❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Optika mezi domy... poraďte mi prosím

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Re: Optika mezi domy... poraďte mi prosím

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Nemusíš se rozčilovat :) Pochop moje dotazy vzhledem k množství překroucených a mylných informací, které tu kolují.
Setkávám se s tím, že lidi nadávají na gelové spojení, ale nikdy to v síti neměli. A když ano, tak to nikdy neměřili, nikdo neznal stav těsně po spojení a rozdíl po x letech provozu. Proto se prostě takhle blbě ptám.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Hele ... Orange byla tenkrát veliká reference, když jsme přemýšleli, jak si dělat občas nějaké vlákno (na svářečku jsme neměli a nevyplatila by se). Prý - je to dobré, vyzkoušené a Orange na Slovensku tím optikuje celá sídliště! :-)
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 11 years ago

->Radek Úlehla

Ja sa nerozčulujem , chcel si vedieť či či to niekto meral tak som napísal že fiberlocky som meral aj čisto nové aj vadné , konektory som nemal možnosť merať tie sa rovno prevarili .

->ludvik

Ja som dostal zasa referenciu , že tieto zváračky nakúpil aj orange technikom , lebo s fiberlockmy majú len problémy :)
Ale ako oni sa popálili na viacerých veciach , najalepšie asi bolo to že použili v stupačkách na vertikálne rozvody gélové káble a všetok gél im postekal dole do boxov .
Poteší ked máš krinku plnú toho sajrajtu.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

To bylo na kolegu, jeho odpověď byla taková vášnivější :)
0 x

ludvik

S těmi referencemi je to na štíru ... člověk hledá po netu Fibrlok a nenajede, protože tomu každý říká fiberlock :-)
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

runch1234 píše:Zdravím, mám zájem tahat optiku (100 mega) mezi dvěma domy- dá se říct, že optice rozumím jenom z netu a takhle z foora, proto prosím o radu. Domy jsou od sebe 100m s převýšením 20m, přímý výhled na domy, povolení a takové věci kolem toho řešit nemusím. Na jedné i druhé straně klasický switch..., poradte mi prosím jaký optický kabel, konektory, převaděče a vše kolem toho si koupit(bez svařování a nějaké složité instalace)- samozřejmně na nic drahého nemám, :wink: )- Jsem ochoten poslat někomu ochotnému, kdo mi udělá přesnou nabídku s odkazama na koupi-1/2 L slivovice.. email- deymito@seznam.cz ... Díky moc.. David....
Popř. i koupím komponenty na celou realizaci ..... od někoho, komu něco zbylo ...... vše je na domluvě

kabel samsung drop. Nic jinýho bych nekupoval. Ty náhrašky co se ukázali po něm jsou k smíchu. Převýšení bych neřešil. Jedna firma tu má tenhle kabel 45 stupnů nahoru asi 40m mezi 12 a 8 patrem. No problémo. Ty přehnaně pesimistický vize co tu zazněly bych ignoroval. 100m je sice hodně ale ten převěs se nemá napínat jak telefonní kabel. Na 100m by si měl mít tušim už 2m průvěs, prostě volně pověšený, žádnej tlak atd... je psanej do 200m, 100m je tedy polovina. Znova opakuji, nenapínat jak strunu. Když nasadíš kabel do kotvy a tu pak připevňuješ na stožář a musí ti k tomu někdo pomáhat protože to jednou rukou dlouho neudržíš tak si to s napnutím hoooodně přehnal. Prostě totálně volně prověšený. Máme s konkurencí souběžně tyhle kabely asi 2m od sebe a oni to maji napnutý a mi prověšený. Ve větru se to chová lépe, nemá to tendenci rychlých, ostrých otřesů ale jenom se to tak lehce vyhne s větrem a nevibruje to.

fibrlok je ok, kupujeme ty užší černý, nic z nich neteče ani po letech. Nemá kudy, do děr se vejde jenom optickej kabel, nic víc, gel neproteče. Lidi většinou používaji ty bílí fibrloky, podle mě fail... jejich věc.

fibrlok zavřít do kazety, v kazetě se uchycujou kabely vedoucí ven stahovacími pásky. Žádná optická vana už neni potřeba pro tak malou instalaci. Kazeta uchová všechny fibrloky v sobě bez problému když kazetu ještě třeba stahneš stahovačkou.

