Dobrý den,
blíží se volby a naše obec si chce šplhnout. Chtějí ještě udělat nové chodníky.
To znamená, že akce vypukne cca během 1-2 týdnů. Co je vše potřeba, abych si tam mohl hodit chráničku? Dá se to nějak udělat a nebo už je to pase... ?
Děkuji.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Položení chráničky k projektu Obce
Oznam to starostovi, domluv se s firmou co to bude dělat, dej chlapům flašky a pokladej.
2 x
Čistě teoreticky by se to správně mělo řešit s projektantem těch chodníků. Reálně by to ale znamenalo zdržení a zdražení výstavby, s čímž by tě, zvláště v takovéto situaci, na té obci poslali tam, kam slunce nesvítí. Prakticky tedy platí odpověď uživatele basty, ostatně naprosto stejně jsme na řadě míst pokládali i my.
0 x
Si vis pacem, para bellum.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
a casto uz to flaska nezpravi. Zalezi, kdo to kope, kolik je ve vykopu mista i na prip. zalobovani obce, ze tam tu vasi optiku fakt chti.
0 x
Osvědčilo se zaplatit jim přímo za práci. Udělaj ti v kufru pár centymetrovou drážku, ty tam dáš MT, oni na to hoděj písek zahrnou hlínou daj folii. Když jim dáš 50-100,-Kč/m jsou všichni spokojeni a oni nezapomenou na to ti zavolat.
0 x
škoda že tu nefunguje to když se podobná akce dělá, že obec musí mít povinost vyvěsit oznámení na veřejnou desku o případném dopoložení právě telekomunikačních sítí NGA 
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Tak tak, zvláště na vesnicích a v menších městech (<5000 obyvatel) to tak prostě funguje, je potřeba všímat si a domlouvat se, pak je to víceméně v suchu. Na nějaké NGA a podobně se každý vys**e, už tak mají všelijakého papírování více, než je zdrávo, tudíž cokoliv na co se můžou beztrestně (a bez přímého negativního dopadu pro obec) vykašlat je "zapomenuto", případně zapomenuto. A co si budeme povídat, je lepší mít v tom výkopu jednoho snaživce, se kterým jsou zákazníci/občané naprosto spokojení, než řešit, že jeden se snaží mít to jen pro sebe a na všechny (včetně obce) je arogantní, druhý sice nedělá problémy, ale o jeho služby po zkušenostech už nikdo nestojí a pak je tam kdesi vzadu ještě třetí, kterého sice lidi chtějí, ale ti první dva mu hážou klacky pod nohy. Takže prostě pustí toho jednoho místního a mají klid, všichni na obci jsou spokojení.
0 x
Si vis pacem, para bellum.
Podobná situace je nyní u nás, plánuje se výkop osvětlení dvou nových ulic cca 150 a 200metrů asi za týden najede bagr, starosta nemá problém abych si tam položil chráničku, ale vzhledem k tomu, že jsem to nikdy zatím neřešil, je tu někdo kdy by poradil jak postupovat nebo co tam do toho výkopu dát za materiál a aby to bylo ošetřeno?
0 x
to by mě taky zajímalo, říká se hod tam chráničku ale jako. Navíc to že jí tam hodim je mi k čemu? jak se dostanu do baráku k lidem? kudy povede k tomu baráku atd... Je hezký že tam tak nějak leží ale kde bude vystupovat nad zem a v čí rozvaděči hlavně bude vystupovat nad zem? A když už tam náhodou tohle bude tak jak tam dostanu svůj konekt když tam nemám stožár atd..
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Není to jen tak, ale bylo by to nějak řešitelné, kdo by měl zájem se napojit tak k němu holt těch 10m + dvůr by se muselo hrábnout ručně a druhá strana přes cestu už je problém, ale do ulice by se dala konektivita vhodit rádiem do nějakého baráku a od něj to svést na hranici pozemku, dát tam rozvaděč a z něj to poslat dál, ovšem náklady a ulice je třeba jen 10 domů z toho žádný jistý klient a tak jako... má to smysl?
hapi píše:to by mě taky zajímalo, říká se hod tam chráničku ale jako. Navíc to že jí tam hodim je mi k čemu? jak se dostanu do baráku k lidem? kudy povede k tomu baráku atd... Je hezký že tam tak nějak leží ale kde bude vystupovat nad zem a v čí rozvaděči hlavně bude vystupovat nad zem? A když už tam náhodou tohle bude tak jak tam dostanu svůj konekt když tam nemám stožár atd..
0 x
-Položit chraničku/mikrotrubičku je v pohodě. Starostům je to jedno a jsou ještě rádi. Na stavbě lidem povětšinou taky. Ale to už s trochou odporu.
Ale je třeba vědět k čemu to je dobry. Protože pokud chce člověk dělat gpon, tak musí dělat odbočky k lidem. Chodník je maximálně dobrej k položení na propoj vysílačů. Nejlepší je když se dává do země elektrika. To pak musí dělat odbočky k lidem a když se to spojí, tak se udělá všechno krásně parádně s minimálními náklady. Ale to se bohužel mockrát neděje. Ale mikrotrubička stojí pár korun. Lepší položit i kdyby s tím nebyly plány zatím.
