❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Daňový odpisy optické sítě
Vzhledem k tomu, ze se jedna o porizeni zakladniho prostredku, tak by se melo zacit odepisovat az po zkolaudovani nebo po prevzeti. Vzhledem k tomu, ze podzemni opticka sit je zarazena do odpisove skupiny s 25 letym odepisovanim, tak si myslim, ze je skoro jedno jestli zacnu odepisovat hned nebo az za chvili. I kdyby byla sit zkolaudovana/prevzata v prosinci, tak se dany rok odepise cely.
helapc píše:Jak to řešíte? Čekáte až je celý projekt zkolaudován?
0 x
Podle mě to patří do druhé odpisové skupiny a ta je pět let. Otázka je když mám projekt který budu dělat tři roky a postupně tam připojovat lidi, jestli můžu začít odepisovat před kolaudací. Řekl bych že ne, ale zajímá mě jak to řeší někdo kdo už to pár let dělá.
0 x
Jak jsi prisel na tu druhou odpisovou skupinu? Docela by me to zajimalo.
helapc píše:Podle mě to patří do druhé odpisové skupiny a ta je pět let. Otázka je když mám projekt který budu dělat tři roky a postupně tam připojovat lidi, jestli můžu začít odepisovat před kolaudací. Řekl bych že ne, ale zajímá mě jak to řeší někdo kdo už to pár let dělá.
0 x
V druhé skupině jsou optická vlákna a svazky. Pravda je že optické sítě jsou až v poslední tuším páté. Ach jo, to je na daňového poradce.
0 x
podle nasi ucetni:
pokud si sit budujes sam, tak "material" je 2 skupina.
Pokud ti sit nekdo vybuduje na klic - pak je to 4 skupina (20 let)
aspon takhle to delame u nas.
pokud si sit budujes sam, tak "material" je 2 skupina.
Pokud ti sit nekdo vybuduje na klic - pak je to 4 skupina (20 let)
aspon takhle to delame u nas.
0 x
-
Podle mě záleží na tom, co je aktivováno jako majetek. Jestli je to síť jako celek či část, nebo jestli to jsou jednotlivé prvky samostatně.
Sent from Android by Tapatalk.
Sent from Android by Tapatalk.
0 x
Dovolím si mírně poupravit výše uvedená tvrzení, a to kvalifikovaně, v rámci kontroly jsme se právě o optiku hádali s FÚ (loni). Poměrně přesné a vyčerpávající info je tady http://www.linde-nakladatelstvi.cz/medi ... K-E-05.pdf
Každopádně je to stavba, takže 4. odpisová skupina, tedy 20 let. Pokud je k tomu územní rozhodnutí a tak podobně, tak je představa účetní o tom, že obstojí to utopit ve spotřebě materiálu poměrně scestná. Jako téma k diskuzi se nabízí otázky zda je např. kabel součástí stavby, stavba je IMO pouze díra v zemi. Nicméně s naším FÚ jsem nakonec i na tohle tvrzení rezignoval....
Každopádně je to stavba, takže 4. odpisová skupina, tedy 20 let. Pokud je k tomu územní rozhodnutí a tak podobně, tak je představa účetní o tom, že obstojí to utopit ve spotřebě materiálu poměrně scestná. Jako téma k diskuzi se nabízí otázky zda je např. kabel součástí stavby, stavba je IMO pouze díra v zemi. Nicméně s naším FÚ jsem nakonec i na tohle tvrzení rezignoval....
0 x
Děkuji něco takového jsem potřeboval, odpověď někoho kdo prošel kontrolou. Ještě by mě zajímalo jestli finančák řešil kdy bylo kolaudováno?
0 x
To bylo ještě ÚR v době kdy se kolaudovat nemuselo, takže nevím. Ale předpokládal bych, že datum kolaudace bude datem převzetí majetku do užívání....
0 x
Probudím toto téma, jelikož to teď s účetní a místním FÚ řešíme.
Úředníci jsou tak ochotní a znalý, že vlastně nic neví. Moje účetní se bojí a chce to do skupiny 4. na 20 let, ale já si myslím, že to může být 2. skupina na 5 let.
Jak to tedy je, když si stavím síť svépomocí? Projekt a územní rozhodnutí k tomu je.
Díky.
Úředníci jsou tak ochotní a znalý, že vlastně nic neví. Moje účetní se bojí a chce to do skupiny 4. na 20 let, ale já si myslím, že to může být 2. skupina na 5 let.
Jak to tedy je, když si stavím síť svépomocí? Projekt a územní rozhodnutí k tomu je.
Díky.
0 x
Účetní má pravdu, mám to potvrzený z několika zdrojů a rozebírá se to na každé druhé konferenci, že by hodně pomohlo výstavbě dát to do druhý skupiny. Poslední informace od pomocníků babiše je: " s tím nepočítejte".
Podle mě uhádáš aktivní prvky, ale práci MT, kabely a rozvaděče budeš odepisovat 20let, bez možnosti zrychleného odfepisování.
Podle mě uhádáš aktivní prvky, ale práci MT, kabely a rozvaděče budeš odepisovat 20let, bez možnosti zrychleného odfepisování.
0 x
Je uz nejaky zaver kontroly? Jake se vam podvelo objajit zatrideni?
0 x
- midnight_man
Keď niekto stáva sieť 3-4 roky postupne to utopí v materiáloch?
kto kde ide dohladávať čo bolo súčasťou tej siete, čo bolo niekde v paneláku na druhej strane mesta.
Alebo sa bavime o tom ze máte menej faktúr na vysoké sumy?
kto kde ide dohladávať čo bolo súčasťou tej siete, čo bolo niekde v paneláku na druhej strane mesta.
Alebo sa bavime o tom ze máte menej faktúr na vysoké sumy?
0 x