Nebavíme se o nějakym druhu PONu. Chce evidentně ptp spoj, útlum 10dB mě nezajímá. Pro jistotu si kup minimálně 10km SFP moduly a máš klid.

Za ty léta nemáme s fibrloky jediný problém a to jsou umístěný v extrémních podmínkách. Jedny v horkách 40-50 stupňů a druhý prakticky v teplotě co je venku takže i tuhý mrazy.

Se spolehlivostí fibrloků to spíš bude o tom jakej trotl to spojuje.

Příklad odbočky 4 vláknovýho samsung dropu pomocí firblok2. V zimě to bude 5 let co to tam je.

Obrázek
Naposledy upravil(a) hapi dne 05 Jul 2014 01:52, celkem upraveno 3 x.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

helapc píše:Dělaj spojky i bez gelu je tam přitlačený vlákno na vlákno, ale stejně souhlasím že je lepší to svařit.

takže si asi nikdy nespojoval firblokem2... protože by si tuhle hovadinu nikdy nevypustil z huby. Tam přece narazí vlákno na vlákno také, je to základ pracovního postupu. Proto na to spojování máš přípravek kterej zajístí napnutí vlákna tak aby na sebe v době zacvaknutí spojky tlačili. Nevim proč tam je ten gel, předpokládám že je tam kvůli tomu aby se prach nedostal někdy v budoucnu mezi ty dvě vlákna.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Komentovat všechno nebudu, byla by to ztráta času, ale...

všechny mechanické spojky jsou vlákno na vlákno, ten gel vyplňuje mikroskopické mezery, které mezi vlákny jsou a snaží se zajistit stejný index lomu jako má vlákno, aby docházelo k min. odrazů.

samsungem 200m? dvě fotbalový hřiště? :lol:
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 11 years ago

Taky mam tyto fibrloky na instalaci venku... mrazy, horka, navic delany v extremnich podminkach, na poli prach atd. Funguje je to 5 let bez jedinnyho problemu.
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 11 years ago

kabel samsung drop. Nic jinýho bych nekupoval. Ty náhrašky co se ukázali po něm jsou k smíchu. Převýšení bych neřešil. Jedna firma tu má tenhle kabel 45 stupnů nahoru asi 40m mezi 12 a 8 patrem. No problémo. Ty přehnaně pesimistický vize co tu zazněly bych ignoroval. 100m je sice hodně ale ten převěs se nemá napínat jak telefonní kabel. Na 100m by si měl mít tušim už 2m průvěs, prostě volně pověšený, žádnej tlak atd... je psanej do 200m, 100m je tedy polovina. Znova opakuji, nenapínat jak strunu. Když nasadíš kabel do kotvy a tu pak připevňuješ na stožář a musí ti k tomu někdo pomáhat protože to jednou rukou dlouho neudržíš tak si to s napnutím hoooodně přehnal. Prostě totálně volně prověšený. Máme s konkurencí souběžně tyhle kabely asi 2m od sebe a oni to maji napnutý a mi prověšený. Ve větru se to chová lépe, nemá to tendenci rychlých, ostrých otřesů ale jenom se to tak lehce vyhne s větrem a nevibruje to.

