❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

FTTA koncept

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
zdenek.svarc
Administrator
antispam: Ano

Re: FTTA koncept

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

miract píše:No pokud nekdo uvazuje nad USB pro sitove zalezitosti, tak asi musi mit popito, jiak si to nedovedu vysvetlit...

Vzdávám se. Vyhrál jsi, rozsekal jsi mě. A teď zkus k věci.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 13 years ago

1. Ma to byt vyhradne na RouterOS?
2. Jaka pasma a kolik karet(vysilacu) to ma mit?
3. Jake napajeni (230V, 8-30V, 48V, Jack, PoE,...)?
4. Je nejaka limitace rozmery, pripadne indoor/outdoor provedeni?
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

Jo tak tohle sem resil uz pred casem - redukce miniPCI - SFP slot. Z pohledu napajeni to neni problem - vse je v miniPCI k dispozici. Co se tyce sbernice, tak je to fakticky prevodnik PCI sbernice na miniPCI, tedy opak bezne znameho prevodniku. Tedy sbernice je vlastne vyresena a odzkousena (minimalne teoreticky). Co se tyce podpory ze strany systemu (typicky RouterOS) tak v pripade vyuziti napriklad gigabitovych Intel sitovek, ktere ROS umi, mame i toto vyreseno. Jediny problem, ktery sem objevil je teplota. Je kriticky nutne, aby prostredi redukce, kolem SFP slotu bylo teplotne stabilni. Sice ne stylem jako treba serverovna, tedy napriklad +18st C (+/- 2st C), ale alespon stylem, kdy bude zajistena teplota od cca. +10st C do cca. 35st C to za vsech provoznich stavu, v prubehu celeho roku. Ano, v pripade "indoor" provedeni, kdy je redukce napriklad ve sklepe domu/panelaku ci dokonce klimatizovane serverovne, tak s timto nebude problem, ale z pohledu zde reseneho koncepntu FTTA je bezpodminecne nutne vyvinout "outdoor" verzi, ktera bude zajistovat vytapeni/chlazeni prostredi redukce (ci minimalne SFP modulu).

Koukam, ze budu muset toto oprasit a dovest alespon do prototypu.

Mam rad myslenku opensource a tak bych to podobne v tomto pripade publikoval jako openhardware 8)

A pro uplnost ...
USB reseni je nesmysl. :roll:

... snad sem neco malo prispel ... :wink:
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

> 1. Ma to byt vyhradne na RouterOS?

V našem případě ano.

> 2. Jaka pasma a kolik karet(vysilacu) to ma mit?

3 až 4 ideální

> 3. Jake napajeni (230V, 8-30V, 48V, Jack, PoE,...)?

Klíčové je průmyslové provedení, multitrafo + svorkovnice, s možností umístění na DIN lištu. Ideálně napájitelné ze zálohy bez konverze.

> 4. Je nejaka limitace rozmery, pripadne indoor/outdoor provedeni?

FTTA je z principu FOD. Rozměry, cokoliv rozumného pro umístění na přihraďák, trubku.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Me napada RB2012 + 3-4xRBx11 za antenou(pro hapiho) nebo pro tebe mediakonvertor 1xRB800(RB600, RB433, RB493...).

Pokud v te bedne budes mit rozumny zdroj(nabijec) napriklad od BKE + 1x 13,8V AKU, tak by to melo vpohode rb s mediakonvertorem napajet(napajeni maji dnes od 8V) i zalohovat pri vypadku nekolik hodin.

Ja bych se tech mediakonvertoru vubec nebal, mam jich takto venku 10tky, hlavne teda ty 1Gbitove a nikdy s tim zadny problem nebyl. Jakokoliv reseni je mimo realitu zaplaceni. Teda jak jsem psal, byl problem v pripade, ze mediakonvertor lezel na tramu a venku bylo vic jak -10°C. Ale pokud to zavres do bedny s RB a zdrojem, tak si to pekne samo temperuje.

Jedine co by mohl mikrotik udelat, je nadstavba pro RB800, ale vzhledem k tomu, ze jejich provni RB s SFP uz je ohlaseny rok a zatim se jeste ani neprodava, tak docela pochybuju, ze to nekdy v brzke dobe bude. Trosku mi to pripomina s tim SFP u mikrotiku Alcomu. Porad ho slibuji, ale zatim neni k mani. :-)
0 x

ocior

Příspěvekod ocior » 13 years ago

0 x

Medved009
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Medved009 » 13 years ago

Kde se to dá koupit??
0 x

ocior

Příspěvekod ocior » 13 years ago

Bktel prodava treba Katroservis. Mel jsem to v ruce a vypadalo to jako poctivy kus zeleza, cenu neznam.
Jeste jsem v poznamkach nasel http://www.mpl.ch/t2ba0.html Uz nevim, kde jsem vzal tu cenu, ale mam tam 240EUR.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

ocior píše:Bktel prodava treba Katroservis. Mel jsem to v ruce a vypadalo to jako poctivy kus zeleza, cenu neznam.
Jeste jsem v poznamkach nasel http://www.mpl.ch/t2ba0.html Uz nevim, kde jsem vzal tu cenu, ale mam tam 240EUR.

Tohle ma i docela rozumny rozsah napajeciho napeti. Ten predchozi mel max. jen 12V. Kazdopadne je to za 240EUR skoro 10x drassi jako neco podobneho od TPLINKU. Ale urcite si to kupce najde.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

miract píše:ale vzhledem k tomu, ze jejich provni RB s SFP uz je ohlaseny rok a zatim se jeste ani neprodava

Jak neprodává? IPmedia má už pár dní skladem http://www.ipmedia.cz/default.asp?show= ... &wenid=217
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

honzam píše:
miract píše:ale vzhledem k tomu, ze jejich provni RB s SFP uz je ohlaseny rok a zatim se jeste ani neprodava

Jak neprodává? IPmedia má už pár dní skladem http://www.ipmedia.cz/default.asp?show= ... &wenid=217

http://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=2208 "Uvedena cena je orientacni" Vypada to snad na to, ze by se to prodavalo? Celou dobu se zve bavime o necem, co ma pokud mozno v SOBE SFP slot, coz vsechny RB2011 nemaji.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 13 years ago

To je sice všechno pěkný, ale neřeší to budování AP pomocí FTTA.
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

Vzdyt staci Intel SFP sitovka ... A tohle ...

http://www.amfeltec.com/products/minipc ... dapter.php

... no a poradne HW provedeni ... 8)
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Pěkné. :-)
0 x

josefp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod josefp » 13 years ago

Ahojda,

poptal jsem jednoho vyrobce co dela klasicke PCI SFP sitove karty, cena tato karty s chipem intel 82545EB je 62 USD, podporuje jeden gigabitovej SFP slot ( chip umi az dve rozhrani ). Podle vyrobce neni problem poskladat koponenty do tvaru miniPCI karty, otazka je cena. Uz ted mi prijde dat 62 USD za sitovou kartu jeste bez SFP modulu docela hodne, zvlaste pro FTTH reseni prakticky nepouzitelne ( RB433 + redukce + SFP + case + wifi ). Co se tyce teploty tak pri pouziti prumysloveho SFP rozhrani, neni problem s pouzitim v narocnejsich podminkach.

/Josef
0 x