❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Stavba optiky od ISP.

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
lukas

Re: Stavba optiky od ISP.

Příspěvekod lukas » 15 years ago

Samsung drop je dost dobrej kabel, sam ho mam tak 2km vymotany, ale trvaly reseni to urcite neni, tezko pocitat s tim, ze to tam bude viset 5, nebo 10 let. Osobne bych na tom privod mit nechtel ani nahodou.
0 x
Lukas Kristek

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

nějak nechápu proč by tam 10 let nevydržel.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Příspěvekod David2006 » 15 years ago

Stavba se mi zkomplikovala na straně sousední budovy kdy jedna alternativa nevyšla a další jsou víceméně v jednání a trošku komplikovanější.
Zase mi vyšlo relativně "levné" řešení s umístěním té zátěžové trojnožky a antén přímo na budově kde má můj ISP vývod. Občas je to hold jako na houpačce :) .

Tedy se rozhoduji mezi natažením el.+optiky k trojnožce za cenu odhadem 4000Kč s tím Samsung DROP a nebo FTP stíněným kabelem za 1000Kč:
https://www.discomp.cz/default.asp?cls= ... tiid=26884

Vzhledem k tomu že tam zpočátku nepoteče moc Mb tak se kloním k levnější alternativě s FTP kabelem kdy to možná na těch cca 30m pojede v budoucnu
i na 1Gbs (a kdyby ne tak to nevadí natáhnu optiku pokud bude ještě stále volný FSP u ISP:( případně vyměním za CAT 6 ).

Jde mi o to že ikdyž koupím hotový kabel tak se mi nechce riskovat nějaká nekompatibilita mezi těmi prvky tedy SFP moduly/Ciscem/Media konvertorem/RB450G
0 x

trandak
antispam: Ano

Příspěvekod trandak » 15 years ago

Já mám nasazený tento: http://asm.cz/zbozi/kabel-ftp-drat-4par ... enger.html
ten mám dvojitou izolaci a rovnou lanko v sobě a dělal jsem s ním převěs na 45 metrů a super výsledek a i docela dobrá montáž.
A s tou firmou se i domluvíš, že ti dá ještě lepší ceny. Já tam teď nakupuju vše co se týká kabelů a nemůžu si stěžovat. A nemusíš toho kupovat celé klubko, odmotají ti kolik budeš potřebovat. Zdraví Trandák
0 x

David2006

Ten dvouplášť je jistě odolnější na mechanické opotřebení a dobrý i na prověsy,ale tam bych se trošku bál co rozdíl potenciálů budov a optika to hold galvanicky oddělí.
Zase cena je skoro dvojnásobná a hlavně nemá stínění (?). Tak trochu si pohrávám s myšlenkou zbytek (tedy tu většinu:) ) použít u klientů na připojení Ubntu zařízení kdy s použitím stíněných
konektorů to trošku může snad ovlivnit procento vadných jednotek kvůli přepětí v budoucnu a hlavně ten kabel i něco vydrží. Pro daný učel k trojnožce to budu mít asi v husím krku
takže ten zdvojený plášť snad tolik nebude potřeba.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

nějak tě nechápu. Ten UTP kabel stojí to samí co optickej.

Proč by měl bejt u SFP port u ISPka? Stačí ti ethernet a media konvertor k tomu a nějaký SFP u něj tě nezajímá.

UTP bych dneska fakt už na převěs netahal. Pokud by jsi to měl do mího switche tak bych ti to ani nedovolil. Stíněný UTP kabel přepětí nezabrání protože to stínění neni na vyrovnávání potenciálů ale na stínění od okolního rušení co by pronikalo do kabelu a z hlediska zemních potenciálů by nejspíš měla bejt jedna strane stínění nezapojená aby plnila funkci stínění a ne svodu přepětí.

Navíc možnost 4 vláken v jednom ultra lehkym kabílku je prostě parádní věc. Puč si sadu na spojování v ipmedia a nebo si to nech udělat a klid. 30m na převěs dropem je hračka, ani to neni žádnej tah pokud to nenapneš jak strunu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Ahoj hapi,asi jsem to napsal trošku nešikovně - těch odhadem 30m se bude válet z valné většiny po ploché střeše ISP žádný prověs tedy nebude (potíže jak jsem psal).

