❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

SC, LC nebo jiné

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
Rudolf Dvořák
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

SC, LC nebo jiné

Příspěvekod Rudolf Dvořák » 12 years ago

Pěkný den, můžete mi tady někdo popsat jak na tom dneska všechno s těma konektorama je?

Mám v plánu čisté zavádění optiky na jedné lokalitě. Rychlost 1Gbps s těma OEM transceivery. Jsou to krátké vzdálenosti < 200m. Bude to v singlemode.

Jaké důvody mám zohledňovat při výběru? Cenově mi to vychází stejně.

Díky R.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 12 years ago

Bude tam ODF nebo to pujde primo z kazety do mediakonvertoru? Pokud ODF, pouzij SC a nasledne patchcordy v zavislosti na pouzitych mediakonvertorech.
Jinak je to uplne burt. Mozna tak jeste kvuli mistu.. pokud chces integrovat hodne vlaken do jednoho U, tak dualni LCcka.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

josefp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod josefp » 12 years ago

Ahojda,

presne tak sub_zero.
0 x
/josef

Přímý dovozce FTTx komponentů pro optické sítě
http://www.centel.cz
Internet bez omezení

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

Ne mista mam dostatek. Bude to tak ze to pude do vany a z ni patchem do WDM modulu. Takze Mam SC a potom SC-LC patchcord do switche.

Myslite, ze se tu na nekoho z vas muzu potom obratit s tim, aby mi prosel celou sestavu, jestli tam neni nejaka chyba? Bude to ma prvni optika.

R.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 12 years ago

jo, klidne to sem postni, mrkneme :wink:
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

Ono to je dost jedno. Ze switche mame patch LC-SC do panelu kde jsou simple SC spojky. U klienta zasuvka s SC spojkou a patch kabel SC-LC do brany.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

Jasně no tak mě šlo o to, jestli nějaký spojky nemaj nejaky konstrukcni chyby co vychazej z typu.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

osobne mam radsej SC konektory :) mame vsetko na SC...ale defakto je to viac menej jedno.
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 12 years ago

Jestli uvažuješ v budoucnu o FTTH a chtěl bys to stavět na GPON, tak dávej SC/APC. Jinak bych ti nedoporučoval používat do vany LC konektory. Mají relativně velkou vůli a dost často se stává, že při zapojení není kontakt ferulí konektorů úplně OK a vzniká tam zbytečný útlum. SC konektory jsou nejlepší ( nejlepší jsou samozřejmě E2000/APC, ale pigtail stojí min 500 ).
0 x
Halamíček Jakub

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 12 years ago

Taky mám všude SC, resp SC-PC (ty modrý). Jsem s nima v pohodě i na vzdálenost přes 5km a gigabitu. Jak píšou kolegové, místa mám dost, tam kde je to nutné (např cisco+WDM) mám patchcordy LC-SC do ODF. Poslední dva roky jsem na to nemusel sáhnout kromě úmrtí jednoho SFP modulu TP-LINK 321 nebo co to bylo (gigabit WDM 1550/1310nm). Radši mám SC, jsou sice takový humpolácký, ale vydrží i moje někdy hrubší zacházení :-)
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...

halamicek

SP/PC stačí bohatě ( pokud to není nejlacinější čínský konektor s odrazem - 30 db ), ale jestli už teď uvažuje o FTTH na GPON technologii, tak je lepší zainvestovat a rovnout tam dát SC/APC. Sice si člověk připlatí dost, ale časem se to vyplatí.
0 x
Halamíček Jakub

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

tak pocul som od niektorých čo maju PON siete ze nie je problem pouzivat standardne PC (modre konektory)...tak neviem no:)
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Já jsem jen teoretik ... ale vysvětlení pro APC je poměrně logické: mají podstatně menší útlum (resp. odrazy) a díky spliterům na PON sítích jsi vděčný za každý decibílek. Je ovšem také logické, že pokud mám PONku jen na krátko, s málo splitery, bude to fungovat s PC naprosto stejně.
A z praxe: APC je veliký problém poznat na OTDR, normální ovšem ne - jsou tam znatelné špičky.
midnight_man píše:tak pocul som od niektorých čo maju PON siete ze nie je problem pouzivat standardne PC (modre konektory)...tak neviem no:)
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

halamicek

Záleží jak jsou ty sítě stavěny. Jestli je vzdálenost klientů od POPu několik set metrů, stačí i modré ( ale i tak bych nekupoval nejlevnější pigtaily ), ale jestli se staví PON síť na kilometry raději bych zainvestoval do APC konektorů. Optiky nezakopáváme na rok nebo dva, ale je to investice na dlouhá léta a šetřit na ní se nevyplácí. Hlavní rozdíl mezi broušením PC a APC je ve zpětném odrazu ( ke kterému se vztahuje útlum zpětného odrazu ), útlum konektorového spojení bývá víceméně stejný pro všechny konektory. Je pravda že kvalitní konektory E2000/APC vyhodnotí OTDR v drtivé většině případů jako svár a ne jako konektor ( vzhledem k mizivému zpětnému odrazu ).
0 x
Halamíček Jakub

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

Takže já myslím, že vzhledem k tomu, že si trasu nechám předkonektorovat tak dám raděj SC.

http://www.alternetivo.cz/predkonektorovana-trasa-drop-fttx-3mm-g-657a-12-vlaken-24x-konektor-amp-sc-simplex-sm-9-125-_d35374.html

Takže do budoucna tam můžu PON kdykoli pořešit.
0 x