❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Občanská sdružení poskytující Internet

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
douby
Kontaktovat uživatele:

Občanská sdružení poskytující Internet

Příspěvekod douby » 12 years ago

Ahoj,
jaké máte zkušenosti se sdruženími co poskytují Internet? Většina z nás ISP se taky kdysi věnovala tématice freenetů, protože nás štvaly ceny připojení přes modem atd. Ale např. mě došlo, že pokud mám nabízet kvalitní služby, musím se tomu věnovat na max a ne při zaměstnání, musím platit platy ostatních lidí ve firmě, atd...

Některá OS jsou v celku rozumní lidé, některá OS mi připadnou spíš jako převlečený ISP s daňovým rájem v české republice. (Ideologie: členské příspěvky přece nejsou platba za připojení k Internetu tzn. nevztahuje se na ně DPH.).

Musím se přiznat, že u nás v obci je starosta zároveň členem rady "společnosti" (jak sám při telefonickém rozhovoru uvedl) XXXX free net o.s. Při jeho zvolení mi bylo jasné, že naše budoucí aktivity budou automaticky smeteny ze stolu(pronájem obecních prostor pro kontaktní místo ve vsi, optika na sloupy VO, apod...). Dnes jsem však přečetl obecní zpravodaj a tento článek mne zvedl ze židle:

Obrázek
(vyňato z obecního zpravodaje 4/2013 - http://www.naklo.cz/e_download.php?file ... avodaj.pdf )
Jsme holt zlí chlapci, protože jsme komerční. Přitom oni sami mají zaměstnance, výplaty, odměny :lol: . Na sajtech požadují exkluzivitu, atd.
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

No a co s tím máš za problém? Já, jako komerčňák to vidím uplně stejně, to co napsal je pravda. Taky jsem začínal podobně, oslovoval jsem poskytovatele aby nám někdo dodal net. Odpovědí bylo většinou: Pane, sežeňte si tak 50 klientů, víte, aby se nám to alespoň nějak vrátilo. Tak jsem začal sám, a jak se to začalo rozrůstat, dolezli sami, vyčůránci, ovšem to už jen sbírali "zbytky".
0 x

douby
Kontaktovat uživatele:

Tak možná je to dáno tím že jsem místní a vadí mi, že komerční poskytovatel(to jsme my, protože u nás v obci nikdo jiný nemá sídlo) je hajzl protože nikdy neměl zájem o naši vesnici a teď se tady podbízí.

Prostě kde má OS hranici v konkurování když jsou nekomerční? Jak je možné že může požadovat exkluzivitu na pronájem na vysílači? Proč neplatí z toho jednoho tarifu DPH a připravuje tak stát o cirka půl milionu ročně? A takových v republice jistě máme dost

Jinak s tím problém nemám žádný, lidé jsou s námi spokojení, připojujeme tady stále mnoho rodin a domů...
0 x
Bc. Martin Doubrava

soooc

Příspěvekod soooc » 12 years ago

douby píše:Tak možná je to dáno tím že jsem místní a vadí mi, že komerční poskytovatel(to jsme my, protože u nás v obci nikdo jiný nemá sídlo) je hajzl protože nikdy neměl zájem o naši vesnici a teď se tady podbízí.

Prostě kde má OS hranici v konkurování když jsou nekomerční? Jak je možné že může požadovat exkluzivitu na pronájem na vysílači? Proč neplatí z toho jednoho tarifu DPH a připravuje tak stát o cirka půl milionu ročně? A takových v republice jistě máme dost

Jinak s tím problém nemám žádný, lidé jsou s námi spokojení, připojujeme tady stále mnoho rodin a domů...

A už je to tady zase - někde tady na fóru je rozebráno, že daňový rozdíl se rozhodně nedá nazývat rájem.

A takový dotaz bokem - Vám nevadí, že např. konkurence není plátce DPH a žene to přes 4 různé živnosti 4 různých lidí? Tím je na tom o 20% lépe než vy.

Mimochodem - proč by občanské sdružení nemohlo mít zaměstnance? Vždyť z nich platí ty tvoje milované daně! Koho si zaměstnanec je snad fuk, platí daně stejné úplně všichni, ať tě zaměstnává o.s., o.p.s., a.s., z.s.p.o nebo franta vomáčka IČ:12345678

Jinak ten článek je napsaný dost jednostranně a chápu jisté rozhořčení. Ale nic není černobílé ...
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 12 years ago

Necetl sem to cele ...

Ale aspon ze zacatku ma rozhodne pravdu a neni to o tom, kdo je OS ci SRO, ale o pristupu a vysledku pro lidi co to pouzivaji.

Na jedny obci kde pusobime mel starosta konkurenci a stale ji vsude prosazoval. Pak prosadil i jejich optiku na sloupy VO. No nakonec to udelali tak debilne a lamersky, ze optiku od 1.5. budem mit my a konkurence at se jde klouzat, konci jim smlouva (obec ji rozvazala).

je to o lidech a nic neni cernobile ...
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

douby
Kontaktovat uživatele:

Ale no tak, pokud rostu tak budu muset shánět další a další lidi abych zůstal neplátcem. Tohle nikam nevede. A nebo si nezaložím SRO ale OS a budu mít klid. OS může mít zaměstnance, ale pak se nemohu ohánět, že všichni to děláme zadáčo a ve volném čase. Já pak nevidím rozdíl v komerčním ISP a OS. Ze zaměstnaneckého pohledu je mi jedno jestli dělám pro OS nebo pro ISP... Maximálně v tom, že když mě zaměstnává OS tak mou výplatu zná celá obec a kdokoliv kdo se podívá na transparentní účet OSka.