To jako vážně? 200 m? Pokud vím, tak všude se uvádí 120m a odolnost v tahu 500 N, což bych na 200m převěsu chtěl vidět i kdyby to bylo provislé 5m. A nemáte třeba problém mezi paneláky při takové průvěsu, že vám to dře o hranu střechy? Dropy na takové dlouhé převěsy prostě nepatří, je to koncový kabel, maximálně na krátké převěsy mezi domy (50m). Na takhle dlouhé převěsy se používají ty Flaty a ADSS, ale mluví za mne jenom 7 let praxe v optice.

fibrlok je ok, kupujeme ty užší černý, nic z nich neteče ani po letech. Nemá kudy, do děr se vejde jenom optickej kabel, nic víc, gel neproteče. Lidi většinou používaji ty bílí fibrloky, podle mě fail... jejich věc.

Každý uvádí spíš značku než barvu.

fibrlok zavřít do kazety, v kazetě se uchycujou kabely vedoucí ven stahovacími pásky. Žádná optická vana už neni potřeba pro tak malou instalaci. Kazeta uchová všechny fibrloky v sobě bez problému když kazetu ještě třeba stahneš stahovačkou.

Když už to chceš nechávat v té kazetě, tak se nauč to udělat pořádně. Pokud ta fotka je instalace jenom s kazetou (bez vany), tak použít pigtail je podle mě fail...ale tvoje věc. Při takové instalaci se používájí rozstřihlé patch cordy (ten je o pár řádů odolnější a hlavě jde v rozvaděči líp vidět než holý pigtail). Svazinkama se to chytá, to ano, ale také se tam páskou udělá omotávka - nikdy se to nechytá přímo na plášť kabelu nebo patch cordu (v tomhle "vzorovém" příkladu pigtail), protože pláště dropu a patch cordů jsou měkké a hrozí mikroohyb (ale pokud pro tebe 10dB není žádná míra, tak to asi nebudeš řešit mikroohyb), za 5 let budeš tu trasu napojovat na nějakou jinou (například zemní) a budeš plakat, že si tam nechal útlum 10dB, budeš to tam muset jít dělat znova (jenom práce na víc). Teda pokud to nevyřešíš opět silnějším SFP (což je řešení stylem vyhnat malé nebezpečí větším nebezpečím). Další věc je to vedení vlákna v kazetě, to zelené vlákno snad nemyslíš vážně (?!), tahle kazeta mi nepřipadá že má vedení vlákna středem. Poslední věc na té kazetě je uchycení toho pigtailu. Pokud je mi známo, tak kazeta slouží k ochraně spojovaných vláken a vlákna v ní by měla být uchycena tak, aby se nehla (tohle asi neplatí v případě uchycení toho pigtailu na tvém obrázku).
0 x
Halamíček Jakub

ludvik

To zelené uprostřed vypadá spíš jako nepoužité vlákno ...

Samsung DROPem máme 80m. Podle mě je to tak maximum, co má smysl.
0 x

hapi

jo to zelený je nevyužitý vlákno. Odbočuje se na pigtail a je nevyužitý. Stejně jako basty, instalovaný venku v zimě, asi v -5°C a umístěný také venku, pouze ve venkovnim rozvaděči.

Nevim proč si zde lidi myslí že samsung drop neni určen na dlouhé převěsy. Má papírově nejdelší možnost převěsu. Je nejlehčí. Jako jeden z mála má kevlar pro tah tedy má pomalu největší odolnost v tahu na trhu. V kombinaci s jeho ultra lehkostí.. Jestli samsung drop nepatří na převěsy tak já nevim kam patří. Podle mě to je jeho primární určení.

Znovu opakuju, je lehkej. 1000m samsung dropu váží 7.5 kg!!! a nemáš ho napínat jako strunu, pak 100m převěs neni žádná námaha. Osobně máme 80m převěsy. Po městech vidim i hoodně delší na samsungách.

U paneláku není problém, uchytí se za hořejšek výtahovky a hotovo. Ty asi myslíš ten z 8 do 12 patra... ve 12 patře je uchycenej na příhradě, ta to kompenzuje aby nedřel o hranu. Osobně máme z 8 do 4 patra, je asi 70cm nad hranou paneláku bez příhrady.

