❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

HDPE a kapacita - jak to vyřešit?

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
forkman
antispam: Ano

HDPE a kapacita - jak to vyřešit?

Příspěvekod forkman » 10 years ago

Ahoj, chtěl bych slyšet vaše názory, jak byste řešili tuto situaci.

Cca 5 let zpátky se u nás v obci dělal nový rozvod kabelů pro veřejné osvětlení a napadlo nás dát tam HDPE. Jelikož jsme neměli žádnou zkušenost a abychom tu akci stihli, jelikož bylo na rozhodnutí jen asi 4 dny, dali jsme tam HDPE 32 se 4x5/3,5 mikrotrubkama od Duraline. Položilo se toho asi 1,5 km a mělo to být vyloženě na páteř jako náhrada za rádio, takže to má po cestě jen jednu odbočku, respektive zemní spojku po 1 km.

Po tom málu, co jsem se o mikrotrubkách a zafukování dozvěděl mi připadá jako utopie, že by bylo možné zafouknout 1 km do 5/3,5, takže jak to mám vyřešit? Mám to každých 200 metrů odhalit, naspojkovat a dát tam sloupek, nebo se na to vykašlat a ty mikrotrubičky vyfouknout? Varianta se sloupkem se mi líbí víc, protože pak by bylo teoreticky možné vytáhnout si odtud vlákna na PON, tam by mi ani nevadilo, že bych jich tam dostal max 16.

Dík za názory.
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 10 years ago

ono zalezi myslim dost na okolnostech kde to presne je a jaky by to melo mit ucel pripadne na dalsi ulice apod. Kazdopadne myslim ze se s tim bude blbe pracovat. Hlavne pokud jsou v te ulici jednotlive domy 1,5km tj cca 75 domu. tam bude dost tezky to nejak rozumne pripojit ne li vubec. Protoze ty domy jednoduse pospojovat nepujdou. Pokud je to ciste ta pater tak bych spis asi mirkotrubicky vyhodil a dal tam min vetsich trubicek... ale to strasne zalezi k cemu to bude pouzity a navaznost na ostatni ulice...
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 10 years ago

Jestli to není tajný tak pošli výřez mapy kde to máš položený. Případně do SZ
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 10 years ago

helapc píše:Jestli to není tajný tak pošli výřez mapy kde to máš položený. Případně do SZ

to by bylo nejlepsi
0 x

pelag
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pelag » 10 years ago

a nezapoměn do toho nakreslit co vše chceš připojit :-)
0 x
Lukáš Sajdl
„Každý člověk dělá chyby, ale jen hlupák u nich zůstává.“

forkman

Mapu klidne poslu az budu u PC, nic tajnyho to neni, ale po ceste je cca 80 domu a jedna se o vesnici s jednou hlavni ulici, silena nudle. To je vsechno :-) Na tom asi nic nevykoukate.

Slo mne hlavne to, ze kdybych delal sloupky, tak nevim na jakou vzdálenost je realne zafouknout 4vlakno do 7/3.5, nebo kolik stojí zafouknuti silnejsich trubicek v delce 1.5 km. Predpokladam, ze amatérsky nikdo trubicky nezafukuje, alespon jsem o tom neslysel. A vyfouknout by to melo jit teoreticky dobre.

Dik
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 10 years ago

trubičky na 1.5 km stejně nezafoukneš najednou, takže někde budeš muset udělat odbočku. Nejlepší řešení by bylo zbavit se těch mikrotrubiček co tam jsou a fouknout tam aspoň 10/8 (počet nevím, do 40/33 se jich fouká 5, takže tady by mohli jít 3-4). Do nich se dnes už dá dát i 144 vl. kabel (dělá ho zatím asi jen OFA co vím). A osobně bych místo sloupků dal zemní box a spojku.
0 x
Halamíček Jakub

forkman

Mně by tam teoreticky stačilo mít i ty 4x 4 vlákna, na PON by to mělo stačit. Ale větší kapacita se určitě hodí. Kolik tak asi stojí zafukování trubiček? Nemám vůbec představu, stačí řádově při téhle vzdálenosti.

