Teo, nevim kde jsi byl na tech cenach co uvadis, ale ve zkratce:
vykop ryhy 30x 60-80 cm hluboke v delce do 200 m stoji okolo 240 Kc/m
vykop ryhy 30x60-80 cm hluboke v delce nad 200 m stoji okolo 180-210 Kc/m
HDPE trubka v pripade verze MILITARY (bez piskove loze apod.) - 40 Kc/m
kabel 24 vlaken 24 Kc/m.
projekt vcetne uzemniho rozhodnuti cca 1000m - 40 000 Kc
Kdyz tyto sumy sectes tak urcite nejsi na 1500 korunach. Pokud pripocitas vecne bremeno, ktere je nutne pro nove vystavby od roku 2008,
tak si cenu urcuje bud soukromy vlastnik dle ceny obvykle, v pripade mestskych pozemku, coz je pro samotnou realizaci bez problemu,
si cenu urcuje rada mesta, kde ceny stanovuje vyhlaska, (u nas na morave) nemuze byt vyssi nez 200 Kc/m, takze i po techto poctech si nekde na jine za kabel v zemi. Samozrejme aktivni cast neni zapocitana.
Argumenty typu "telecom ci O2" te svym adsl roznese bych neprehanel, jiste vite co je xDSL schopno prenest za data a co optika, jedine v cem
si dovolim souhlasit je jiste fakt, ze bezna domacnost si optiku do domu jeste neni schopna zaplatit, takze zatim je potreba se orientovat pouze na domy
o vice ucastnicich.
Ceny uvadim v pripade kdy neni vystavba realizovana na klic, ale resena dodavatelskym zpusobem ze strany investora, coz samozrejme nezahrnuje
mzdu cloveka, ktery se o "dodavatele" stara.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Obecni opticka sit ..
Nemyslím, že je to zase tak nereálné. Když se chce, všechno jde.
Tahat nějakých 140 vláken je blbost. Viděl bych to jinak. Pokud máme situaci, kde jsou třeba 3 velká sídliště a mezi nimi jeden bod,tak bych volil FTTn pro páteř a FTTb pro baráky. Tedy: Řekněme kabel 12/24 vláken outdoor do HDPE za cenu 14/20CZK/m a HDPE 40-60CZK/m. Tam zatím 1G uplink na 2 vlákna, zbytek se pak může přidat při sloučení iface ve switchi. Je sice pravda, že pokud bys chtěl řešit výkop opravdu "férově", tak si za to sarka zaplatíš, ale co mám zkušenost ze zakázek, tak je ideální zkusit oslovit nějaké kopáče a s nima se domluvit. Rekonstrukce, silnice, teplo, kanalizace se dělají furt a není problém tam tu trubku přihodit. Todle je pro menšího operátora lepší financovat bankou.
Co se pak těch koncových rozvodů týče, tak bych tahal sklepama kabely a provařoval je mezi sebou. Když budou ze startu 3,4 vchody na optice a mezi nima metalika, je to úplná phooda. Rozšířit to na druhou stranu jde kdykoli.
Co do závěsů, tak je sice fakt, že je povětšinou nelegální, ale co vím, tak na to lidi v menších městech kašlou. Prostě se přijde, kabel se mezi baráky zavěší a hotovo. Nebývá většinou problém. A to už z toho důvodu, že pokud pak přes něj běží lidi, máš perfektní rukojmí. Oni ten kabel prostě střihnout nenechají
Tahat nějakých 140 vláken je blbost. Viděl bych to jinak. Pokud máme situaci, kde jsou třeba 3 velká sídliště a mezi nimi jeden bod,tak bych volil FTTn pro páteř a FTTb pro baráky. Tedy: Řekněme kabel 12/24 vláken outdoor do HDPE za cenu 14/20CZK/m a HDPE 40-60CZK/m. Tam zatím 1G uplink na 2 vlákna, zbytek se pak může přidat při sloučení iface ve switchi. Je sice pravda, že pokud bys chtěl řešit výkop opravdu "férově", tak si za to sarka zaplatíš, ale co mám zkušenost ze zakázek, tak je ideální zkusit oslovit nějaké kopáče a s nima se domluvit. Rekonstrukce, silnice, teplo, kanalizace se dělají furt a není problém tam tu trubku přihodit. Todle je pro menšího operátora lepší financovat bankou.
