❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Zatahnout spagat do HDPE vysavacem, rada

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Zatahnout spagat do HDPE vysavacem, rada

Příspěvekod zubodravec » 10 years ago

Cau, poradite nekdo, mam serii trubek v zemi, nbektere trasy jsou dlouhe az 150 metru,
strunu mame max 100 metru.
Tedy zkusime vysat spagat pomoci vysavace a pak po spagatuprotahnout svazek optickych kabelu.
Mate nekdo s tim zkusenosti ?
Videl jsme to u partnerske firmy pred rokem, 200 metru spagatu se jim podarilo nasat vysavacem asi za pul dne (3 hodiny).

Nebo jina rada ?
Ve finale pujde HDPE trubkou asi 4 opticke kabely. Prumer trubky je 40mm
0 x

disk

Příspěvekod disk » 10 years ago

Průmyslový vysavač, 180m, 4x90st oblouk, na konci provázku kousek molitanu, asi 30s a byl na druhé straně.
0 x

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Diky, bomba
disk píše:Průmyslový vysavač, 180m, 4x90st oblouk, na konci provázku kousek molitanu, asi 30s a byl na druhé straně.
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 10 years ago

Přesně tak: na konci špagátu udělat kuličku z molitanu nebo igeliťáku, aby šla do trubky tak akorát.
Pak stačí i lepší domácí vysavač a rychlost je omezena víceméně, jak stačí pomocník odmotávat špagát :)
Rekord máme zatím 400m.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 10 years ago

Pokud je tam voda do molitanu se voda vsakne a už nemůžeš dal.. tam kde byla voda resili jsme to vickem z plastove lahve omotany izolačkou aby to mělo jako pist . Pokud je to větší trubka používají se pulky pinpongových míčků.
Největší problémy jsme měli kde bylo víc jak 2 zatáčky v 1 kusu cesty .

www.wiracom.cz
0 x

ocior

Příspěvekod ocior » 10 years ago

Selič píše:rychlost je omezena víceméně, jak stačí pomocník odmotávat špagát :)

Kupte si motouz v tomto baleni a nemusite resit odmotavani - http://e-shop.juta.cz/index.php?page=1&vyr=M019
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Atanono » 10 years ago

Hrozně dlouho jsme zatahovali kabely tímto způsobem (zafouknout provázek, za provázek kabel). Je to ale poměrně dost časově náročné, a hlavně pro ty kteří tahají dost namáhavé. Pamatuji, kdy jsem měl pořezané ruce, a když už nešlo tahat rukama, tak se muselo celým tělem. Nebylo by lepší používat kompresor? Od této doby provázky nepoužíváme. Buďto jsme schopni kabel nastrkat do trubky (80-150m), nebo použijeme kompresor.
0 x

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

V trubce jsou planovane dva a vice kabelu, v paterni dokonce snad 8 kabelu, to snad zafukovackou nejde zafouknout.
Jinak mne napadlo, ze bych to nechal udelat nekoho jako subdodavku.
Mel by nekdo zajem ?
celkem 10 HDPEtrubek v zemi, na konci trubek jsou zemni sachty.
Dve nejdelsi trubyk majei kolem 140metru.
Zbytek trubek ma kolem 70-100 metru.
Kdyby mel nekdo z Vas zajem, tak se mi ozvete psolu projekt a foto sachet a dohodneme cenu.
Ukol by byl bud etapa natazeni provazu nebo i s druhou etapou protazeni kabelu.

Atanono píše:Hrozně dlouho jsme zatahovali kabely tímto způsobem (zafouknout provázek, za provázek kabel). Je to ale poměrně dost časově náročné, a hlavně pro ty kteří tahají dost namáhavé. Pamatuji, kdy jsem měl pořezané ruce, a když už nešlo tahat rukama, tak se muselo celým tělem. Nebylo by lepší používat kompresor? Od této doby provázky nepoužíváme. Buďto jsme schopni kabel nastrkat do trubky (80-150m), nebo použijeme kompresor.
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 10 years ago

8 kabelů do jedné HDPE? To bych nedoporučoval, radil bych nechat zatáhnout/zafouknout mikrotrubičky a až do toho samotné kabely. Pošli projekt pokud máš zájem, poradím ti a navrhnu řešení.
0 x
Halamíček Jakub

Atanono
Kontaktovat uživatele:

Nejsem si jistý jestli bych pomohl, ale projekt a foto poslat můžeš, rád se na to podívám.
Před rokem jsem do HDPE trubek 32/27 zatahoval také více kabelů. Jednalo se o náročné úseky o délkách určitě přes 200-250m. Tahal jsem tam 4 mikrokabely, ale dnes bych raději trubičky nebo při nejhorším strkat, tahat a zároveň pustit vzduch
0 x

tom2014

Příspěvekod tom2014 » 10 years ago

Ja potrebujem zatiahnut do kovovej rury 150mm dlhej 500m cela trasa je rovna...cim by to slo?
0 x

disk

Příspěvekod disk » 10 years ago

Zkusil bych autíčko na dálkové s provázkem, pak chráničku a do ní kabel.
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 10 years ago

Přesně tohle mě napadlo :) Ono to vypadá jak provokace, ale mohlo by to fungovat jen si nejsem jist jak to zvládne radio.
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

Obával bych se toho, že ztratíte signál a pak ani autíčko nevytáhnete.
Buďto hoooodně silný kompresor, nebo tři spoluobčany, kteří by tam strkali trubku, ale doporučoval bych HDPE 32. HDPE 40 má už hodně velkou hmotnost a až tak ochotně se "nekroutí". Pokud byste byli pro tuto variantu, tak já osobně bych těch pomocníků vzal více. Každý pár nebo trojice si vezme jednu HDPE trubku a s trochou štěstí by to tam mohli dostrkat.

Co je to za trubku? To je bývalá voda.
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 10 years ago

No 500m HDPE ručně? Tak tomu ani trochu nevěřím. Pokud je to z kopce, tak hodně vody, pinpongáč a provázek.
0 x
Petr Krist