Je mi jedno jaký tam jsou v kazetě mikroohyby. Máme 2 převěsy za sebou s celkovym počtem 4 kazet udělaných stejně na jedný trase... neni problém.... ano mohlo by to být uděláno lépe ale proč by se se stářím měnil tlum kabelu na tolik aby to nešlo? podle mě to ani 10dB neudělá. Jako nemáme toho tisíce tak je mi to upřímě řečeno fuk a hlavně to je všechno ptp. Víc mě nezajímá ačkoliv to zní arogantně. Navíc, tenhle samsung drop má papírově největší dovolený ohyby vlákna co jsem viděl tak mě nějaký ohýbání v kazetě nezajímá. Přežije fakt brutální věci. Ten kabel co je od pigtailu přežije hovno ale vlákno samsung dropu přežije neuvěřitelný veci.

Nevim, neřešim, 5 let to tam běží ok, sfp moduly hlásí stejný signál po celou dobu... má smysl něco řešit? nejsme profíci na optiku ale děláme co můžeme s daným rozpočtem a funguje to. Nechce se nám zdobit optický kabely všim tim harampádím okolo tak jak by to mělo být a upřimě řečeno na 100m převěsy ničemu nepomůžou. Jestli sfp modul na 2km neprosvítí trochu víc útlumovej 100m převěs tak nemá smysl nic dělat případně si kup 20km a máš vystaráno. Neřešit kraviny. Musí to prosvítit když prosvítí 2km dlouhou trasu také plnou mikroohybů.

Víc bych se bál těch ftipných vanových spojek kde dosednou ferule konektorů přímo na sebe... a tomu se říká spojení :-D proti tomu je fibrlok spojka luxusní záležitost :-D kolik má utlum ta vanová spojka? :-)
Naposledy upravil(a) hapi dne 05 Jul 2014 11:21, celkem upraveno 1 x.
0 x

Robotvor
antispam: Ano

Příspěvekod Robotvor » 11 years ago

Abych vás trošku uklidnil tak zdejší konkurence tady u nás má právě převěs na samsungu věřte něvěřte přes 180m
0 x

hapi

jo máš pravdu, v Nových Hradech jsem viděl firmu tahat drop taky na brutální vzdálenost.

Jste z tý optiky moc vystreslý. Orignální samsung drop měl podle mě opravdu 200m v papírech. Náhrašky co se potom objevily měly podstatně menší vzdálenosti.
0 x

Robotvor
antispam: Ano

Příspěvekod Robotvor » 11 years ago

Zde specifikace Samsungu

Popis produktu:
Optický singlemódový 2 vláknový univerzální (vnitřní/venkovní) samonosný kabel Samsung DROP FTTx. BOX 1000 m. Použitá vlákna G.657A jsou kompatibilní s běžnými low-waterpark vlákny G.652D a umožňují poloměr ohybu až 2,4 cm což umožňuje s kabelem pracovat jako s běžným UTP kabelem. Kabel je dodáván v papírovém boxu s cívkou uloženou v kovových ložiskách s návinem 1000 m (podobně jako metalické kabely pro strukturovanou kabeláž). Kabel umožňuje instalaci závěsem na vzdálenost až 200 m (nosnými prvky je kevlarová příze). Kabel má průměr 3 mm a značenou metráž.

Hlavní vlastnosti:
Počet vláken: 2
Typ vlákna: Single mode 9/125 mikronů, G.657A
Útlum: < 0,4 dB/km
Nosným prvkem kevlarová příze, velká odolnost v tahu (500 N)
Plášť odolný vůči UV záření
Barva venkovního pláště: Černá
Malý průměr kabelu
Malý poloměr ohybu - 2,4 cm
Značená metráž
Dodáván v papírovém boxu

Použití:
Venkovní/vnitřní montáž
Samonosný, závěsy do délky max. 200 m (snadná instalace)
0 x