❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

mode condition patch

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
rseb

mode condition patch

Příspěvekod rseb » 12 years ago

Ahoj,
mate nekdo zkusenosti s pouzitim mode condition patchm kabelu pro prenost pomoci SM prevodniku na MM kabelech?
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Něco podobného jsme zkoušeli, nakonec to skončilo výměnou MM kabelu za SM :) Nevím kolik ten patch stojí, ale dá se to vyrobit na lepších svářečkách, jestli to chceš jen zkusit. Jinak spíš doporučuju koupit MM převodník na 1300nm.
0 x

rseb

potreboval bych bidi na MM na cca 1.6km... proto ten dotaz... napada vas jine reseni?
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

To je bez šance, na takovou vzdálenost to fakt nerozjedeš. S tím kondicionerem ziskas tak 200m k dobru, takže tak max 500m. Na 1.6 km budeš mít extrémní vidovou disperzi, nevěřím tomu, že by to jelo. Napadá mě akorát výměna za SM nebo to rozsekat na 3-4 části a přesvicovat to.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Ted me ještě napadlo. Já uvažují jen 1 Gbps+. Pokud Ti stačí 100M, tak je šance , ze to poběží. Záleží na tom jak ta trasa vypadá, určitě bych si ji nejdříve změřil OTDRkem.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 12 years ago

Záleží na typu a stáří vlákna. Pokud by to bylo OM2 nebo OM1 radiální, tak existují SFP 1 Gbps moduly s dosahem až těch 2 km.
Používáme toto na kilák na OM1 radiálu 15 let starém: http://www.intelek.cz/product.jsp?artno=76247737
100 Mbps na 2 km funguje naprosto bez problémů na čemkoliv.
0 x

rseb

jedna se o kabely OM2. Moduly s dosahem 2km pouzivame, ovsechm potrebuji dva vlakna... A to je to o cem jsem se zapomnel zzminit. Jedna se mi o BiDi reseni. :-) .... Jo zapomenu na to
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Řešením by mohl být optický cirkulátor, ale nevím jestli se dodává do MM. Optický cirkulátor umožňuje provozovat obousměrný provoz na stejné vlnové délce.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 12 years ago

BiDi multimode bude asi trošku problém, to není úplně běžná houska na krámu. Pro 100 Mbps jsme měl v ruce s dosahem 5 km. Pro gigabit jsem viděl asi max 1 km:
http://www.sfpex.com/bidi-sfp/1g-bidi/s1gb53-m1
0 x

jasi

Příspěvekod jasi » 12 years ago

Kondicionér dělá přechod ze SM vlákna do MM s tzv. ofsetem, tedy nasvícení mimo střed vlákna (posun v um se liší pro 50 nebo 62,5 jádro). Kondicionér sám posuvem nasvícení MM vlákna mimo střed jádra řeší u běžných vláken nelinearitu průběhu indexu lomu ve vlákně (vliv výroby), tím, že se jí vyhne. Na přijímací straně je v transceiveru velkoplošná dioda a tak vezme všechen výkon z MM jádra - i mimo střed. Pokud se použije Bidi SM, na MM, pravděpodobně nebude fungovat - závisí na řešení vnitřní optiky a filtru 1310/1550.

Kdysi jsem zkoušel a vyvíjel kondicionér se starým MM vláknem 62,5 z Fotony (Slovinsko) a dostal jsem se na bezchybný přenos 1GE na vzdálenost 1650m (měřeno BERT analyzátorem).
Norma u starých vláken typu OM1 A OM2 předepisuje použití kondicionéru.
Podle zkušeností ale u více než 20% případů není kondicionér třeba použít - vlákno je vyrobeno bez nelinearit, nebo tyto nevadí do vzdálenosti 550m.

Takže - lze se dostat dále na starém MM vlákně, ale závisí to na konkrétním vlákně a pohybujeme se mimo katalogové hodnoty vlákna, které výrobce nikdy neměřil a negarantoval.
Jedině to zkusit s konkrétním SFP/Bidi, jestli bude fungovat (včetně měření analyzátorem pod zátěží). Nebo použít CWDM SFP s vyšší citlivostí, dvě vlnové délky proti sobě sloučené do jednoho vlákna jednolambdovým filtrem a použít před přechodem na MM vidový kondicionér. To by mohlo do určité vzdálenosti fungovat. Pokud by byl zájem to vyzkoušet, mohl bych zapůjčit jak SFP, tak i CWDM filtry a vyrobit jednovláknový kondicionér. Vlastní měření a experimenty bych už nechal na zájemci na konkrétním vlákně.

Jarek
0 x