❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

pokládka 400m v zemi

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
okoun
antispam: Ano

pokládka 400m v zemi

Příspěvekod okoun » 11 years ago

ahoj, prosím o rady jak nejlépe udělat pokládku 400m chráničky pro optická vlákna a další věci.
prvně by mě zajímalo jestli jsou nějaké chráničky které nemusí mít lepší pískové podloží ale budou držet v klasické půdě, dále by mě zajímalo po kolika metrech se dělá nějaký přístupový kanál kvůli lepšímu protahování, případně koupit kanál v celku a nebo betonovat? dále co je lepší dát do chráničky aby se to lépe protahovalo, vím že plastový provázek už to pnutí na 100m moc neudrží.

díky
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

halamicek

Příspěvekod halamicek » 11 years ago

bez mapky je to těžké říct (vždycky je takové věci lepší posuzovat podle konkrétního místa). HDPE chráničku je nejlepší dát do kopoflex chráničky, je to sice trošku dražší než písek, ale rozhodně spolehlivější. Kabel můžeš protahovat rovnou při pokládce a nemusíš tam mít box nikde.
0 x
Halamíček Jakub

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 11 years ago

okoun píše:ahoj, prosím o rady jak nejlépe udělat pokládku 400m chráničky pro optická vlákna a další věci.
prvně by mě zajímalo jestli jsou nějaké chráničky které nemusí mít lepší pískové podloží ale budou držet v klasické půdě, dále by mě zajímalo po kolika metrech se dělá nějaký přístupový kanál kvůli lepšímu protahování, případně koupit kanál v celku a nebo betonovat? dále co je lepší dát do chráničky aby se to lépe protahovalo, vím že plastový provázek už to pnutí na 100m moc neudrží.

díky

400m už je na foukání. To pérem v jednom kuse nedáš. Pokud si chceš udělat nějaký šachty, udělej je tak po 100m, to už provázkem nebo vlascem protáhneš. Do hlíny dej jakoukoli silnostěnou trubku(y)., např 12/10, 14/12 atd. Jsou dělaný přímo do země.
Jen pokud je tam nějaká šotolina či makadam a budeš to hutnit žabou, dal bych to v těch inkriminovanejch místech do Kopflexy. Ale záleží i v jaký to budeš mít hloubce.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 11 years ago

silnostenny jsou 12/8 a 14/10. Kazdopadne i tyto silnosteny pokud bude hutnit i jen blbou 032 tak to nemusis protahnout... to pak aspon 16/10 nebo hodit do aroty. Ale do makadamu davat cokoliv je vrazda.
0 x

halamicek

nejlepší je tam položit 40/33 v kopoflex chráničce. Případně mikrotrubičku, ale taky v kopoflex. Pískování už nepoužíváme (především v městské zástavě), kopoflexa je kvalitnější ochrana a u pískování nemusí být jisté, že při otevření výkopu ti udělají pískování znova.
0 x
Halamíček Jakub

franko

Příspěvekod franko » 11 years ago

Tak ze Kopoflex je lepsi nez HDPE ?

Kopoflex je podstatne levnejsi ...

Potrebuji 220m, a tak premyslim, ze az bude vykop, tak si roztahnu ty 50m kusy a nebudu je spojovat. Potom protahnu optiku po tech 50m a spojim je az na konec, kdyz budu chranicku strkat do vykopu .... Delate to nekdo taky tak, nebo to foukate ?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Roztáhnout a narovnat 50m kopoflexy je docela sranda ... někdy bolestivá. Když už, tak protáhnout vlasec (radši na žraloky), pospojovat trubky napřesno a teprve potom protáhnout optiku.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

halamicek

Nene, kopoflexu samotnou nikdy nedáváme. Do kopoflexy vždycky zatahujeme HDPE. Kopoflexu používáme jako náhražku pískování.
0 x
Halamíček Jakub

Kysa

Příspěvekod Kysa » 11 years ago

ludvik píše:Roztáhnout a narovnat 50m kopoflexy je docela sranda ... někdy bolestivá. Když už, tak protáhnout vlasec (radši na žraloky), pospojovat trubky napřesno a teprve potom protáhnout optiku.

