❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Diskuze k úpadku TO2
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
Diskuze k úpadku TO2
Nehledejte žádné senzace, k úpadku dle § 3 zákona 182/2006 Sb. má česká Telefónica ještě daleko. A díky státním zakázkám a mobilnímu oligopolu se určitě není čeho bát. Ale troufám si tvrdit že profesní úpadek se odehrává takřka v přímém přenosu. Souvislé propouštění, extrémní orientace na outsourcing, neochota reinvestovat a nesmysly typu certifikát O2 Exclusive nebo O2 Cloud ve mě vyvolávají dojem, že z TO2 zbudou pouze nezbytná aktiva (mobilní licence a inženýrské sítě s letitou přístupovou částí) a marketingová slupka. Někdo může namítnout, že tohle není úpadek, nýbrž optimalizace. A to je otázka na vás. Co si myslíte o směru, který nabraly telekomunikace? Vždyť to samé v bledě modrém je možné vidět u ostatních operátorů v českém oligopolu. Diskuze je zamýšlena zcela seriozně, proto si dovolím poprosit o seriozní názory, díky.
0 x
je to nějaký vytržený z kontextu... nebo ne? proč by měla bejt telefonika v úpadku?
0 x
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Stando ty jsi to asi moc nepochopil. TO2 samozrejme co se financi tyka v upadku neni. Jen za lonsky rok mela cisty zisk pres 8 mld.
Za tim co ma na mysli Zdenek bych spis videl snahu materske spolecnosti o co nejrychlejsi navrat investice. Ono preci jenom telekom byl prodan za cca 83 mld a to jeste pouze 51% akci9. At pocitam jak pocitam tek se materske spolecnosti penize jeste porad nevratili a s novou investici do LTE se navratnost dale prodlouzi. Navic loni cisty zisk klesl o cca 30% coz je velke cislo.
Podle me je za vsim snaha o co nejvetsi usporu nakladu takze vypadku jako byl ten na jizni morave muze pravdepodobne pribyvat. A nebo jde o to ze TO2 opravdu chybi nejaka koncepce toho co a jak bude dal, jak uz padlo na Jezerce.
Zajimve pak pusobi kdyz si to date do kontextu s timto: http://finance.idnes.cz/propousteni-ve- ... nikani_bab
Za tim co ma na mysli Zdenek bych spis videl snahu materske spolecnosti o co nejrychlejsi navrat investice. Ono preci jenom telekom byl prodan za cca 83 mld a to jeste pouze 51% akci9. At pocitam jak pocitam tek se materske spolecnosti penize jeste porad nevratili a s novou investici do LTE se navratnost dale prodlouzi. Navic loni cisty zisk klesl o cca 30% coz je velke cislo.
Podle me je za vsim snaha o co nejvetsi usporu nakladu takze vypadku jako byl ten na jizni morave muze pravdepodobne pribyvat. A nebo jde o to ze TO2 opravdu chybi nejaka koncepce toho co a jak bude dal, jak uz padlo na Jezerce.
Zajimve pak pusobi kdyz si to date do kontextu s timto: http://finance.idnes.cz/propousteni-ve- ... nikani_bab
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
Díky za názor Tome. Má někdo představu, jestli je nějaká kapitálová angažovanost TO2 v dodavatelských společnostech?
0 x
jistě že nepochopil ale je třeba si uvědomit že léto je typická okurková sezóna pro jakýkoliv bulvár. Nějak bych neměl o telefoniku nějakou starost. Je fakt že s jejich možnostmi a nějakym vizionářem v čele by se daly dělat věci naprosto neskutečný.
0 x
Mam jednoho znameho co dela technika na pomerne dobrem miste. Upadkem bych to co vidime urcite nenazyval. Staci se podivat jake meli kluci od techniku drive vybaveni a jake meli benefity. Porad nejake akce pro zamestnance i s rodinami, vsechno meli se slevama, kazdy jezdil 2l oktavkou skoro v plne vybave. Bylo jasne ze tohle se rozhodne nebude libit tomu, kdo to koupi. A ze si na temer vsechno najimaji firmy ktere jim vetsinu prace udela a propopusti zamestnance? V tom rozhodne zadny upadek nehledejte, proste to vyjde levnejc, tot vse.
0 x
- midnight_man
SpravneLeeonek píše:Mam jednoho znameho co dela technika na pomerne dobrem miste. Upadkem bych to co vidime urcite nenazyval. Staci se podivat jake meli kluci od techniku drive vybaveni a jake meli benefity. Porad nejake akce pro zamestnance i s rodinami, vsechno meli se slevama, kazdy jezdil 2l oktavkou skoro v plne vybave. Bylo jasne ze tohle se rozhodne nebude libit tomu, kdo to koupi. A ze si na temer vsechno najimaji firmy ktere jim vetsinu prace udela a propopusti zamestnance? V tom rozhodne zadny upadek nehledejte, proste to vyjde levnejc, tot vse.