Co se pak těch koncových rozvodů týče, tak bych tahal sklepama kabely a provařoval je mezi sebou. Když budou ze startu 3,4 vchody na optice a mezi nima metalika, je to úplná phooda. Rozšířit to na druhou stranu jde kdykoli.
Co do závěsů, tak je sice fakt, že je povětšinou nelegální, ale co vím, tak na to lidi v menších městech kašlou. Prostě se přijde, kabel se mezi baráky zavěší a hotovo. Nebývá většinou problém. A to už z toho důvodu, že pokud pak přes něj běží lidi, máš perfektní rukojmí. Oni ten kabel prostě střihnout nenechají

0 x
Lukas Kristek
Ahoj vím že to sem moc nepatčí ale nenašel jsem žádné téma kam by jsem to zařadil,
Provozuji takovou malou wifi síť a rozhoduji se jestli přejít na kabel, Ale optika se mi zdá přiliš nákladná , zajímalo by mě jestli by byla funkční sít kdyby jsem na každý barák na střechu dal 1000Mb switch a propojil baráky mezi sebou protože jsou od sebe tak 50m tak by stačilo natahat ze střechy na střechu lan kabel, ještě me napadlo že jsem u toho kabelu táhl nějakou dvojlinku ve který by jsem měl podle normy nějakej těch 48V jako to maj třeba RB , a na každý střeše by jsem tam měl trafo takže kdyby v jednom paneláku spadla elektrika tak by se to napájelo z okolních dvou vchodů rovnoměrně, na každym baráku by jsem měl pak k tomu 1000MB switch připojenej další switch s managmentem pro lepší správu, na konci by jsem měl router na pc od mirotiku a routroval bych to do celý sítě, byla ba takto postavená síť stabilní jestli by ty switche unesly takovej nápor, přibližně tak 200 lidí a možná tak 50switchů za sebou, a přibližně tak 50Mb konektivita, Děkuji
Provozuji takovou malou wifi síť a rozhoduji se jestli přejít na kabel, Ale optika se mi zdá přiliš nákladná , zajímalo by mě jestli by byla funkční sít kdyby jsem na každý barák na střechu dal 1000Mb switch a propojil baráky mezi sebou protože jsou od sebe tak 50m tak by stačilo natahat ze střechy na střechu lan kabel, ještě me napadlo že jsem u toho kabelu táhl nějakou dvojlinku ve který by jsem měl podle normy nějakej těch 48V jako to maj třeba RB , a na každý střeše by jsem tam měl trafo takže kdyby v jednom paneláku spadla elektrika tak by se to napájelo z okolních dvou vchodů rovnoměrně, na každym baráku by jsem měl pak k tomu 1000MB switch připojenej další switch s managmentem pro lepší správu, na konci by jsem měl router na pc od mirotiku a routroval bych to do celý sítě, byla ba takto postavená síť stabilní jestli by ty switche unesly takovej nápor, přibližně tak 200 lidí a možná tak 50switchů za sebou, a přibližně tak 50Mb konektivita, Děkuji
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz
seš blázen, jeden zásah blesku poblíž a vesele si doutnáme. Optika mezi barákama je rulez i když konvertor + kabel něco stojí ale ne zase tolik, co každou chvilku spálený switche. Mezi barákama jedině optiku, v baráku už UTP stačí.
Těch 50 switchů je řekl bych masakr. I tak je to tak trochu jako nouze, jeden člověk to chtít nebude a je problém.
Myslíš že ti 1Gbit neutahne směšných 200 lidí s 50Mbit? Tohle tady tahá každej druhej po wifinách a ty se bojíš že to nekousne optika.
