Hezký den,
postavil bych to celé pasivně. Tam kde chceš mít access switche bych jenom provařil klientske dropy na přívodní vícevlákno (12vl/24vl) a tyto vicevláknové kabely zakončil v centrálním racku. Tam bych si dal jeden SFP switch. Správa všeho z jednoho místa, jenom jedno napájení a další výhody jsou nasnadě. Až ti dojdou porty na switchi, přidáš druhý switch.
Jarda
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
malá optická síť v paneláku
no ok ale postavím to z komponentů z aspy, ipmedie či jiného podobného krámku?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
stepan.benes píše:hapi píše:okoun píše:jen protože na to lidi slyší
hmm, a zacvakají si to lidi sami? Lidem stačí říct že do baráku vede optika a to jim stačí.
Nějak bych se nesral s optikou do bytů pokud to je p2p technologie. Ztrácí to smysl protože tam furt máš aktivní prvek v baráku a hromadu sfp modulů a šachet. Asi si nepochopil pon a proč se dělá a proč s nim souvisí ftth. p2p se dělá fttb. Obvykle.
A tohle je prosím proboha v jakém vesmíru. FTTB je FTTB a P2P FTTH je něco úplně jiného.
a já sem snad napsal co?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
loopie píše:Zcela určitě, kolik je vchodů a kolik bytů na vchod?
Jarda
OK 4 vchody každej má 6 pater a na patře 3 byty.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:stepan.benes píše:hapi píše:
hmm, a zacvakají si to lidi sami? Lidem stačí říct že do baráku vede optika a to jim stačí.
Nějak bych se nesral s optikou do bytů pokud to je p2p technologie. Ztrácí to smysl protože tam furt máš aktivní prvek v baráku a hromadu sfp modulů a šachet. Asi si nepochopil pon a proč se dělá a proč s nim souvisí ftth. p2p se dělá fttb. Obvykle.
A tohle je prosím proboha v jakém vesmíru. FTTB je FTTB a P2P FTTH je něco úplně jiného.
a já sem snad napsal co?
Tohle: p2p se dělá fttb
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
okoun píše:loopie píše:Zcela určitě, kolik je vchodů a kolik bytů na vchod?
Jarda
OK 4 vchody každej má 6 pater a na patře 3 byty.
RISER 24 vlaken pro kazdej vchod, stahnout to do jednoho mista. Tam si dej JETSTREAM s SFP sachtama a ke klientum davej bude prevodnik na metaliku nebo mikrotik s SFP (bud switch 5+SFP, nebo rovnou 2011 ci novu 962). Myslim ze s 1GB si dlouho vystacis.
Levneji to uz asi o moc nepujde.
0 x
Co se týče funkčnosti SFP 1Gbit modulů v šachtě SFT+ u Mikrotiku, tak bohužel. Není to zas tak dlouho co jsme to zkoušeli jako jednu nouzovku a ani prd a nefunguje to.
0 x
okoun píše:tohle je mléčná dráha, planeta Země a Jižní čechy![]()
jinak ve vlákně k uživatelům vidím výhody toho že nemusím řešit stínění UTP kabelu protože to vede vedle silové elektřiny a procpat tam kvalitní Gb by byl asi problém, dále kabel které má dvě vlákna je mnohonásobně užší než klasické UTP a navít tady mám ještě mkožnost rezervního vlákna třeba pro televizi v budoucnu. Pokud kud se stane že v baráku by bylo přes 100 zákazníků mohu již aktivní prvky dát pryč a hodit to na PON a ušetřit za elektřinu, nicméně teď kdy tam bude max 50 lidí prostě ne.
druhe vlakno kvoli televizii? ved to sa da jednoducho poriesit cez VLAN

0 x
jasně že jde ale už jsem slyšel několik názorů že to není to pravé ořechové...
0 x
okoun píše:jasně že jde ale už jsem slyšel několik názorů že to není to pravé ořechové...
a az prijde radio, tak tam potahnes dalsi vlakno.
a az prijde na pripojeni elektromeru, tak pridas dalsi vlakno
a az prijde na prpojeni mereni topeni tak das dalsi vlak
jujda a proc vlastne existujou VLAN, kdyz muzeme porad pridvat vlakna/kabely

0 x
okoun píše:jasně že jde ale už jsem slyšel několik názorů že to není to pravé ořechové...
preco by nemalo?

riesime to tak vsade a vsetko funguje tak ako ma

0 x
skoro vsechny IPTV, VoIP, apod. na tom jedou... myslim ze pokud to nekomu nejede, tak je to spatny nastaveni nebo nekvalitni HW.
0 x
ano ted si na to kápnul, nekvalitní HW, ono je dost diskutabilní co to je kvalitní HW aby nestál jako raketa na měsíc 

0 x
Podle me, FTTB na switchich je proste takovy, ze kdyz to ojebes ty sw a pustit telku a bude tam toku hodne, tak se tam muzou stavat obcas chyby, zasekavani, kostickovani apod. Takze mit v prvni rade dobry sw... V tomhle je treba vyhoda GPONovych reseni, kde mam jedno OLT a je to na to nachystane... Samozrejme kdyz to nemam pospojovane do centralniho mista, tak jsem v haji a GPON je proste drahej(HUA, ZTE, apod).
0 x