zdravim odborniky pres optiku...
Tiez do buducna uvazujeme o zakopani optiky tak to trocha pocitam a spekulujem. Kedze s tym nemam ziadne skusenosti tak sa chcem spytat ako by mal vyzerat centralny bod kde budu vsetci zakaznici ukonceni? Siet bude PtP, cca 200 ucastnikov, WDM. Budem mat miestnost 3x3 metre so samostatnou el. pripojkou a 19" rackom, zo spodu budu privedene chranicky s op. kablami, Co dalej budem potrebovat uz absolutne netusim.
Viete mi polopate napisat co dalej tam ma byt, aku rezervu kabla radsej nechat? Tiez ma zaujima aky switche pouzit. Rozmyslal som nad ciscom 48 portovym + media konvertory, ale niekde som videl ze uz existuju aj priamo opticke switche, cize by som usetril na konvertoroch, mieste a el. energii je to fakt tak vyhodne riesenie ??
Dakujem
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Vystavba POPu
já myslim že stačí projít třeba ipmedii a pak atlantis. Tak se koukni jak co vypadá a na co to je. Ale to je to nejmenší bych řek. Zaměřil bych se spíš na použitej hw. Neni nutný používat cisca, máme tu jiný firmy a i lepší, cisco je jenom taková nesmyslná svatost. Osobně bych zvolil asi něco jinýho. Doufám že si nemyslel linksys cisco... fuj.
Pak jak to budeš dělat, předpokládám že tam tedy bude cca 5 switchů po 48 portech a pak logicky vychází použití vlanů ovládaný routerem.
Čoveče nevim jestli bych dával normální switch + media konvertory. Když si představim že bych musel udělat místo pro 200 konvertorů a tedy 200 UTP kabelů pro propojení, to zabere snad 2 velký racky jenom ty konvertory. No asi bych se podíval po switchy co má SFP šachty a nastrkat si tam technologii jako potřebuju. Odpadne spousta starostí s bižuterií okolo a ušetří to na nutnosti managementovatelných konvertoru protože to bude obstarávat switch. Nedavno jsem koukal na nějaký 24xSPF switche což by zabralo cca 10U + nějakých pár optických van a nějakej router pro to no a pak i USPku což by se snad mohlo vejít do jednoho racku.
Pak jak to budeš dělat, předpokládám že tam tedy bude cca 5 switchů po 48 portech a pak logicky vychází použití vlanů ovládaný routerem.
Čoveče nevim jestli bych dával normální switch + media konvertory. Když si představim že bych musel udělat místo pro 200 konvertorů a tedy 200 UTP kabelů pro propojení, to zabere snad 2 velký racky jenom ty konvertory. No asi bych se podíval po switchy co má SFP šachty a nastrkat si tam technologii jako potřebuju. Odpadne spousta starostí s bižuterií okolo a ušetří to na nutnosti managementovatelných konvertoru protože to bude obstarávat switch. Nedavno jsem koukal na nějaký 24xSPF switche což by zabralo cca 10U + nějakých pár optických van a nějakej router pro to no a pak i USPku což by se snad mohlo vejít do jednoho racku.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:Neni nutný používat cisca, máme tu jiný firmy a i lepší, cisco je jenom taková nesmyslná svatost.
..rekl ten, co jich ma na siti desitky a ma s tim zkusenosti, ze? Proste tyhle nazory jsou pro me nepochopitelny... Ano, existuji jiny vyrobci.. ano, existuji lepsi vyrobci, tak proc kurva to Cisco vidim v 90% vsech racku? Proc si to Ti lidi kupujou? Jsou padlí na hlavu? A nebo jen chteji mit klidny noci, spokojeny zakazniky a kvalitni sluzby...?
K tematu:
Nenapsal si, jak moc Te trapi penize, ale jelikoz predpokladas nasazeni 48 port Cisca, budu pocitat, ze jsi "za vodou"

jako switche pouzij napr. tohle: http://www.proficomms.cz/index.php?modu ... 231&id=723 popr.tohle http://www.proficomms.cz/index.php?modu ... 231&id=784 cenove to vychazi asi na 1/7 optickyho Cisca. Pak tu mame jeste Cienu, ale tam je cenovka za 48 SFP kolem 8.200 USD.