Těch 50 switchů je řekl bych masakr. I tak je to tak trochu jako nouze, jeden člověk to chtít nebude a je problém.
Myslíš že ti 1Gbit neutahne směšných 200 lidí s 50Mbit? Tohle tady tahá každej druhej po wifinách a ty se bojíš že to nekousne optika.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
frito píše: a na každý střeše by jsem tam měl trafo takže kdyby v jednom paneláku spadla elektrika tak by se to napájelo z okolních dvou vchodů rovnoměrně
:)) špekulant. Každá budova má jiný zemnící potenciál, jednou by se Ti mohlo stát že průser s tímto spojený nesplatíš do konce života :) Zkus se nejdřív zeptat nějakého elektrikáře co se může stát když spojíš vodičem 2 (nebo nedejbože víc) budov.
0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Leeonek píše:frito píše: a na každý střeše by jsem tam měl trafo takže kdyby v jednom paneláku spadla elektrika tak by se to napájelo z okolních dvou vchodů rovnoměrně) špekulant. Každá budova má jiný zemnící potenciál, jednou by se Ti mohlo stát že průser s tímto spojený nesplatíš do konce života
Zkus se nejdřív zeptat nějakého elektrikáře co se může stát když spojíš vodičem 2 (nebo nedejbože víc) budov.
bum?

0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
frito píše:Ahoj vím že to sem moc nepatčí ale nenašel jsem žádné téma kam by jsem to zařadil,
Hlavni a nejzasadnejsi problem je, ze vyjma O2 nesmi nikdo tahat kabely nad verejnym prostranstvim, tak bacha na to.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
raven-il píše:
Hlavni a nejzasadnejsi problem je, ze vyjma O2 nesmi nikdo tahat kabely nad verejnym prostranstvim, tak bacha na to.
Tak já to by jsem to tahal hned vedle kabelovky ta vede po clym městě z baráku na barák a ta kabelovaka je zavěšená na ocelovym laně CCA 6mm, takže když do jednoho baráku uhodí blesk tak pojede po celym městě, Optiky se bojim protože nevim kde seženu tu řezačku za 20 000kč aby jsem mohl dělat konektory.
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
frito píše:raven-il píše:
Tak já to by jsem to tahal hned vedle kabelovky ta vede po clym městě z baráku na barák a ta kabelovaka je zavěšená na ocelovym laně CCA 6mm, takže když do jednoho baráku uhodí blesk tak pojede po celym městě, Optiky se bojim protože nevim kde seženu tu řezačku za 20 000kč aby jsem mohl dělat konektory.
Lámačka optických vláken Fujikura na jedno vlákno stojí kolem 8000Kč. Některé firmy dělají na přání zákazníka hotové kabely.
0 x
Jediny co hrozi u ty kabelovky je ze jim po tech lanech pujdou vyrovnavaci proudy, kdyz do toho uhodi zas tak moc se nedeje protoze je to na mnoha mistech pospojeny a stineni kabelu a lana uzemeny, od prijimace oddeleny nejakym LC filtrem.
0 x
LT.CLOUD píše:frito píše:raven-il píše:
Lámačka optických vláken Fujikura na jedno vlákno stojí kolem 8000Kč. Některé firmy dělají na přání zákazníka hotové kabely.
takovy lamacky nejsou vubec dobry...
0 x
Takze vy chytrolini
Prevesy se delaji 2 zpusoby
a) polypropylenove outdoor lana - nevedou proud, nemusite resit zadne zemeni. Vydrz dle vyrobce 25 let. Zkusenosti - pokud nevadi, ze to je modre, tak jednoznacne dokonale reseni.
b) ocelove lanka s UV odolnou, elektricky odolnou izolaci. Zkusenosti - je to min videt
Dle vyrobce 25 let zivotnost.
Jen debil si koupi napinaci drat na ploty ... !!!!
Vylozene me zacinaji tocit odbornici jako maxik, kteri videli preves tak mozna na obrazku a jsou strasne chytri! VRRRRR.
