❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Optická brána

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: Optická brána

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 13 years ago

stepan.benes píše:
Tomáš Břinčil píše:Tak jsme dneska zkoušeli tu OWR1004 a speedtest měří *téměř nezávisle na módech okolo 90/80.
IPTV přes to běží jen v modu bridge.
Klientovi bych se nestyděl v tuhle chvílí nabízet 80/80.

Ten test probíhal jak ? Jaká byla paketová propustnost ? Řešili jste počet connections ? Jitter na zařízení ? Atd ...

Sel pres to 15Mbps stream.
Ostatni veci jsme nesledovali. Nejaky podrobnosti jsou v elaboratu na aspe nebo v recenci na internetprovsechny(?).
Resime veci, ktere bude resit bezny uzivatel. Funguje/nefunguje (neberte to doslova)
0 x

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

15Mb stream asi chvili dokaze routovat / bridgovat kazdy router, otazka je co to udela az tam uzivatel pusti par torrentu :) to se pak mozna "funguje" zmeni na "nefunguje" :)
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 13 years ago

Vezmu hypotetický příklad: Chtěl bych podnikat v jako rozvoz písku z pískovny ke klientům a potřebuji nakoupit auta na rozvoz písku. Můžu koupit řekněme náklaďáky od DAFu, jeden mě stojí 5 milionů, maximální rychlost má 100 km/h, spotřeba 30 na 100. Nebo trojkový bavoráky, přičemž jeden stojí milion a maximálku má někde okolo 300 km/h a žere pod 15l/100km. Jasná volba - koupím bavoráky, jezdí rychleji, jsou levnější, mají menší spotřebu ... A ejhle průser, do bavoráku nemám kam naložit písek, leda tak čtvrt kubíku do kufru (DAF by uvez 12 tun) a auto se po roce nakládání/vykládání rozpadne, protože je to osobák. Někde na začátku jsem v rozhodování udělal chybu - díval jsem se jenom po části parametrů, který by mě při výběru měli zajímat a tenhle v pravdě šílenej hypotetickej příklad mi připomíná tuhle diskuzi. Přece měření stylem funguje/nefunguje nemůže brát nikdo vážně ! A nebo ano ?
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

stepan.benes píše:Vezmu hypotetický příklad: Chtěl bych podnikat v jako rozvoz písku z pískovny ke klientům a potřebuji nakoupit auta na rozvoz písku. Můžu koupit řekněme náklaďáky od DAFu, jeden mě stojí 5 milionů, maximální rychlost má 100 km/h, spotřeba 30 na 100. Nebo trojkový bavoráky, přičemž jeden stojí milion a maximálku má někde okolo 300 km/h a žere pod 15l/100km. Jasná volba - koupím bavoráky, jezdí rychleji, jsou levnější, mají menší spotřebu ... A ejhle průser, do bavoráku nemám kam naložit písek, leda tak čtvrt kubíku do kufru (DAF by uvez 12 tun) a auto se po roce nakládání/vykládání rozpadne, protože je to osobák. Někde na začátku jsem v rozhodování udělal chybu - díval jsem se jenom po části parametrů, který by mě při výběru měli zajímat a tenhle v pravdě šílenej hypotetickej příklad mi připomíná tuhle diskuzi. Přece měření stylem funguje/nefunguje nemůže brát nikdo vážně ! A nebo ano ?

Nevim cemu jsi nerozumnel na dovetku "neberte to doslova" :roll:

Pro nase auto byla dulezita cena, propustnost alespon 50/50 a zabudovana wifi. Televizi neresime, pokud vydrzi alespon Ordinaci v ruzove zahrade, tak to beru jen jako plus.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

je to jednoduche, kto chce drahsie a lepsie kupi GW za 150€. Komu staci za 50€, kupi za 50. Vsetko je umerne potrebam :)
0 x

Walkeer

0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Walkeer píše:http://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=2208&sti_usrerr_mail=1&info_body=&info_mail=&vertext=

Už to mají skladem?
0 x

tomcizech

Příspěvekod tomcizech » 13 years ago

Tu EG-500 od Inteno jsme tu měli, resp. sestřičku FG-500, která nemá Combo port. Propustnost super, výkon natu také nicméně pak jsme řešili televizi a dopadlo to příšerně. Slíbili opravu v novém firmware ( cca 9 měsíců zpět ) ale to už jsem se na to vykašlal.

