❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Zemní kabelové komory - jak na to?

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
Atanono
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Zemní kabelové komory - jak na to?

Příspěvekod Atanono » 13 years ago

Nakoupili jsme kvůli jedné výstavbě komory od firmy Telco. Když dorazili, tak jsem byl překvapen a zjistil jsem, že nemají dno. Většina komor je i tak řešená (soudím podle toho, co jsem vypátral).
Jak to řešíte Vy? Na googlu jsem našel fotky, kde byla podlaha vybetonovaná, ale někdo to neřeší vůbec.

Zajímá mě především jak řešit vodu/vlhkost v komoře.
- Napadla mě varianta, že bych do komory přivedl trubku, přes kterou bude odtékat voda někam pryč :) .

Pak mě zajímá, jak řešíte problém s místem v komoře. Na jednu lokalitu potřebuji umístit komoru, kde do ní bude vstupovat cca 20HDPE chrániček :mrgreen: , k tomu rezervy na optiku, optickou spojku, ... .
- Myslíte, že by bylo reálné tuto komoru posadit do zeleně a pod komorou vytvořit další prostor? Něco na způsob vstupu do topných kanálů. Otevřete poklop a pak tam máte prostor na uzávěry apod.
- Samozřejmě, že by se mi líbila komora, která bude velká min. 1x1x1m, ale ta cena :cry:

Můžete poslat fotky komor?
Na co si dát pozor při umístění, instalaci apod.?
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 13 years ago

Sam jsem to jeste nezkousel, ale uz jsem videl reseni, kdy pouzili vodomerovou sachtu - http://www.vodomerna-sachta.cz/. Da se to koupit za par tisic, v zeleni by s tim byt problem nemusel...

Jinak teda od komory se nepozaduje tesnost, naopak to neni zadouci, protoze by mohla vylezat ven. Komora ma poskytnout pouze mechanicke kryti a teprve samotna spojka ma tesnit. Aby nesel bordel do trubek a trubicek, pouziji se normalne trubkove pruchodky.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

Od jednoho místního výrobce takových šachet si komory necháváme vařit na míru, dokážou udělat cokoliv, jde to udělat i těsný, ale je to risk kvůli spodní vodě, ale taky jsme to dělali.
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Atanono » 13 years ago

Peyrak píše:Od jednoho místního výrobce takových šachet si komory necháváme vařit na míru, dokážou udělat cokoliv, jde to udělat i těsný, ale je to risk kvůli spodní vodě, ale taky jsme to dělali.

Byla by fotka? Co rozměry a cena? Takže raději položit do země a neřešit podlahu?
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

Běžně mi k tomu dává statickej posudek, dnes jsem tam vyzvedával šachtu 80x120, hloubka 160cm, je těsná, podle statika je potřeba ji obetonovat 2m3 betonu B15, pak natutáč nevyhoupne ven spodní vodou, poklop to má plastovej, bude umístěná v zeleni v nějakým záhonu, poklop zakůrovanej. Cena 7kKč + DPH, tohle dokáže kdokoliv co z tohohle matroše dělá, tahle firma z toho vaří i bazény.
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Atanono » 12 years ago

Tak se nám podařilo udělat naší první komoru. Doufám, že bude dlouho sloužit :).
Cena: celá komora vč. poklopu do 10tis bez DPH + něco málo za beton
Rozměr: 120cmx60x60cm (vnitřní)

http://www.uschovna.cz/zasilka/K44ATMSTI8MWTE5X-V5H
(všechny fotky - heslo: isp)
Přílohy
IMAG1857.jpg
IMAG1857.jpg (73.1 KiB) Zobrazeno 6553 x
IMAG1799.jpg
IMAG1799.jpg (111.98 KiB) Zobrazeno 6553 x
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

aky je vyznam tej betonovej kocky hore na tom? neprepadne sa to o 4 roky?
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

Nestraš :) . No, lepší nápad jsem neměl než tohle.
0 x

kuba_lysa

Příspěvekod kuba_lysa » 12 years ago

Používám komory Carson od Sitelu. Nemají dno, takže je potřeba udělat pod komorou štěrkové lože a dát tam drenážní trubku, přetaženou na každé straně o nějaký kus a vyspádovat, aby se tam nedržela voda. Výhoda je, že se dá pořídit víko v plastu, ocelové a taky ocelový rám pro zadláždění, což je super v chodníku. Komora pak téměř není vidět!
Přílohy
komora.jpg
komora
komora.jpg (147.59 KiB) Zobrazeno 6554 x
1 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

kuba, nejake foto zvnutra? Cena? diky
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

Carson
Přílohy
IMAG1940.jpg
IMAG1940.jpg (85.77 KiB) Zobrazeno 6555 x
IMAG1939.jpg
IMAG1939.jpg (85.62 KiB) Zobrazeno 6555 x
0 x

kuba_lysa

Příspěvekod kuba_lysa » 12 years ago

midnight_man píše:kuba, nejake foto zvnutra? Cena? diky

samotná komora Carson CB 2424 stojí asi 6200,-Kč, plastové víko se zámkem k ní vyjde na 4000,-Kč a ocelové víko pro zadláždění vyjde na 4200,-Kč
Přílohy
komora3_.jpg
komora3_.jpg (212.69 KiB) Zobrazeno 6555 x
komora2_.jpg
komora2_.jpg (228.11 KiB) Zobrazeno 6555 x
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 10 years ago

Otevru toto tema. Chtel bych se zeptat jaky komory a kde se daji aktualne koupit. Nepocitam carsony od sitelu. Beru nejakou klasiku 60x60cm a vice. Diky
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Atanono » 10 years ago

Na tak malými rozměry už ani nepřemýšlim :-). Něco menšího za super cenu jsem viděl ve skladu v Ma-fii. Nejběžnější komoru kterou používám ta Sitelacka SKO. A protože i ta Sitelacka je pro mě malá, tak jsem si sehnal vodomernou šachtu s vnitřním rozměrem 900x1200x1500 (s x d x h) a to má ještě hrdlo cca 30cm vysoké (takže kopaná díra byla šíleně obrovská), cena cca 8.800kc vč dph. Hrozně moc mě zaujala betonová šachta od Prefy ale problém je v tom, že dokážou max A15 a trochu více. Nedokážou zaručit B125. Někde jsem videl šachtu, asi Prefa Brno a tam to měli krásně vymazlene. Jinak celá te šachty A15 vnitrni rozměr cca stejný jako u vodoměrne za cca 5-6tis vč dph.

Odesláno z telefonu :-)
0 x