❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Kompatibilita SFP modul vs kabel

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
ok2arm

Kompatibilita SFP modul vs kabel

Příspěvekod ok2arm » 11 years ago

Ahoj,
u tohoto modulu http://www.lan-shop.cz/zyxel-91-010-204 ... x-d-100768 je psano kabel 62,5 nebo 50, bude to pracovat i s 9/125 kabelem ?
Diky za info
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 11 years ago

Nebude. Je to single mode a multimode. Neco jako bys chtel sparovat 5GHz a 2,4 GHz
0 x
Halamíček Jakub

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 11 years ago

No jako nouzovku na par metru sem uz takovej mix videl ... :lol: a behalo to v klidu pokud si dobre vzpominam ...
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

halamicek

Příspěvekod halamicek » 11 years ago

už sem slyšel i, že to někdo měl na páteřním spoji takto zapojené a prej to jelo :D, ale otázka je jak moc slušně. Ale když si objednáš správné SFP, tak to bude rozhodně lepší :).
0 x
Halamíček Jakub

forkman
antispam: Ano

Příspěvekod forkman » 10 years ago

Bla bla bla nebude :) Nikdy to neviděl a hází tady rozumy. Jasně že to pojede, sám mám MM SFP od mikrotiku v mikrotik switchích, protože v těch s*ačkách nic jinýho nejelo, a k tomu Samsung DROP SM. Světlo je světlo a je mu jedno jestli je to kabel s oranžovou nebo žlutou izolací. SM kabel ti parametry z MM transcieveru nezhorší, kdybys měl SM moduly a MM kabel, tak tam by to bylo horší, ale na trasách v řádech desítek metrů nevidím problém.

BTW mám to asi na 30m a teče tam okolo 100 Mb/s ve špičce.
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 10 years ago

bla bla bla. Neviděl, protože spoje optikou na pár metrů neděláme (od toho jsou snad ještě pořád UTP kabely). Kdyby si věděl něco o šíření světla ve vláknech, tak by ti asi bylo jasné, proč to funguje na pár metrů (což je ovšem dražší než UTP), pokud to ale budeš chtít postavit na delší vzdálenosti, tak se budeš divit nad kvalitou/funkčností té trasy. Dělám optiku dost dlouho na to, abych věděl co funguje korektně a co ne. Nemyslím si, že původní dotaz byl směrován na 30m trasu.

btw: děláme trasy kde ve špičce tečou řádově Gigabity :)
0 x
Halamíček Jakub

halamicek

Příspěvekod halamicek » 10 years ago

Ještě jedna poznámka: Jde taky o to jak se ten signál do vlákna dostává (vyzařovač v sfp). V MM sfp se používají diody a v SM jsou už lasery. Nemusím tady snad objasňovat rozdíly mezi tím.
0 x
Halamíček Jakub

ok2arm

Příspěvekod ok2arm » 10 years ago

Tak jen pro info, jelo to, mel sem MM moduly v ruce, tak me to nedalo a testl jsem to, jelo to, vzdalenost 200m.
Bohuzel mel jsem jen zarizeni s 100mbit portem, ktere jelo full rychlosti a spolehlive, vice jsem nemel jak otestovat...
Nyni jiz zapojeno vse jak ma byt...
0 x