V příloze posílám propustnost měřenou Flukem v L2 režimu. Co se týče VoIP, úplně bych to nezatracoval. Pokud se řekne "tady si píchněte telefon a voláte na mobily za 2 Kč na minutu s vteřinovou tarifikací", tak se to lidi docela naučí zpět používat. Navíc od nedávného zlevnění propojovacích poplatků jsou nákupní ceny na mobily velice zajímavé.
Přílohy
Throughput-eg500_switching.zip
Propustnost FG-500 L2
(14.97 KiB) Staženo 240 x
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

To FGčko už je cenově docela mimo.
Zatím mi vychází nejlépe (napříč všemi kompromisy a tomu, že to ještě nikdo neměl v ruce) RB 2011 s wifinou.
0 x

tomcizech

Příspěvekod tomcizech » 13 years ago

Otázka je jak to mají zase mikrotici zapojené. Jestli to SFP je jako port switche ( např. 8 port gigabit switch, kde je 5 portů výstup, 1sfp, 1 cpu a 1 port na ty 100 mbit/s porty ) a nebo jestli je přímo na cpu. Pak by daly udělat vlany a něco natovat, něco bridgovat apod. Jako nevýhodu mikrotika vnímám, že všechny switch čipy které používají umí hardwarový igmp snooping, ale mikrotik jej nezaimplementoval. V tomhle jsou brány jako FG-500 podstatně dál. A i to 600 Mhz cpu nebude mít vysokou propustnost. Ještě jsem neviděl mikrotika s hardware nat akcelerátorem.
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

Nechal jsem tuhle diskuzi plynout bez své účasti a čekal jsem, kdy tady zazní ta veledůležitá věc. Nezazněla. Nezlobte se na mě, ale v první řadě přece musím navrhnout design sítě (říct FTTH nestačí), zvolit ověřovací metodu a formu provisioningu. A teprve pak se ptám, která škatule mi to splní. To je jako byste se bavili o autě bez ohledu na to, na jaké palivo bude jezdit a do jakého provozu má být určeno.
0 x

Walkeer

tomcizech píše:A i to 600 Mhz cpu nebude mít vysokou propustnost. Ještě jsem neviděl mikrotika s hardware nat akcelerátorem.
http://routerboard.com/RB2011LS-IN#tests
1000Mb to asi neodNATuje, ale takovych 500-600Mb to myslim urcite da a to asi bude vetsine klientu stacit. Mimochodem, kolik zvladnou uNATovat ty FG-500?
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 13 years ago

Zdeněk Švarc píše:Nechal jsem tuhle diskuzi plynout bez své účasti a čekal jsem, kdy tady zazní ta veledůležitá věc. Nezazněla. Nezlobte se na mě, ale v první řadě přece musím navrhnout design sítě (říct FTTH nestačí), zvolit ověřovací metodu a formu provisioningu. A teprve pak se ptám, která škatule mi to splní. To je jako byste se bavili o autě bez ohledu na to, na jaké palivo bude jezdit a do jakého provozu má být určeno.

Budu si muset najít čas a sepsat filipiku proti PPP over cokoliv :)
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

Štěpáne, ty uličníku, že ty chceš poměřovat pindíky ;-) Tohle není o PPPoE, ale metodice.
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Zdeněk Švarc píše:Štěpáne, ty uličníku, že ty chceš poměřovat pindíky ;-) Tohle není o PPPoE, ale metodice.

Nějak mi uchází spojení metodiky a řešeného tématu - tedy samotného železa.
Vytáčet Pčka můžu na čemkoliv to podporuje - což je dnes většina zařízení ne?
0 x