❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Robite niekto webcache?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
ludvik

Re: Robite niekto webcache?

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

To se lehko řekne - při ceně konektivity. Jenže google má své vlastní algoritmy, podle kterých rozhazuje provoz. Takže chvilku jedeš z Prahy, chvilku klidně z Bostonu. Třeba já už dlouhodobě (po ipv6) jedu z Izraele ... a po ipv4 leckdy z Polska. Přitom lepší spojení, i pro google, je buď ze Sloane (má svoji cache), nebo z NFX (má s ním přímý peer). A donutit je ke změně je skoro nemožné ...
A ať chceš, nebo ne - do zahraničí je to vždy horší (jak ovlivním spojení třeba mezi frankfurtem a Haifou?). Nemluvě o tom, že na rozdíl od NIXu tvrdě placené. Tak proto vznikl tento nápad na proxy.

Nijak zvláštní prostor mít nemusíš. Holt co se ti nevejde, nekešuješ. 700GB pro běžnou síť pohodlně stačí.

Já to nepoužívám. Ať už to jede odkud chce, jede to. Ale loni mělo poměrně hodně sítí s googlem problémy. A google sám se sebou, neboť mu 20G do NIXu bylo málo.
rouchi píše:podle mě je to k ničemu... stejně aby jsit o mohl použít tak ten proxy casche bdueš muset mít třeba na nějakym hlavnim bodě...
a co si tim pomůžeš ? stejně ty lidi budou vytěžovat tvojí infrastrukturu, protože to budou sasat z toho serveru... při denšních cenách konektivity v tom nevidím žádnou výhodu...
jkao když si vezmeš že dvojnásobek tvojí aktuální konektivity dostaneš třeba jenom o 1/3 dráž.....
spíš jako první tě stejně vždy porazí to, že nebude stíhat tvoje infrastruktura...konektivita se navýší snadno a relativně za ne tolik peněz...
nehledě na to, že musíš koupit mašinu za těžký koruny, mít obrovský úlžiště, který se bude srát (disky budou odcházet) a v neposlední řadě se o to budeš muset starat, aby se to ěnjak neposralo..
já bych od toho dal ruce pryč..

http://redirector.c.youtube.com/report_mapping
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 12 years ago

Tak preci se porad setkavame s tim ze klientum davame dostatecnou rychlost...a pokud by se jednalo o zlepseni sluzby.... casto resim fakt, ze ke klientovi je linka ok, ale hromada dat z protistrany obvykle nestiha, takze pokud by to bylo caschovano tak to neni spatne....
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

Majklik

Příspěvekod Majklik » 12 years ago

Squid 2 má nepříjemnou vlastnost v transparentním režimu. Nerozdýchá řadu nekorektních URL a najednou to lidem nefunguje (když je ale použit jako normální cache v netransparentním režimu, tka s tím tak velký problém nemá). Takže přesměrovávat jen pečlivě vyfiltrované segmenty, ať nerozbju něco, co nemusím...

Jinak na téma toho joutuba. Jsem se cca týdne zpět bavil s maníkem z jedné sítě, kde jsme pomáhal rozjet IPv6, jak to dopadlo. Prý nejviditelnější je, že od té doby, tak lidem, co jede youtube přes IPv6, tak zcela zmizely problémy s přehráváním a sekáním videa. Krom přechodu na IPv6 se nic jiného neměnilo (kapacita, řezání, ...). Mají vlasntí AS s tranzitem přes GTS. Nechápu, ale tvářil se spokojeně. :-)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

ja teda nevim jak vy, ale ja pojem sekajici se video uz asi tak rok a pul neznam... nevim jak to GTS dela, ale fakt vubec nepamatuju, kdy se mi naposled nejake video nacitalo pomalu a to i na 1080p...
0 x
Jan Ptáček

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 12 years ago

net.work píše:ja teda nevim jak vy, ale ja pojem sekajici se video uz asi tak rok a pul neznam... nevim jak to GTS dela, ale fakt vubec nepamatuju, kdy se mi naposled nejake video nacitalo pomalu a to i na 1080p...

tak tak... u gts je to vklidku, staci kdyz mas 5-10MBit a no problemo... jinak frcime to prez html5 a vklidu...
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.