Opet jedna pani povidala! Veset muze kazdy, ale musi mit vecne bremeno plus povoleni obce. Tahle povera vznikla z toho, ze jenom O2 a obec smi prevesovat silnice 1. tridy!!!

a) polypropylenove outdoor lana - nevedou proud, nemusite resit zadne zemeni. Vydrz dle vyrobce 25 let. Zkusenosti - pokud nevadi, ze to je modre, tak jednoznacne dokonale reseni.
b) ocelove lanka s UV odolnou, elektricky odolnou izolaci. Zkusenosti - je to min videt

Jen debil si koupi napinaci drat na ploty ... !!!!
Vylozene me zacinaji tocit odbornici jako maxik, kteri videli preves tak mozna na obrazku a jsou strasne chytri! VRRRRR.
Opet jedna pani povidala! Veset muze kazdy, ale musi mit vecne bremeno plus povoleni obce. Tahle povera vznikla z toho, ze jenom O2 a obec smi prevesovat silnice 1. tridy!!!
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
heh, jedine co v te urazce chybi je tvoje máma 
jinak myslim že Drop FTTx od samsungu je bezkonkurencni... delat prevesy v dnesni dobe na UTP je trocha uz mimo.

jinak myslim že Drop FTTx od samsungu je bezkonkurencni... delat prevesy v dnesni dobe na UTP je trocha uz mimo.
0 x
ale u UTP převěsu vůbec nejde o elektrickou izolaci. Teda jasný že by to mělo bejt izolovaný ale jde přece o naindukování po cestě na UTP kabel. Pak vyhořeji UTP tranformátory. Úplně nejlepší jsou kabely omotaný kolem lanka. To pak máme z kabelu pěknej transformátor a když do toho přijde bouřka nebo kolísání napětí na jedný straně, noo neni to pěkný. Na 50m to dává celkem slušný pecky.
Pamatujete na starej koaxovej ethernet? Ten původní na BNC konektorech? Tak jestli si pamatujete když se vytahnul z PC konektor a náhodou jste se dotkly sítovky a toho vytaženýho konektoru tak to s váma pěkně zacvičilo a to ten kabel neměl třeba ani 10m ale rozdílový napětí na zásuvkách už bylo velký.
Takže jak velký bude asi v některých případech na UTP mezi několika barákama když náhodou bude zrovna jedna fáze víc zatížená a druhá náhodou ne a náhodou se stane že ty zařízení budou náhodou takhle blbě náhodně zapojený.
pfšššššš
takhle přesně rychle se odpařeji tištěný spoje na desce switche.
Proto tu máme optiku.
Pamatujete na starej koaxovej ethernet? Ten původní na BNC konektorech? Tak jestli si pamatujete když se vytahnul z PC konektor a náhodou jste se dotkly sítovky a toho vytaženýho konektoru tak to s váma pěkně zacvičilo a to ten kabel neměl třeba ani 10m ale rozdílový napětí na zásuvkách už bylo velký.
Takže jak velký bude asi v některých případech na UTP mezi několika barákama když náhodou bude zrovna jedna fáze víc zatížená a druhá náhodou ne a náhodou se stane že ty zařízení budou náhodou takhle blbě náhodně zapojený.

pfšššššš
takhle přesně rychle se odpařeji tištěný spoje na desce switche.
Proto tu máme optiku.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Pokud v tom prevezu je metalickej kabel tak je ti prd platny ze mas nosne lanko z nevodiveho materialu. Tim co jsem napsal se nejak nezastavam prevesu UTP kabelem - je to prasecina, snad tak jeste k sousedovi na 10m jinak rozhodne ne. Toho pseudodbornika sis mohl odpustit a ano je pravda ze preves optikou s pouzitim zavesnych kabelu jsem nedelal ani nebudu delat, nekolik metalickych prevesu v siti mame a nevime o tom, jsou tam prepetovky a je to na blizko, osobne jsem to nedelal ale chodi to dobre tak proc ne, ale rikam max pres zahradu.
0 x