❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Topné kanály a vaše zkušenosti

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
Atanono
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Topné kanály a vaše zkušenosti

Příspěvekod Atanono » 12 years ago

Již druhým rokem instalujeme HDPE chráničky do topných kanálů. Za takto krátkou dobu máme za sebou 3km tras topných kanálů.
Asi tak 80% těchto tras bylo protaženo ve funkčním kanálu, který se nekopal ani nerekonstruoval v době pokládky. Některé z nich byly zasypané, propadlé nebo i jinak poškozené :) .
Jaké máte zkušenosti s taháním chrániček Vy? :)

Pro zajímavost:
V listopadu 2011 jsme pokládali trubky ve dvaceti metrovém kanálu s dvojitou zatáčkou. Betonový strop byl propadlý, po čtyřech dnech jsme to zvládli a další dům má optiku :) .
V lednu roku 2012 jsme pokládali nejdelší trasu, 85m s jednou zatáčkou. Následovala další trasa, která byla dlouhá 80m. Uprostřed šachta, v jedné části kanálů byl krysí ráj, moc příjemné :( .
V prosinci 2012 jsme udělali rekord, 90m, dvojitá zatáčku uprostřed, na jednom konci několik menších zatáček pod objektem.
Přílohy
Obraz0667.jpg
I takový nápad jsem měl. Fungoval prvních pět metrů, poté spadl mezi trubky. Už to bude rok a měsíc, co tam leží ... :)
Obraz0667.jpg (67.93 KiB) Zobrazeno 3424 x
Obraz0716.jpg
Po zatažení chrániček kolega zazdívá stěnu topného kanálu. V této šachtě musíte ležet , aby jste mohli něco dělat :). Dvojitá zatáčka, délka cca 50m. Přístup ke kanálu ... vidíte sami.
Obraz0716.jpg (39.12 KiB) Zobrazeno 3424 x
Obraz0690.jpg
Po dotažení HDPE chrániček na mě vystartovala krysa, fuj. Jednalo se dvě pravotočivé zatáčky, celková délka cca 40m.
Obraz0690.jpg (38.03 KiB) Zobrazeno 3424 x
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 12 years ago

Upřímě když u nas začala konkurence s prvními prulezy kanalů neřeřil jsem že to dokážou. Následně jsme se do toho začali pouštet také a dnes mame protaženo v t. kanalech tak 2 Km .Některe byly opravdu hutné,ale my tak kupodivu zvířátka neměli, jen byla nekde nejaka kostricka z nich.
U nas to většinou byly uz nepouzivane kanaly tak tam nebylo jim asi dobre. Pokud do toho nekdo pujdete ověřte si napřed zda vam nevadí těsné prostory , když je tam člověk déle ma to na to vliv.

www.wiracom.cz
0 x

hafieror

Příspěvekod hafieror » 12 years ago

Ono právě v nepoužívaných kanálech jim je mnohem lépe. Ty které se používají, tak v těch je hodně suchý vzduch a tak tam nic není.

To Lyra: To jste v kanálech dvě firmy?
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 12 years ago

lyra píše:Pokud do toho nekdo pujdete ověřte si napřed zda vam nevadí těsné prostory , když je tam člověk déle ma to na to vliv.

A také bych si ověřil, zda je tam kyslík, on tam být nemusí, a to pak může rychle vadit i drsnějším povahám (stejně jako nadbytek). Dále se snažit, ať mě nikdo nevidí, až to budu dělat, neboť předpokládám, že opět seru na problematiku práce v uzavřených prostorách, což má svá specifika a aktivní byrokrat na téma BOZP může podusit. :-)
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

To lyra: jojo přesně tak, mrtvé a živé krsy, dokonce znám vyprávění o mrtvých kočkách, fuj. Minulý rok v lednu silně pršelo a v jedné šachtě bylo cca 30-40cm vody, když jsem přišel po dešti, tak tam plavala nafouknutá krysa, když voda opadla, tak tam byl extrémní smrad :( .

Jaké techniky jste používali? Zkoušeli jste roboty?
100% technika, která je nejrychlejší: prolézt to :D . Bohužel to má svá rizika a omezení: rychlá únava, hodně těsné prostředí, někdy sauna, někdy vlhko, zvířátka, pavučiny a pavouci. Bohužel existuje možnost nehody v podobě havárie potrubí nebo jiného maléru. Kolega v jedné šachtě zavadil o vypouštěcí ventil, během několika málo minut byla šachta vytopená horkou vodou (utopila se tam další myška :) ).

