❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MTU

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: MTU

Příspěvekod sub_zero » 12 years ago

No jo... to opravím.. já sem na to šel matematicky (po Tullamorce) :roll:
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

teď jsem si něco vyzkoušel... nejde náhodou o to jestli jeden software (windows ping) do nastavený velikosti paketu bere údaj bez hlavičky a druhej software (mikrotik ping) bere velikost s hlavičkou? Protože když dám ve woknech nefragmentovat a -l 1500 tak neprojde. Proženu to wiresharkem.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:teď jsem si něco vyzkoušel... nejde náhodou o to jestli jeden software (windows ping) do velikosti paketu bere bez hlavičky a druhej software (mikrotik ping) bere velikost s hlavičkou? Protože když dám ve woknech nefragmentovat a -l 1500 tak neprojde. Proženu to wiresharkem.

to jo, mě se to chová úplně stejně. Ale řeším to, proč mi nejde nic nad 1500 fragmentovaný. Ty když si pingneš z widlý třeba na seznam.cz a dáš -l 3000 tak Ti projde, ne?
0 x

Jirka Lazorčák

hapi

jo, to mi běží. Projde mi fragmentovaně i 30000
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

no, o tom mluvím.. mě nic nad 1472 z woken a 1500 z MK
0 x

Jirka Lazorčák

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Tedy ... IP paket má 20B plus options. Tj. 1500-20=1480. Mínus dalších 8 bytů je typ, kód a checksum. Tedy 1472. A zbytek jsou data ... a to zadáváš jako parametr pingu.
ludvik píše:Piju Koucoura a Medley's ... ale IP hlavička nemá 32 bitů. To má jedna IP adresa. A každý paket má dvě.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

jo, sorry, už to chápu. Nicméně mikrotik bere nejspíše velikost paketu jako celku včetně IP hlavičky a hlavicky ICMP.

Nicméně IP hlavička má podle všeho 20byte a ICMP 4byte což je 1476byte pro data. Asi sem tupej.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

ICMP (ping) hlavička má 8 bajtů, anglicky bytes. http://en.wikipedia.org/wiki/Ping_(networking_utility)
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

aha, takže jsem koukal do špatný dokumentace. Tam totiž dalších 4bajty vůbec nebyly.
0 x

hapi

abych totálně nezazdil původní problém...

aktuálně tedy nejde poslat fragmentovaně větší paket než MTU. ok?
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

ano
0 x

Jirka Lazorčák

Shakal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Shakal » 12 years ago

Zdravim,
chcem sa opytat: mam GW(RB100ah2 - cisty routing), ktora je spojena so shaperom (Gigabit doska a cpu c2d8400, sietovka na doske a obyc. realteak) Gbit portami a za shaperom je potom gigovi switch a nasledne gigove prevodniky do siete. medzi GW na shaper dam cca 250Mbps oboma smermy ale od shapera do siete sa nedostanem cez 100Mbps, zatial ten datovy tok nie je na strope, ale chystame sa postupne navysovat tak to bude potreba riesit. Ked sa pozriem na GW tak tam je l2mtu 1598 na shapery (sietovka na doske) je l2mtu 16383 ale na rtl sietovke nie je ziadne l2mtu - jej protistrany maju l2mtu 1600.
Mam to cely shaper vymenit za serverove riesenie (mam este odlozeny jeden ibm 3550, ktory mam ako hw zalohu na SIP) alebo mam skusit nejake ine sietovky (nejaky vhodny typ)?

Len co v pondelok pridem do prace chcem este skusit povypinat usb a podobne blbosti a prehodit sietovku do ineho slotu
0 x
Robert Haľák, Librenet s.r.o
Internet, IPTV, USSD

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Tak problém vyřešen.
Chyba byla na tom našem ASR1001, kde se zahazovala první část fragmentovaného packetu při odpovědi na ping a na zařízení. Na zdroj, odkud se provádělo ICMP echo dorazila pouze payload část packetu.
Pomohlo odebrání a znovu přidání NATu.... jak poetické :roll:
0 x

Jirka Lazorčák