vypnout zevnitř?
Pro nějaký náhled na stav UPSky, připadně to nastavení, že má UPSka mailovat použiju nějaký WEB rozhraní?
Pro tyhle UPSky doufám, ale jestli mi to někdo zkontrolujete můžu použít tuhle kartu?
http://www.apc.com/products/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=AP9630
Diky R.
0 x
-
Na Hyper-V ti staci tu UPSku pripojit pres USB do toho stroje, on si pri vypadku sam pozastavi vsechny stroje co bezej (tudiz po zapnuti napajeni je start stroju behem par minut). Jinak WIN 2008 maj v sobe standartne utilitu i drivery pro tyhle UPSky. Ve stavovy liste se ti potom zobrazi baterka (stejne jako u NB kde vidis jestli je nabito, nebo bezi na UPS a zbyvajici cas), pokud by si chtel vice informaci a třeba i to mailovani, musel by si nainstalovat PowerChute server + agent a PowerChute konzoli - ta muze bejt libovolne na siti, do ty se potom da pripojovat vice agentu (serveru), ta umi mailovat alerty, ukaze ti presny zatizeni, vstupni napeti, vystupni napeti, presnej stav a napeti baterii a podobne.
0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
Ano, AP9630 je standartní karta. Splupracuje de fakto se všemi UPSkami od APC.
Powerchute Network Shutdown je free. Ja k dispozici pro většinu oper. systémů (i Debian) a stáhneš ho po zalogování na stránky APC.
Mikrotik netuším, jak připojit jinak než přes USB nebo přes nativní COM. Chce to zaexperimentovat. Možná by šlo UPSku připojit přes tu Managemetn Card do sítě, servery ovládat pomocí ní a Mikrotika (pokud bude jeden), ovládat přes USB. Těžko říct, jen hádám.
Karta má na sobě web rozhraní, přes který vše nastavuješ, popř. telnetem. Hodnoty z toho vyčítáme klasicky přes SNMP. Umí to vytáhnout nejrůznější čidla (MiB je také na webu APC).
Powerchute Network Shutdown je free. Ja k dispozici pro většinu oper. systémů (i Debian) a stáhneš ho po zalogování na stránky APC.
Mikrotik netuším, jak připojit jinak než přes USB nebo přes nativní COM. Chce to zaexperimentovat. Možná by šlo UPSku připojit přes tu Managemetn Card do sítě, servery ovládat pomocí ní a Mikrotika (pokud bude jeden), ovládat přes USB. Těžko říct, jen hádám.
Karta má na sobě web rozhraní, přes který vše nastavuješ, popř. telnetem. Hodnoty z toho vyčítáme klasicky přes SNMP. Umí to vytáhnout nejrůznější čidla (MiB je také na webu APC).
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
-
- Kontaktovat uživatele:
sub_zero píše:Ano, AP9630 je standartní karta. Splupracuje de fakto se všemi UPSkami od APC.
Děkuju ti mockrát, jsem rád, že nemusim tahat informace po obchodníkách. Případně se ještě ozvu, ale snad je to všechno.
R.
0 x
Ale umí ... jen se tomu musí pomoci penězi. Ta karta se jmenuje AP9620.
Peyrak píše:se SMT ani SMX se mikrotik po sériáku ani po USB bavit neumí
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Dobrý den.
Potřebuji nakonfigurovat kartu AP9630 (UPS Network Management Card 2).
Nějak tápu v celém smyslu, pořád nechápu spojitosti a nejsem si jist jestli to půjde nastavit tak jak to chci.
Mám UPS ku s kartou. NA třech PC (Windows 7) je nainstalován PowerChute Network Shutdown v3.0.1.
Chci aby se:
1. PC vypnul po 10 minutách výpadku.
2. PC vypnul 20 před vypnutím UPS.
3. PC vypnul 5 minut před vypnutím UPS.
UPSka aby naběhla po obnovení napájení, PC se zapnou po obnově napájení, nebo si je zapnu sám dálkově (v případě kdy dojde k obnově napájení bez vypnutí UPS).
Z manuálu jsem jalovel, připadá mi že se tam pletou hrušky s jablky a neumím se dobrat konce. Potřebuji ať mi někdo česky vysvětlí co která položka dělá a abych něco nezdrbal.
Manuál jsem četl zde:
http://ftp.techdata.cz/data/pdfs/cs/2181888.pdf
Stránky APC dnes nějak nefungují, nedá se nic stáhnout, ani manuál, ani software.
Děkuji za pomoc.
Potřebuji nakonfigurovat kartu AP9630 (UPS Network Management Card 2).
Nějak tápu v celém smyslu, pořád nechápu spojitosti a nejsem si jist jestli to půjde nastavit tak jak to chci.
Mám UPS ku s kartou. NA třech PC (Windows 7) je nainstalován PowerChute Network Shutdown v3.0.1.
Chci aby se:
1. PC vypnul po 10 minutách výpadku.
2. PC vypnul 20 před vypnutím UPS.
3. PC vypnul 5 minut před vypnutím UPS.
UPSka aby naběhla po obnovení napájení, PC se zapnou po obnově napájení, nebo si je zapnu sám dálkově (v případě kdy dojde k obnově napájení bez vypnutí UPS).
Z manuálu jsem jalovel, připadá mi že se tam pletou hrušky s jablky a neumím se dobrat konce. Potřebuji ať mi někdo česky vysvětlí co která položka dělá a abych něco nezdrbal.
Manuál jsem četl zde:
http://ftp.techdata.cz/data/pdfs/cs/2181888.pdf
Stránky APC dnes nějak nefungují, nedá se nic stáhnout, ani manuál, ani software.
Děkuji za pomoc.
0 x
- midnight_man
ludvik píše:Ale umí ... jen se tomu musí pomoci penězi. Ta karta se jmenuje AP9620.Peyrak píše:se SMT ani SMX se mikrotik po sériáku ani po USB bavit neumí
Mas overene ze to funguje? s akými RB?
0 x
Jen tak na stole s myslím RB433AH, ale není to jaksi jedno? Tato karta udělá z nové UPSky starou ... starý protokol ("smart" - po RS232, USB jsem nezkoušel), musí to fungovat. Na čistém linuxu to s apcupsd jede normálně. A mikrotik používá zjevně jen naprosté minimum z toho protokolu.
midnight_man píše:ludvik píše:Ale umí ... jen se tomu musí pomoci penězi. Ta karta se jmenuje AP9620.Peyrak píše:se SMT ani SMX se mikrotik po sériáku ani po USB bavit neumí
Mas overene ze to funguje? s akými RB?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.