Další věc na kterou je potřeba dát pozor je únik plynu do kanálu. Celkem často prochází přes tyto kanály různé sítě jako je dešťovka, plynovod a vodovod.
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

Ti kteří nikdy nelezli v TK mám foto, aby jste viděli kolik je tam místa. Jedná se o celkem luxusní kanál, většinou takto prostorné jsme neměli.
Přílohy
02122011286.jpg
Jak to vypadá, když se prolézá ...
02122011286.jpg (70.19 KiB) Zobrazeno 3424 x
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 12 years ago

Pár rokov dozadu , mýslím že to bolo v Pezinku sa takto jeden technik zasekol v takejto šachte . Skončil niekde pod cestou no a kým sa knemu prekopali rozkopali pekny kus cesty .
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Taky jsem takové podobné prolézal, nejdelší měl 100 metrů s dilatační zatáčkou (o které se projektant v plánku nezmínil), kanál vypadal tak jako na té poslední fotce. Naštěstí jsem od té doby přibral přes 10kg a nikdo to po mě už nechce :D Zážitek nic moc, zvlášť když došla v půlce baterka ve svítilně. Nejlepší na tyto akce je overal. Když jsem tam lezl poprvé, tak největší kokotina byla, tak, že mi ta nohu přivázali flašku s pitím, krom toho, že to furt překáželo, tak jsem se ani nenapil, protože cca po 40 metrech jsem jí prodřel a vytekla.
0 x

melvi

Příspěvekod melvi » 12 years ago

Jo jo, optika v topných kanálech je nejlevnější způsob jak na FTTH. Dělá to kde kdo, dělali jsme to také. :-)

Nejlepší je domluvit se s teplárnou v době rekonstrukce a přiložit. Po rekonstrukci se kanály zapískovávají, tedy je to poslední šance.

Já bych tam osobně nevlez ani nikoho neposlal. Ne že by bezpečnost práce nebyla přeceňovaná, ale tohle je opravdu o zdraví.

Jinak blbé je na optice v kanálech topologie, teplo je do série, tedy žádný fyzický kruh, musí se to na konci dokopat.

Jestli někdo viděl jak probíhá rekonstrukce, tak to znamená všechno pryč, tedy velké riziko poškození stávajících HDPE. Případně když dojde k havárii, tak taky, ale to je hodně málo pravděpodobně.
0 x

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 12 years ago

tak tam by mě nikdo nedostal.

jen pro zajimavost, co k tomu mate za povoleni? klasika ÚR a navíc souhlas teplárny se vstupem do kanálků?
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí

melvi

Příspěvekod melvi » 12 years ago

Stačí ti domluvit se s teplárnou. Pokud to chceš alespoň trochu legal, tak smlouvu o pronájmu.

No a někdo to dělá i na černo :-)
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Naposledy upravil(a) Radek Úlehla dne 20 Jan 2013 11:15, celkem upraveno 1 x.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 12 years ago

Kudy do toho lezete? Z baráků, nebo nějakýma poklopama?

Jednou jsem tím prolézal, 23m rovně a už bych do toho znova nikdy nešel. Bylo to přímo z baráku do baráku a na koncích to bylo zavřený takovýma plechovýma vrátkama. Jinak tu už jsou všechny předělaný a trubky jsme tam dávali, když to otevřeli.

Jo, a o těch mrtvolkách, v Srní někdo říkal že v tom potkali mrtvýho bezdomáče.
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

Radek Úlehla píše:Taky jsem takové podobné prolézal, nejdelší měl 100 metrů s dilatační zatáčkou (o které se projektant v plánku nezmínil), kanál vypadal tak jako na té poslední fotce. Naštěstí jsem od té doby přibral přes 10kg a nikdo to po mě už nechce :D Zážitek nic moc, zvlášť když došla v půlce baterka ve svítilně. Nejlepší na tyto akce je overal. Když jsem tam lezl poprvé, tak největší kokotina byla, tak, že mi ta nohu přivázali flašku s pitím, krom toho, že to furt překáželo, tak jsem se ani nenapil, protože cca po 40 metrech jsem jí prodřel a vytekla.

Baterka je průšvih, ale ta petka mě hodně pobavila :D.
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

melvi píše:Jo jo, optika v topných kanálech je nejlevnější způsob jak na FTTH. Dělá to kde kdo, dělali jsme to také. :-)

Nejlepší je domluvit se s teplárnou v době rekonstrukce a přiložit. Po rekonstrukci se kanály zapískovávají, tedy je to poslední šance.

Já bych tam osobně nevlez ani nikoho neposlal. Ne že by bezpečnost práce nebyla přeceňovaná, ale tohle je opravdu o zdraví.

Jinak blbé je na optice v kanálech topologie, teplo je do série, tedy žádný fyzický kruh, musí se to na konci dokopat.

Jestli někdo viděl jak probíhá rekonstrukce, tak to znamená všechno pryč, tedy velké riziko poškození stávajících HDPE. Případně když dojde k havárii, tak taky, ale to je hodně málo pravděpodobně.

Kde jste realizovali FTTH?
V případě havárky nebo rekonstrukce má tato varianta nevýhodu, ale jedná se o nejlevnější pokládání trubek. Ve smlouvě máme dokonce napsáno, že trubky musí ležet tak, aby šli bez problémů vyndat z kanálu v případě rekonstrukce, zatím se nám to daří.
0 x