Bylo to jen takové zamyšlení a otázka jak se na OS díváte vy
0 x
Bc. Martin Doubrava

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

douby píše:
Prostě kde má OS hranici v konkurování když jsou nekomerční?

Dle mě je toto na výkladu soudu v případném sporu a nelze na toto pohlížet vždy stejně. Je sice hezké že Ministerstvo vnitra coby "dohlížitel" těchto sdružení na to peče, ale pokud se někdo větší z ISP nasere a dá pár tisíc za právníka měl by mít šanci na úspěch neb § 1 bod 3 písmeno b .

Úvodní ustanovení

§ 1

(1) Občané mají právo se svobodně sdružovat.

(2) K výkonu tohoto práva není třeba povolení státního
orgánu.

(3) Tento zákon se nevztahuje na sdružování občanů
a) v politických stranách a politických hnutích,
b) k výdělečné činnosti nebo k zajištění řádného výkonu určitých
povolání,
c) v církvích a náboženských společnostech.

Jenže co si pomůžete....přetransformují to kvapem na sročko a ujme se toho někdo (z nich) schopnější (samo majetek sdružení nerozdělí odkupem řádně mezi členy ale vytunelují k obrazu svému). Přeci 600lidí za 8 let to je skoro k pláči ne k chlubení v místních prdinkách :lol: .
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 12 years ago

Jak se kvapem transformuje os na sro? Nám to trvalo 2 roky :)
0 x
T-T

klacek

Příspěvekod klacek » 12 years ago

Cílem s.r.o. či jiné firmy je vytvářet zisk svému majiteli a typicky se tak děje skrze činnost této firmy a jejich zaměstnanců. Sdružení či jiný spolek je založen za účelem plnění cíle a nevytváří zisk. Sdružení může a nemusí mít zaměstnance. Dost často je spojováno neziskovka a to, že pro ní dělají lidé zadarmo, ale to jsou dvě věci. Z pohledu zaměstnanců jsou na tom obě skupiny subjektů stejně, jen u sročka se blbě hledají nadšenci co to budou chtít dělat zadarmo, aby měl majitel větší zisk, v tomhle mají sdružení výhodu, protože se líp dobrovolníkům vysvětluje motivace. Z pohledu zisku z něj firmy platí daň sdružení ne, protože sdružení zisk nemají, případný přebytek převádí do dalších období v případě víceleté přípravy na větší investice nebo nenadálý výdaje, ale to dělá asi každý subjekt.

Jak už tu padlo, je to spíše o lidech - jsou dobré firmy i sdružení, stejně tak se najde mezi firmami i sdruženími pár pěkných lumpů.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

tom-tom píše:Jak se kvapem transformuje os na sro? Nám to trvalo 2 roky :)

Členská schůze (většinou pár lidí co z toho rejžuje a jejich nohsledi) odhlasuje a je vymalováno, pak už leda se jako člen soudit že něco nebylo košer. Že to lamám trvá 2 roky je věc jiná :lol: (bez urážky) .
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Vy mate teda nazory ... Idealni reseni je prece OS a ne SRO a tak podobne ... Ucelem OS je plnit ucel sdruzeni a ne generovat zisk a tak to ma idealne byt. To neznamena, ze lidi co pracuji pro OS za to nemuzou dost odmenu. Tedy vsichni krome neschopniku typu kyslici ci UPC jsou spokojeni ... :mrgreen:
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 12 years ago

Mě pobavilo jak některé o.s rozdělují zisk. Přišel za mnou kamarád hostinský a říká "tý jo co je to za firmu xxfree? Vždycky tady udělaj pařbu pro 200 lidí a všechno zaplatěj" Osobně mi to je sympatický tak to neberte jako negativní reakci proti o.s.
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

helapc: no vsak proc ne ... neni to jen o netu, ale i spolecenskych akcich ... 8)
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 12 years ago

Beru to tak, jen mi trvalo vysvětlit mu co to je za firmu nefirmu.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 12 years ago

David2006 píše:
tom-tom píše:Jak se kvapem transformuje os na sro? Nám to trvalo 2 roky :)

Členská schůze (většinou pár lidí co z toho rejžuje a jejich nohsledi) odhlasuje a je vymalováno, pak už leda se jako člen soudit že něco nebylo košer. Že to lamám trvá 2 roky je věc jiná :lol: (bez urážky) .

Sim-sala-bim a vypořádání majetku, přetavení členů na klienty... to se přece nedá udělat jedním mávnutím stanov.
Navíc, podle stanov nešlo rozpustit organizaci na základě rozhodnutí rady, ale VH s tuším třetinovou účastí členů. Dokonce i investice nad 50k podléhaly VH.
Si nedokážeš představit, co mi dalo práce obhájit nákup každé 10GHz. Vzhledem k tomu, že jsem nebyl ani členem :)
0 x
T-T