0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
S výše uvedeným názorem nelze než souhlasit. Vždyť když Telefonica přebírala Telecom, byl Eurotel jasná jednička trhu (cca 65 procent market share), mobilní síť měla jasně nejlepší pokrytí i technologickou vybavenost. Pevná síť byla po rekonstrukci z přelomu tisíciletí, kdy s odpuštěním do každé prdele leží v zemi trubka. A kde jsou dnes ? V absolutních číslech to nevypadá tak hrozně, protože trh stále rostl (proto se ve výročních zprávách můžou plácat po ramenou), ale z hlediska market share ? V mobilních službách je jasná dvojka, cca o 15 procent za TMobilem, s tím, že podle dosavadních výsledků budou o tu pozici bojovat s Vodafonem, který začínal jako ten třetí vzadu. Technologicky šla síť taky do kytek. A divize fixních sítí ? Díky jejich neschopnosti tu dodnes existujeme nejem my, ale další alternativní operátoři jako DIAL, atd ... Jen pro ilustraci - z pěti objednaných linek mi za tři roky dokázali zřídit dvě (neoficální informace je, že nejsou peníze na investice), když něco poptám, tak - pokud není trasa hotová a musí se osazovat DWDM - obchodník mi rovnou řekne, že to nemá cenu, nebo pošle nabídku úplně mimo intence trhu.
Otázka je příčina tohohle stavu:
a) problémy mateřské společnosti ve Španělsku ?
b) plánovaný exit ?
c) neschopnost ?
d) tajný a zázračný, všem utajený business plán ?
P.S. Pokud mi někdo ukáže reálnou vizi, kterou mají s Internet Home, budu rád. Zatím mi jejich počínání připomíná zmateně pobíhajícího ratlíka, který se omylem dostal do výběhu s vlky a diví se, že se nedostane k žrádlu.
Otázka je příčina tohohle stavu:
a) problémy mateřské společnosti ve Španělsku ?
b) plánovaný exit ?
c) neschopnost ?
d) tajný a zázračný, všem utajený business plán ?
P.S. Pokud mi někdo ukáže reálnou vizi, kterou mají s Internet Home, budu rád. Zatím mi jejich počínání připomíná zmateně pobíhajícího ratlíka, který se omylem dostal do výběhu s vlky a diví se, že se nedostane k žrádlu.
0 x
Co se tyce internet home tak tam nejakou vizi urcite maji protoze kdyz sem zabredl do hovoru z jednim z hlanvich obchodaku internet home tak mel celkem jasno , ne ze by rekl podrobnosti na to je moc chytrej aby se prokecl ale v planech do budoucna maj evidentne jasno 