Pokud nebudes zafukovat nebo natahovat kabelaz najednou, doporucuju nejakou modularni ODFku od Suhnera popr. Conteg. Na 200 konektorů (pocitejme duplexni LC, co jedna dira ve vane=dva klienti) zabere cca 6U v racku, ale je s tim desna "piplacka" tam vse dostat. Rezervy kabelu minimalne 10-15m. A to bez legrace. Obvykle smotany pod rackem, popr za rackem na "krizi".
A router? Dobry zelezo, MT, dobry sitovky, tagovany VLANy a pak uz staci jen dobrej uplink

0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
Nevšim sem si že by tady v okolí byly v 90% cisca. Já tu spíš vydim allied telesin. Cisca si lidi dávaji po většinou pouze na místa kam někdo chodí aby to bylo vidět 
budeš tam mít 100WDM? máš vybraný nějaký koncoví zařízení ke klientům? Podle toho bych i volil switche atd..

budeš tam mít 100WDM? máš vybraný nějaký koncoví zařízení ke klientům? Podle toho bych i volil switche atd..
0 x
ano, zatial planujem 100 WDM a u zakaznika na zaciatok obycajny media konverter. Znacku som este nevybral, v tom by som tiez potreboval poradit, ale urcite nie TP-Link, toz to si radsej priplatim.
Switch nemusi byt cisco, potrebujem nieco kvalitne, spolahlive, menezovatelne. Priklonim sa teda k switchu s SFP sachtami, viete mi dat nejaku orientacnu cenu, trebarz aj za ten co pisal sub_zero: http://www.proficomms.cz/index.php?modu ... 231&id=784
Switch nemusi byt cisco, potrebujem nieco kvalitne, spolahlive, menezovatelne. Priklonim sa teda k switchu s SFP sachtami, viete mi dat nejaku orientacnu cenu, trebarz aj za ten co pisal sub_zero: http://www.proficomms.cz/index.php?modu ... 231&id=784
0 x
bohužel, proti SFP modulům od tplinkům nemůžu říct ani jedno slovo ale tim tě nechci nabádat jít touhle cestou ale pravda je že v týhle cenový hladině nic lepšího neni a pro ptp pro klienta je to dostačující. Kdyby to byla páteř od těch 200 klientů tak bych se už asi poohlídnul po něčem lepšim protože tam zátěž už bude. Faktem je, že mi 4 kusy 100WDM konvertorů od tplinku běží venku v kovový krabici už přes rok (teploty -20 až +40) s datovym tokem od 4-12Mbit nonstop a ani jedna chyba. Jo může se stát ale to se může stát u čehokoliv a výměna WDM konvertoru za 450kč je fakt docela směšná.
Možná bych se podíval po nějakym systému od nějakýho výrobce kterej má v kompletu hlubší management switche i s konvertory jako jednu serii.
Možná bych se podíval po nějakym systému od nějakýho výrobce kterej má v kompletu hlubší management switche i s konvertory jako jednu serii.
0 x
presiel som si ipmediu, takze ak som to spravne pochopil tak potrebujem op. vanu v ktorej vlastne ukoncim privedene vlakna tak ze na nich privarim pigtaily a tie ukoncim v otvoroch na vani. Potom poatchkordami prepojim vanu v idelanom pripade rovno s opt. switchom. Je to vsetko? Pozeral som aj na atlantis.cz ale switche s SFP modulmi som tam nenasiel...
Ohladom konvertorov: Od tplinkov ma odhovaraju na inom fore, ale je to zasa len nazor prosti nazoru. Videl som par prispevkov kde ludia pisu ze s tplinkami nemali absolutne ziaden problem, ale aj naopak. Ja ich budem davat priamo ludom do domu, takze ziadne extremne podmienky ako pises ty. Stalych 20 stupnov a ta cena fakt stoji za pripadnu vymenu
takze este uvidim
Nepotrebujem nejaky brutalny manazment, uplny zaklad na access vrstve. Tie SFP moduly od tplinku slapu s kazdym switchom, ci si mam na to dat pozor? Vdaka
Ohladom konvertorov: Od tplinkov ma odhovaraju na inom fore, ale je to zasa len nazor prosti nazoru. Videl som par prispevkov kde ludia pisu ze s tplinkami nemali absolutne ziaden problem, ale aj naopak. Ja ich budem davat priamo ludom do domu, takze ziadne extremne podmienky ako pises ty. Stalych 20 stupnov a ta cena fakt stoji za pripadnu vymenu

Nepotrebujem nejaky brutalny manazment, uplny zaklad na access vrstve. Tie SFP moduly od tplinku slapu s kazdym switchom, ci si mam na to dat pozor? Vdaka
0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
tech TP-Linku ke klientum se vubec neboj. A miniGBIC do switche musis koupit s kompatibilitou.. tzn. pokud koupis Cisco switch, musi bejt Cisco kompatibilni..pokud koupis HP/3COM musi bejt HP kompatibilni atd. U tech Edge-Coru v pohode Cisco kompatibilni.