Dát tam mediakonvertor do racku ISP - proč ne,místo tam sice nejspíš už není,ale spíš jde o těch cca 1000-1500Kč+DPH měsíčně navíc co by mě to stálo ke konektivitě a to je
v mém případě podstatný argument.

A spoléhat se na mnou dříve popsané SFP moduly a media konvertor se mi nějak nechce - to by mi fakt někdo musel natuty říct že vtom není problém a kompatibilita je zaručena :D .

A i tak bych váhal jestli těch cca 3000Kč dát navíc nebo ne - ještě bych musel prasit jednu drobnost a to ze 24V které u té trojnožky budu mít zálohovaných přes baterky a můj AD-55B udělat 9V
přes nějaký stabilizátor v TO220 pro ten mediakonvertor... .No prostě si stím vyhrát i z hlediska zálohy,ale to bych už nějak svedl.

Tak se omlouvám jestli jsem to napsal nějak nešikovně,výhoda je že pokud v budoucnu nějak dořeším ten prověs tak tam ten Samsung od trojnožky klidně použiju o tom žádná,ale teď se kloním
ke "starému" řešení kvůli kompatibilitě a ceně v podobě FTP kabelu. ISP nemá moc co řešit jiný kabel už na střechu k jiné trojnožce vede takže pokud by se obával že mu odejde port na Ciscu tak to už je vesměs zajedno.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

Ten TP-Linkovej mediakonvertor co je na 9V vpohode jede i na 15V, tak nemusiz vymejslet blbosti se stabilizatorem.
0 x

baz

Příspěvekod baz » 14 years ago

kurva ne, zadny ftp metalicky kabel, zapomen na to!
dej tam optiku a nedavej gelovy spojky, ale svař to. stoji to par stovek, kdyz si to nechas udelat a je to sichr, zadny problemy s vysychanim gelu apod.
chlapci z riomedia by ti popovidali, jak jsou nahouby gelovy spojky. taky si mysleli, ze se na tom usetri, ted jezdi a prevarujou.
samsung dropu se taky neboj, na tech 70m nebo kolik pises je to v poho, takovych prevesu mame povicero. ptaci na to nesedaj, je to moc tenky, asi by se neudrzeli. bilej je lepsi, je min videt.
kompatibility konvertoru se neboj, s tim zadny problemy natuty mit nebudes, pokud je cisco kompatibilni, pak pojede. v atlantisu jich maji fury a stoji par set.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Díky bazi, ale zatím jsem se smířil s trojnožkou přímo na střeše ISP takže tam mi stačí metalika (s přípravou na protažení optiky pokud jednou dojde kapacita) a pokud v budoucnu ten prověs zté trojnožky udělám tak toto vlákno oživím a nechám si poradit už takhle jste mi pomohli se více orientovat o tom co je teď na trhu za možnosti tedy děkuji všem.
0 x

baz

tak jak ti vlivem rozdilu zemnich potencialu v budovach budou odchazet porty ve switchich, budes vedet cim to je, tak si to uzij.
nekteri se holt nepouci, ale chapu, ze je lakave usetrit ty dva litry nebo kolik to je. vsak to neni dulezity spoj, kdyz zdechne, zdechne...
0 x

David2006

Ahoj bazi, pochopil jsi že ta trojnožka bude na té samé budově z které mi jde optika? Tedy rozdíl potenciálů mezi budovami nebude.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

V tom pripade nejake STP v pohode, sice to neni tak koser jako optika ale kdo optiky nedela je to jednodussi, holt pokud tam bude casto slehat budou odchazet porty, tak si to predelas na optiku.
0 x

David2006

Ano Maxíku vidím to stejně.
0 x

baz

sry ja to pochopil tak , ze trojnozka ma byt na jine budove a k ni preves STPckem z POPu. na jedne budove se to stp da vydejchat v poho, pak bych to teda taky neresil.
0 x