0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
ppp76 píše:Co se tyce internet home tak tam nejakou vizi urcite maji protoze kdyz sem zabredl do hovoru z jednim z hlanvich obchodaku internet home tak mel celkem jasno , ne ze by rekl podrobnosti na to je moc chytrej aby se prokecl ale v planech do budoucna maj evidentne jasno
Zatím nějak z toho co je vidět není vůbec jasno, co je s tím zamýšleno. A výsledky jsou zatím, no ... nebudu spekulovat.
P.S. Doufám, že ten jeden z hlavních obchodníků nebyl mister Svoboda ?
0 x
stepan.benes píše:ppp76 píše:Co se tyce internet home tak tam nejakou vizi urcite maji protoze kdyz sem zabredl do hovoru z jednim z hlanvich obchodaku internet home tak mel celkem jasno , ne ze by rekl podrobnosti na to je moc chytrej aby se prokecl ale v planech do budoucna maj evidentne jasno
Zatím nějak z toho co je vidět není vůbec jasno, co je s tím zamýšleno. A výsledky jsou zatím, no ... nebudu spekulovat.
P.S. Doufám, že ten jeden z hlavních obchodníků nebyl mister Svoboda ?
Tak ten pokud vim taky splha nahoru vys avys .. ono tech obchodaku co maj vetsi pusobnost je tam povicero

0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
No pokud Svoboda šplhá výš a výš, tak je diskuze k úpadku TO2 velmi aktuální 
Ta jejich koncepce právě zas tak jasná není
a) v první fázi bylo jasné, že se pokusí převést zákazníky na xDSL technologie, velmi tvrdě narazili a přišli o značnou část zákazníků, které se snažili "donutit" k přechodu
b) začalo se mluvit o FTTA konceptu, pokud mám správné informace, tak třeba v Losanu se pracovalo na uzemnkách, kdy se mělo kopnout ze sitů Telefonicy k POPům Losanu. Nevím však o žádné realizaci, prý nejsou peníze na investice
c) začali budouvat POPy s přívodem na 10GHz, co jsem viděl na vlastní oči vypadá to docela slušně, ale že by to bylo něco převratnýho ? Mě to přijde v konceptu celýho koncernu Telefonicy jako totální konina, jedině že by zatím byl ten utajený geniální plán
Když se podívám na jejich web, nevím jestli si dělají srandu nebo to myslí vážně. Je to na úrovni 10 letýho kluka, kterej si přečetl příručku HTML snadno a rychle ve třech lekcích. A přesně tak zatím aspoň navenek vypadá celé počínání.
A pokud mám správná čísla o počtu zákazíků a jejich ztrátách po akvizicích, být na jejich místě, vážu smyčku a hledám vhodnou větev.

Ta jejich koncepce právě zas tak jasná není
a) v první fázi bylo jasné, že se pokusí převést zákazníky na xDSL technologie, velmi tvrdě narazili a přišli o značnou část zákazníků, které se snažili "donutit" k přechodu
b) začalo se mluvit o FTTA konceptu, pokud mám správné informace, tak třeba v Losanu se pracovalo na uzemnkách, kdy se mělo kopnout ze sitů Telefonicy k POPům Losanu. Nevím však o žádné realizaci, prý nejsou peníze na investice
c) začali budouvat POPy s přívodem na 10GHz, co jsem viděl na vlastní oči vypadá to docela slušně, ale že by to bylo něco převratnýho ? Mě to přijde v konceptu celýho koncernu Telefonicy jako totální konina, jedině že by zatím byl ten utajený geniální plán

Když se podívám na jejich web, nevím jestli si dělají srandu nebo to myslí vážně. Je to na úrovni 10 letýho kluka, kterej si přečetl příručku HTML snadno a rychle ve třech lekcích. A přesně tak zatím aspoň navenek vypadá celé počínání.
A pokud mám správná čísla o počtu zákazíků a jejich ztrátách po akvizicích, být na jejich místě, vážu smyčku a hledám vhodnou větev.
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
Možný pohled na vývoj TO2 dávají i tahle čísla:
viewtopic.php?f=4&t=9876
viewtopic.php?f=4&t=9876
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator