❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
UFiber - GPON od Ubiquiti
Jedu ve WiFi hlavně UBNT, testoval jsem UBNT ONT a měl jsem v ruce UBNT OLT. GPON pojedu Huawei. Dovod? Jak bylo výše napsáno je to hotový operátorský řešení za lepší cenu.
0 x
UBNT 8port OLT má stát kolem 30tis (což je jistě méně než za Huawei) a teoreticky bude do konce roku v prodeji. Jako hlavní (a v podstatě jedinou) výhodu UBNT ONT vidím, že se dá napájet přes POE - může být v bytě za dveřmi nebo v domku ve sklepě a nemusí se bastlit POE napájení...
Pokud to bude mít user-friendly management, tak si to jistě získá spoustu zákazníků.
Pokud to bude mít user-friendly management, tak si to jistě získá spoustu zákazníků.
0 x
Ahoj,
u nás spokojenost..., u ONT oceňuji to POE, u OLT rozměry a spotřebu, cena jednotek by mohla a měla klesat.
Osobně bych u ONT uvítal i verzi s integrovanou zásuvkou / abych nemusel řešit ten patch kabel / zásuvku.
U OLT pak verzi s méně porty u mikro bodů.
Richard
u nás spokojenost..., u ONT oceňuji to POE, u OLT rozměry a spotřebu, cena jednotek by mohla a měla klesat.
Osobně bych u ONT uvítal i verzi s integrovanou zásuvkou / abych nemusel řešit ten patch kabel / zásuvku.
U OLT pak verzi s méně porty u mikro bodů.
Richard
- Přílohy
-
- OLT.jpg (228.45 KiB) Zobrazeno 4838 x
-
- ONT.jpg (236.22 KiB) Zobrazeno 4838 x
0 x
děkujeme praze12 za první zkušenosti 
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Splitter s vlákny 0,9 mimo vanu je stejná prasečina, jako by tam byly pigtaily.
2 x
rsaf píše:Splitter s vlákny 0,9 mimo vanu je stejná prasečina, jako by tam byly pigtaily.
Neni to ono, souhlasím, člověk se musí furt učit a tak se učím.
R
1 x
Fajn jak jsi se k tomu postavil. Osobně bych taky dnes udělal některý vany jinak. Prostě se ty věci učíme za běhu.
1 x
Ja jsem splitter zavrel do vany. Port 1 je in 2 - x jsou vystupy a patchem se do toho napujuji kl. Je to drazsi reseni, ale nejsou 900um mimo vanu...
1 x
Zkoušel někdo UBNT OLT a k tomu Huawei ONT?
Vidím to jako zajímavé řešení pro případ, že nejprve nastrkám UBNT OLT po bytovkách a až si uděláme propoje, tak to pak strčím na Huawei OLT.
Vidím to jako zajímavé řešení pro případ, že nejprve nastrkám UBNT OLT po bytovkách a až si uděláme propoje, tak to pak strčím na Huawei OLT.
0 x
vantomas píše:Zkoušel někdo UBNT OLT a k tomu Huawei ONT?
Ahoj, samo Ubnt tohle podporuje (Huawei ONT / OLT na svých ONT / OLT, a s tímhle úmyslem "spojováním" do větších celků to chci dělat, ale... popravdě řečeno spíš to vidím tak že nakonec prostě jen docílím většího "výtěžnosti / zátěžě na OLT" líbí se mi ten maximální poměr 8x GPON / 2x 10Gbps a pak i ten vztah max 1000 lidí na zařízení pro případ jeho servisu / výpadku.
Nad tím jsme se moc nezamysleli, ale tuhle OLT mám vyměněnou za 5 mnut, jak dlouho budeme měnit ty velké chassi? / jako je fakt že se nejspíš nepokazí a rozumní lidé je provozují s redundantními komponentami, ale kdo to testoval...
R
0 x
Velke sasi od hua snad nikdo moc nema a navic se na samotnem sasi nema co pokazit. Resi se jen vymena karet a to je otazka pul minuty.
0 x
Halamíček Jakub
I to 6U chassis se zdroji (kdybych to chtěl slušně, tak je to dalších pár U) je proti 1U UBNT velké chassis 
0 x