❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

vlan na switchých TL-SG2109WEB

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
rado.kejda

vlan na switchých TL-SG2109WEB

Příspěvekod rado.kejda » 13 years ago

Ahoj.
Mám problém s nastavením vlan na dvou switchých Tp-link TL-SG2109WEB, který jsou propojeny optický kabelem. A chtěl bych mít dvě sítě a mám k dispozici dva přívodní kabely každý pro jednu síť. Stále se mi, ale nedaří zůstat vlany vzájemně oddělené. Když vytvořím Vlany na jednom ze switchů nepodaří se mi dostat stejné vlany na druhý switch bez NEmožností dostat se do druhé sítě. Mám na jednom přívodu dhcp a na druhém nikoliv přesto IP adresu z dhcp serveru v druhé vlaně dostanu právě z onoho dhcp serveru. Zřejmě něco nastavuji špatně na optickém portu, který chci samozřejmě využít jako propojovací mezi switchy, ale nejsem si jist kde přesně to vězí. Mám tři fotky s nastavením jestli máte někdo zkušenosti přímo s tímto typem switchů tp-link nebo měli tušení jak by nastavení mohlo vypadat. Díky moc všem kdo by poradil už si s tím nevím vůbec rady... Díky za každou odpověď :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

pošly fotky.
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 13 years ago

Mohl jsi trochu konkrétněji popsat, jak jsi to nastavoval nebo hodit ty fotky. Každopádně postup je takový:

1) Vytvořím dvě požadované VLANy na obou switchích.

2) K běžným portům nastavím VLAN typu ACCESS s číslem VLANy, kterou na portu chci provozovat

3) K optickým portům nastavím VLAN typu TRUNK a do trunku přidám ty VLANy, které chci přinášet mezi switchi
0 x

rado.kejda

Příspěvekod rado.kejda » 13 years ago

pardon zapomněl jsem je přidat http://uloz.to/xP49t57/nastaveni-rar . Zkoušel jsem to nastavit podle těchto návodů od tp-link a žádný úspěch. http://cz.tp-link.com/article/?id=294 , http://cz.tp-link.com/article/?id=328 .
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

ještě musíš nastavit tu vlan 2, na porty 2 a 3 proti SFP, vlanid=2, pak by to mělo šlapat, chybu v tom nevidím
0 x

matrix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod matrix » 12 years ago

nikde som na tychto switchoch nenasiel kde dat management na nejaku vlanu. Nikto ste taku vec neriesili ?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

protože to nejde. Switch je vždy dostupnej na všech ovšem podléhá to nastavení vlanů takže tam přidej další skupinu vlanů kde si definuj port a vlan a případně tag/untag a pak to bude kde jenom chceš. Já to takhle obešel na 4 switchích kde sem to potřeboval taky.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

churos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod churos » 12 years ago

Ahoj, může mi někdo poradit jak na SG2109WEB?

Mam spojene tuhle 2109 a JetStrem 3210

Na te 3210 nadefinuju VLANy, nadefinuju porty do trunku nebo na Access a dela to to co ma.

U te 2109 to proste ne a ne zlomit

na portu 1 bych potreboval nastavit TRUNK, aby mi to predavalo VLANy s tou 3210 (tam je nastaven port1 na Trunk)

Na porty 2,3,4 bych rad trunkem poslal VLANy dal pro dalsi zarizeni (vmware servery)

A zaboha to nemuzu rozjet
na vsechny porty jsem krome VLAN 1 nastavil i 10.20.30.31 a 40

Ve vsech vlanach jsem nastavil add Tag na porty 1,2,3,4 (jak na vstupu, tak na vystupu)

nachapu tu zalozku o 1 vyse kde se definuji PVID, ty mam vsechny v pozici PVID 1 a pass

Diky za nakopnuti :-)
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 12 years ago

Zhruba po 2 měsící provozu jsme pridali do tohoto swithe dalsi pateře a oddělení a wlany . Nahle po vypadku elektriny - byly pravidelne vypadky po celem okrese začal swith se chovat zahadně.Přes určité porty neprochází data na mac adresy- proste je to tam zahodi - Pritom to nedela uplne u vsech,ale jen treba i 3 z 13 lidi na tom portu. Protože to nebyl důležity swith nebyl za UPS , chapal bych problem na portu,ale ne jen v určitych mac . Krom port basic wlan ( izolace mezi porty) používam jen storm detect a loocpack ochrany nic víc na portech.

Má někdo podobnou zkušenost ?
0 x