Zemní box a spojka by mělo jakou výhodu proti sloupku? Všechno je to v chodníku a ze sloupku bych si mohl připojit i klienty.
0 x

helapc

Do 3.5 zafouknes amatersky kabel 2.4mm max 12vl. 200m na pohodu 300m bez zatacek. Proto jsem chtel mapu namaloval bych ti do ni mista kde bych to prerusil. Jestli zemni komora nebo sloupek je otazka spis priorit. Z komory chytnes spojku a v aute ji rozdelas, provaris i kdyz se zenej certi u sloupku to neudelas.
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 10 years ago

Neni nutnost to foukat. Mikrotrubicky se dají natlačit i ručně a to jich tam dostaneš víc, ale je potřeba vidět tu lokalitu. Sloupky bych nevolil z toho důvodu, že to bude asi volně stát v prostoru a to láká vandaly, box je přece jen trochu bezpečnější.
0 x
Halamíček Jakub

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 10 years ago

Podle umístění domů rozvrhni umístění rozvaděčů, bez ohledu na to, co teď v zemi leží a jakou síť budeš stavět. Na PON ti podle mě 5/3,5 stačí. Pokud jsou domy po celé délce, tak stejně budeš mít cca každý 300 metrů šachtu nebo sloupek.
Pokud by si chtěl stavět P2P, tak trubičky vytáhni a buď použij HDPE pro 96(144 vláknový kabel nebo si nech fouknout trubičky (min. jednu pro páteř a jednu pro smyčkování v rozvaděčích). Pokud by si cca po 300 metrech měl otevřeno, tak tam dost pravděpodobně svépomocí zatlačíš 3x10/8
0 x

forkman

Dík za reakce, asi bych to po X metrech otevřel, jeví se mně to jako nejlepší volba. Kdyby se tam daly natlačit 3x10/8 tak to už by bylo kapacity až až. Plánuju na tom PON. Jen sloupek vs. komora beru spíš jako volbu financí, sloupek se dá u SFOS koupit za míň než 3500 a komora je sice levnější, ale víko stojí balík, nebo neumím hledat? Nehledě na složitost instalace obou řešení. Cetin má taky všude sloupky a nikdo je za 20 let co tu jsou nezničil.

Tudy to vede: http://www.mapy.cz/s/jZkg
a tady jsou spojky a vývody, ono to nakonec 1,5 km v kuse není. http://www.mapy.cz/s/jZki

Bude na tom asi dost práce, ale snaha byla :D Předem dík za návrhy a za nápady jak to nejlíp odbočit.
0 x

helapc

Otevřel bych to na bodě 6,7 a 11. pak podle mě nemusíš měnit trubičky a ještě připojíš pár domů okolo. Co budeš dělat když budeš chtít připojit třeba čp: 227? Je to dost blbě rozdaný. Mi když otevřou někde chodník uděláme rozvaděč na začátku a na konci ulice. Od rozvaděče nataháme do všech domů MT-čky 7/3.5, pokud se s někým nedohodnem, nebo nestihnem dohodnout tak necháme MT zakončenou u jeho brány pod zámkovkou. Vím že jsi to zamýšlel jako páteř, ale je to škoda.
0 x

forkman

Dík za návrh, v těch navržených bodech je dokonce místo, takže by se dal umístit i sloupek. Čp 227 připojím jen když rozeberu chodník :) Na streetview z července 2011 je to ještě postaru, takže se to dělalo před necelými čtyřmi lety a já o tom nevěděl fakt vůbec nic. Teď to bude stát balík, ale co se dá dělat, CETIN už taky otevírá výkopy :D

Mimochodem, jak zakončuješ trubičku v zemi, když to někdo zatím nechce, pak tam dáš spojku? A jak si to místo značíš?
0 x

pelag
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pelag » 10 years ago

Na trubičku dáš koncovku a až budeš připojovat vyměníš jí za spojku :-)

Stavět můžeš rozumě za málo nebo velkolepě za draho :-)

Myslíš že se to v Ředicích vyplatí ?
0 x
Lukáš Sajdl
„Každý člověk dělá chyby, ale jen hlupák u nich zůstává.“