❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

EFI boot

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
tom-tom

EFI boot

Příspěvekod tom-tom » 12 years ago

Čau,

koupil jsem si nový stroj jako náhradu za starý servisní notebook, který už pomalu dosluhuje. Ale..
Je s Windows 8, kterým sice docházím na chuť, ale chtěl bych si vedle nich nainstaloval ještě linux.
Problém je, že netbooku chybí BIOS, už je tam jen EFI, bez možnosti to přepnout na klasické bootování.

Potřebuju proto "nějak" upravit usb flashku, abych z ní mohl nabootovat live linuxu, kdyžtak udělat nějaké změny oddílů v gpartedu a nainstalovat linux na vestavěný SSD.
Momentálně jsem ve stadiu, kdy jsem schopný z usb flashky nabootovat multiboot (rEFInd) a z něj:
- nabootovat do win8
- spustit EFI-shell
- spustit bootloader ELILO, který je nakonfigurovaný k natažení linuxu.

Spuštění ELILO jde, ale při nahrávání vmlinuz to skončí chybou, že soubor vmlinuz nebyl nalezen.. přitom cestu mám správně.

Zde je konfig ELILO (měl by používat stejný zápis jako klasický LILO)

Kód: Vybrat vše

default=MINT14
chooser=simple
verbose=5
delay=30
append="boot=casper splash"
image=/casper/vmlinuz
label="MINT14"
description="MINT 14 MATE"
initrd=/casper/initrd.lz

Vím, že některé servery taky startují z EFI, proto se ptám tady na fóru, předpokládám, že to už někdo dělal a mohl by mě nakopnout správným směrem.
Zkusil jsem i GRUB2-EFI, vypadalo to, že tato cesta bude nejsnadnější, ale asi mu něco chybí, protože při pokusu o zavedení netbook vyhodí diskovou chybu.
V záloze mám ještě Gummiboot, ale do toho se zatím nechci pouštět.
0 x
T-T

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

počkej... každej EFI bios by měl mít legaci boot.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

tom-tom

Zdá se, že každý ne.. :)
Můžu být rád, že se do něj při startu přes F2 dostanu, můžu si zaheslovat setup a boot, vypnout safe boot, nastavit pořadí bootování a zapnout F12 boot menu při startu.
To je všechno.
0 x
T-T

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

no ale klasickej boot z USB to kouše ne? třeba ze softu netbootin... pak by to mělo asi kousat všechno ze všeho.

nepochopil jsem co chceš v biosu nastavovat.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

tom-tom

Ne, klasický boot z usb ne. Neznám netbootin, ale nejspíš dělá totéž co universal usb installer = usb+iso a udělá z toho bootovatelný usb stick.
Mám několik flashek, které používám (live distra linuxu, instalátor winxp, gparted, acronis trueimage), v tomhle nejede ani jedna.

Firmware netbooku při bootování hledá na vybraném disku soubor /efi/boot/bootia32.efi (CPU je Intel Atom Z2760).
Momentálně tedy řeším, jestli někdo nezkoušel nacpat do PC/notebooku/macbooku na EFI dualboot s linuxem,
kdo by poradil funkční EFI bootloader a nastavení konfiguračního souboru, aby to bylo schopné najet linux z flashky.
0 x
T-T