Jen si teda nejsem jistej, jak to budes resit u tech klientu.. jestli nejakej WDM stand-alone konvertor nebo sachtu na na SFP a miniGBIC do ni. Jelikoz miniGBIC jsou 1,25Gbit a WDM od TP-Linku myslim jen 100Mbit (na ty SCka), ale mozna kecam, nepatral sem po tom. Ale pokud to je takhle jak pisu, tak se Ti to neslinkne.
Jen si teda nejsem jistej, jak to budes resit u tech klientu.. jestli nejakej WDM stand-alone konvertor nebo sachtu na na SFP a miniGBIC do ni. Jelikoz miniGBIC jsou 1,25Gbit a WDM od TP-Linku myslim jen 100Mbit (na ty SCka), ale mozna kecam, nepatral sem po tom. Ale pokud to je takhle jak pisu, tak se Ti to neslinkne.
0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
sub_zero píše:tech TP-Linku ke klientum se vubec neboj. A miniGBIC do switche musis koupit s kompatibilitou.. tzn. pokud koupis Cisco switch, musi bejt Cisco kompatibilni..pokud koupis HP/3COM musi bejt HP kompatibilni atd. U tech Edge-Coru v pohode Cisco kompatibilni.
TP-Link dela taky mediakonvertor se SFP slotem, takze bych zvolil asi ten.
http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=1472
0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
Ajfel píše:sub_zero píše:tech TP-Linku ke klientum se vubec neboj. A miniGBIC do switche musis koupit s kompatibilitou.. tzn. pokud koupis Cisco switch, musi bejt Cisco kompatibilni..pokud koupis HP/3COM musi bejt HP kompatibilni atd. U tech Edge-Coru v pohode Cisco kompatibilni.
TP-Link dela taky mediakonvertor se SFP slotem, takze bych zvolil asi ten.
jj, to vim, to jsem tam i psal.. ale sachta stoji 400,- + 1200,- za 1550kovej miniGBIC (pokud bude 1310 puzivat ve switchi), tak jsem myslel, jestli treba neni neco takovyho http://ipmedia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=1509 ale ve full gigu
0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
Ajfel píše:TP-Link dela taky mediakonvertor se SFP slotem, takze bych zvolil asi ten.
Pozor na ne, musi byt pripojene do Gbit portu, na 100vce nejedou!!!
ja bych na pop poridil tohle http://www.proficomms.cz/index.php?modu ... 231&id=784
a ke klientum http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=s ... stiid=1510
0 x
jo, ta šachta je jenom převodník takže nemá možnost ject na 10/100Mbit na ethernetu aby jsi to píchnul třeba do RBčka nebo tak. To je docela hustá nevýhoda ale myslim že 100WDM by mělo bohatě stačit.
Kolik stojí ten edgecore? TP-link teď dělá i SFP moduly na 100WDM takže by to byla asi nejrozumnější cesta a pokud jsem se dobře díval, tak jde ovládat až 36 switchů skrz jednu IP adresu což je určitě jenom dobře.
No, přivedeš optickej kabel, namotáš nějakam rezervu, dělaji se kříže jak do racku tak i za něj na zeď a dovedeš do optický vany. Tam hodíš optickou kazetu, spojíš nebo svaříš s pigtailem, pigtail zasuneš do spojky na vaně a patchcordem propojíš do konvertoru. U klientů se to dá dělat uplně stejně, akorát se dělaji malí krabičky pro kazetu a pro 4 spojky který koukaji ven. Jediný co pak může klient zničit je patchcord.
Máš už nějak vyřešený rozbočování pro klienty? Nebo budeš tahat solo kabely pro solo klienta? výhodnější by bylo asi dělat nějaký pasivní uzly kde si to roztřelíš v nějakym rozvaděči což ale zase sežere nějaký kazety a sposta spojek/svárů a práce takže to chce počítat.