Ale je třeba vědět k čemu to je dobry. Protože pokud chce člověk dělat gpon, tak musí dělat odbočky k lidem. Chodník je maximálně dobrej k položení na propoj vysílačů. Nejlepší je když se dává do země elektrika. To pak musí dělat odbočky k lidem a když se to spojí, tak se udělá všechno krásně parádně s minimálními náklady. Ale to se bohužel mockrát neděje. Ale mikrotrubička stojí pár korun. Lepší položit i kdyby s tím nebyly plány zatím.
0 x
Postup: Dělá se chodník, obec souhlasí realizační firma taky.
Obejdu všechny domy které jsou na trase. Informuji je o využití otevření chodníku k položení optických rozvodů, pro ně jedinečná šance jak získat zdarma optickou přípojku. Zavedením optické přípojky je nijak nezavazuji k využívání našich služeb ani k jejich aktivaci bla bla bla. V této fázi je důležité, aby se rozhodli v které části máme odbočit jejich přípojku. Přípojku se snažím domluvit až za první zeď domu. Ve výjimečných případech jen za plot. Pokud se teď nerozhoupou bude budoucí připojení za peníze, přípojka je na 60let dopředu, je to zhodnocení nemovitosti, využijí to děti v budoucnu .... Na zvlášť otrlé mám dva formuláře Souhlas s uložením a Nesouhlas s uložením. Nechám jim oba s tím, že jeden si vyzvednu podepsaný.
Přes celou trasu položím většinou dvě páteřní MT 12/8. Z jedné strany do poloviny ulice ke každému domu 1x7/3.5 z druhé strany to samé. Zakončím ve sloupku, šachtě, nebo nechám zakopáno v zeleným.
Vlastní připojení konektivity může být otázka let, většinou to ale do dvou stihnu. Zatím jsem nedělal optiku napojenou na MW, ale asi mě to taky čeká. Spíš namaluji projekt a propojím si ty již zakopaný ulice s páteří.
Razím heslo:
Všechno se přiložit nedá, ale každý metr se počítá.
Obejdu všechny domy které jsou na trase. Informuji je o využití otevření chodníku k položení optických rozvodů, pro ně jedinečná šance jak získat zdarma optickou přípojku. Zavedením optické přípojky je nijak nezavazuji k využívání našich služeb ani k jejich aktivaci bla bla bla. V této fázi je důležité, aby se rozhodli v které části máme odbočit jejich přípojku. Přípojku se snažím domluvit až za první zeď domu. Ve výjimečných případech jen za plot. Pokud se teď nerozhoupou bude budoucí připojení za peníze, přípojka je na 60let dopředu, je to zhodnocení nemovitosti, využijí to děti v budoucnu .... Na zvlášť otrlé mám dva formuláře Souhlas s uložením a Nesouhlas s uložením. Nechám jim oba s tím, že jeden si vyzvednu podepsaný.
Přes celou trasu položím většinou dvě páteřní MT 12/8. Z jedné strany do poloviny ulice ke každému domu 1x7/3.5 z druhé strany to samé. Zakončím ve sloupku, šachtě, nebo nechám zakopáno v zeleným.
Vlastní připojení konektivity může být otázka let, většinou to ale do dvou stihnu. Zatím jsem nedělal optiku napojenou na MW, ale asi mě to taky čeká. Spíš namaluji projekt a propojím si ty již zakopaný ulice s páteří.
Razím heslo:
Všechno se přiložit nedá, ale každý metr se počítá.
1 x
jo ale to už neni věc "hodim to do výkopu" ale musim zajistit další výkopy do baráků a rozvrtání baráku. Navíc vidim další tunu problémů jako třeba ty sloupky protože až přijde někdo hodně angažovanej tak prostě sloupek odstraní atd... s osvětlením ulice bych ještě chápal zakončení ve světlech a dropy od kandelábrů na baráky což by schůdný bylo s posvěcením obce.
Nevim, asi to vidim jinak. V jedný vesničce tady budou dělat vodu a tak nějak jsme se připletly do debaty a nadhodili slovo optika a nějak se toho chytli. V úvahu připadá jenom gpon což problém neni ale navrhnou ho trochu problém bude. Uvidíme. Myšlenku páteře přes trasu a v polovinách ulic vracení MT do baráků mě taky napadla. Hádám že u sloupku tapk bude třeba 20 menších MT do baráků.
Nevim, asi to vidim jinak. V jedný vesničce tady budou dělat vodu a tak nějak jsme se připletly do debaty a nadhodili slovo optika a nějak se toho chytli. V úvahu připadá jenom gpon což problém neni ale navrhnou ho trochu problém bude. Uvidíme. Myšlenku páteře přes trasu a v polovinách ulic vracení MT do baráků mě taky napadla. Hádám že u sloupku tapk bude třeba 20 menších MT do baráků.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Ale bez vrtání baráku ta námaha nemá smysl. Pokud se všude kope je jedinečná příležitost to do těch baráků dostat, pokud to jen někde vybočíš z chodníku a necháš schovaný snižuje se ti šance, že to někdy aktivuješ.
O variantě, že natáhnu jednou HDPE v kuse celou trasou se ani nebavím, to jsou vyhozený peníze.
No, že to dá práci nepopírám, ale ušetří to cca 600,-Kč/m.
O variantě, že natáhnu jednou HDPE v kuse celou trasou se ani nebavím, to jsou vyhozený peníze.
No, že to dá práci nepopírám, ale ušetří to cca 600,-Kč/m.
0 x