Tak já nevím, ale roztáhnout kopoflex je naprosto v pohodě. Roztáhnout a narovnat 50m HDPE, to už je jiná sranda.
teda pokud kopoflex = http://www.elektrokorecek.cz/kabelova-c ... 42-mm-28d/
a HDPE = http://www.elektrokorecek.cz/trubka-hdpe-40-33-mm-162d/
0 x
Petr Krist

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 11 years ago

My obvykle cpeme 2x hdpe 40x33 najednou do kopoflexu 160 (110 se dá, ale je to na těsnotu, 20m max pak to nejde protože se kroutí) pod vjezdy, jinak pískové lože v chodníku - zámkovka, historické centrum města.
V zeleni hdpe do kopoflexu, potom zafoukám provázek a tahám z komory do komory.
Záleží kolik budeš mít v trase a jakých ohybů, jinak bych dával komory třeba polyvault 2424x460 (když potřebuješ vetší hloubku tak přidáš modul systémem švédská bedna) po cca 150-200m max. V chodníku máme zadlažďovací víka (nikdo je nekrade a nejsou téměř vidět, zadláždí se) a v zeleni plastová víka.
Kopoflex a hdpe bereme většinou v IES.cz a komory v Sitelu.
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 11 years ago

daji se tam dostat nejaky velkoobchodni ceny na tom shopu?
Kysa píše:
ludvik píše:Roztáhnout a narovnat 50m kopoflexy je docela sranda ... někdy bolestivá. Když už, tak protáhnout vlasec (radši na žraloky), pospojovat trubky napřesno a teprve potom protáhnout optiku.

Tak já nevím, ale roztáhnout kopoflex je naprosto v pohodě. Roztáhnout a narovnat 50m HDPE, to už je jiná sranda.
teda pokud kopoflex = http://www.elektrokorecek.cz/kabelova-c ... 42-mm-28d/
a HDPE = http://www.elektrokorecek.cz/trubka-hdpe-40-33-mm-162d/
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Možná jsem si to popletl. Prostě tvrdá, nejspíš tedy HDPE :-)
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Robotvor

Příspěvekod Robotvor » 11 years ago

Může někdo říct na kolik to výjde? Pokládka 400m optické trasy? Včetně všeho potřebného pro realizaci.
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 11 years ago

Projektant ...... 1€/m (podľa toho akého zoženiete a koľko toho celkovo je )
HDPE 33/40 ....... 0.40-0.50 € /m
Kopoflexa ..........cca 0.5€ /m
Fólia ...............cca 0.15€ /m
Partia cigánov ........ od 7€/m (podľa toho do čoho sa kope )
+ Dalšie náklady ako kábel(podľa toho aký sa bude dávať) + mikrotrubička (ak sa vôbec bude zafukovať) zafukovanie záleží na tom ako výhodne / nevýhodne sa podarí zohnať fúkačku + kompresor . A ak je to to na verejnom priestranstve tak miestny poplatok za dočasné užívanie .
No a samozrejme kopec poplatkov za kolky pre vydanie územka a veci stým spojené ako sú vyjadrenia ostatných majitelov sietí poplatky za vytýčenie podzemných vedení (ak sa ide kopať v ochrannom pásme vodárov, plynárov , elektrikárov , ostatní telco operátori , skrátka všetkých ostatných čo majú niečo tahané pod zemou ). Poplatek za poplatek ...

Alebo to spravíš načierno , najlepšie začať v piatok navečer keď je po stránkových hodinách na úradoch a v nedeľu navečer všetko zakopané a už len budeš rozsievať trávu :D
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 10 years ago

Ještě bych rád znovu otevřel, mám problém s dotahováním dalších kabelů pomocí provázku. Pokud do chráničky od kopoflexu dám všechny kabely rázem je to cajk, ale jakmile tam něco dotahuji, třeba blbý utp tak už nepohnu s provázkem, který jsem tam nechal, asi se nějak vždy zamotá do ostatníc kabelů, provázek vždy dávám s dalším protahováním. Nebo dávám blbý provázek, kteýr se rád namotává, jak to řešíte toto?
Úsek je necelých 100m. Díky
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...