Kolik stojí ten edgecore? TP-link teď dělá i SFP moduly na 100WDM takže by to byla asi nejrozumnější cesta a pokud jsem se dobře díval, tak jde ovládat až 36 switchů skrz jednu IP adresu což je určitě jenom dobře.
No, přivedeš optickej kabel, namotáš nějakam rezervu, dělaji se kříže jak do racku tak i za něj na zeď a dovedeš do optický vany. Tam hodíš optickou kazetu, spojíš nebo svaříš s pigtailem, pigtail zasuneš do spojky na vaně a patchcordem propojíš do konvertoru. U klientů se to dá dělat uplně stejně, akorát se dělaji malí krabičky pro kazetu a pro 4 spojky který koukaji ven. Jediný co pak může klient zničit je patchcord.
Máš už nějak vyřešený rozbočování pro klienty? Nebo budeš tahat solo kabely pro solo klienta? výhodnější by bylo asi dělat nějaký pasivní uzly kde si to roztřelíš v nějakym rozvaděči což ale zase sežere nějaký kazety a sposta spojek/svárů a práce takže to chce počítat.
0 x
Rozbocovanie pre klientov mam poriesene. Z POPu potiahnem mnohovlaknovy kabel na zaciatok ulice, ktoru chcem zakablovat. Tam dam do zeme kablovu sachtu, v nej prepojim hlavny privodny kabel na viac menej vlaknovych kablov a tie samostatne potiahnem po ulici tak ze jeden kabel bude pre cca 10 domov. Vzdy v strede tych 10tich domov kabel vyvediem do nadzemnej skrinky kde sa budu pripajat samotny zakaznici. Zo skrinky pojdu mikrotrubucky ku kazdemu domu. Cize max na vzdialenost 5 domov.
Je to vela zvarania a prace ale podla mna najlepsie riesenie. Pouzijem nutne minimum kabla, nemusim zafukovat kabel pre kazdeho zkaznika, da sa to poriesit kedykolvek neskor.Na kazdeho zakaznika pripadnu dva zvary.
Je to vela zvarania a prace ale podla mna najlepsie riesenie. Pouzijem nutne minimum kabla, nemusim zafukovat kabel pre kazdeho zkaznika, da sa to poriesit kedykolvek neskor.Na kazdeho zakaznika pripadnu dva zvary.
0 x
sub_zero píše:hapi píše:Neni nutný používat cisca, máme tu jiný firmy a i lepší, cisco je jenom taková nesmyslná svatost.
..rekl ten, co jich ma na siti desitky a ma s tim zkusenosti, ze? Proste tyhle nazory jsou pro me nepochopitelny... Ano, existuji jiny vyrobci.. ano, existuji lepsi vyrobci, tak proc kurva to Cisco vidim v 90% vsech racku? Proc si to Ti lidi kupujou? Jsou padlí na hlavu? A nebo jen chteji mit klidny noci, spokojeny zakazniky a kvalitni sluzby...?
Proc kazdej milionar ma Lamborghini, byt v nem neni autoradio? Hmm? To bude spis tim pocitem, aby meli klidne noci, ten kdo konfiguroval neco jineho nez Cisco, tak jiste by se prvne poohlidl po necem jinem, co treba Extreme Netvorks ? Nehlede na to, ze 48portovy SFP Cisco, bude jiste levne ... nerikam, ze za kvalitu se neplati, ale ma sve mouchy, ktere kazdej, ne vzdycky, bude trpet....
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
uprimne, jsem uz jen pro cisco ... vyzkousel jsem dost .. od tech low-costu jako d-link, tp-link ... pak liksys, 3com, edgecore ... pak HP ... nakonec jsem vsechny ty znacky bud vyhazel nebo odsunul na nejmene dulezita mista ... a na ty dulezite uzly jsem dal cisco ... kdysi jsem mel ten nazor jako hapi, ze je to predrazeny kus hw ... ale po par pruserech (treba s HP), ktere cisco obstojne vyresilo .. na to fakt nedam dopustit, jo je to drazsi ... ale stoji to za to. Kdyz uz mam investovat do zakabelovani optikou atd .. tak me fakt investice do switche nepo*ere ne ?
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- build-up and management networks
- development
- education