hapi píše:velká kysna, velká spotřeba, v základu to nic nemá, dostupnost jenom pro vyvolené, složitá konfigurace, nemožnost si to objednat do druhýho dne, neni shop kde to objednat. Mám pokračovat?
Chápu dětský nemoci jenomže tohle prostě dětská nemoc bejt nemá. Ono to navíc občas udělá a občas ne a divný je to, že to evidentně nikomu nedělá. Už komunikuju s ubnt podporou.
Velká kysna - existuje (pravda, nejlevnější to není) 2U provedení s integrovaným AC zdrojem.
Velká spotřeba - neumím porovnat s UBNT, přesto si ale myslím, že pokud se to nasadí pro nějaké stovky zákazníků, je spotřeba zanedbatelná
V základu to nic nemá - je to modulární, takže to může růst, přizpůsobovat se situaci...
Dostupnost - je shop, odkud se to dá získat do druhého dne, pro kohokoliv. Kdo ale potřebuje OLT do druhého dne? Kdo potřebuje ONTčka do druhého dne (si snad vezmu něco na sklad...)
Složitá konfigurace - souhlasím, není to samoser jako většina EPONů kde se připojí krabička a rovnou to běží. Na druhou stranu to považuji za výhodu.
Máme web generátor, kde technik vyplní údaje o zákazníkovi a pár konfiguračních voleb, vypadne z toho XMLko, které pošle do ONT a sada příkazů, které pastne do OLT (i to by se jistě dalo zautomatizovat, ale tak daleko nejsme). Má to ready pod 5 minut...
Zkušený síťař nad tím pár desítek hodin prosedí a pak nemá problém. Ovšem chápu, že spousta sítí má techniky neschopné debily a často v celé firmě není nikdo, kdo by do sítí viděl trošku hlouběji (ostatně to je často znát z podivných dotazů zde na fóru, a to i od lidí co jsou zde deset let a mají spousty příspěvků).
Klidně pokračuj

Pro mě je argument cena ONTček:
Ufiber NanoG cca 1300Kč
HUAWEI HG8310M (1xGE bridge) cca 540Kč
HUAWEI HG8546M (1xGE, 3x FE router s wifi, USB, POTS) cca 750Kč
HUAWEI HS8546V (4xGE, router s ac wifi, USB, POTS) cca 1020Kč
co stojí nejlevnější dostupný ac router s GE porty ?
Od více prodejců jsem slyšel např. že nikdy neviděli jediné vadné OLT nebo kartu, větráky v OLT že jsou i po letech jako nové, ONTčka že taky odcházejí jen minimálně (to už je přeci jen spotřebák). To se počítá
Určitě je pro mě argument i to, že v podstatě úplně stejný box najdu skoro v každém RSUčku CETINu a taky to, že jejich předsunuté DSLAMy jsou kysna ze stejné produktové řady. Asi to nevybírali na základě jednoho chvíli otestovaného kusu...
Taky jsem nikde nečtl o tom, že by se to chovalo nevyzpytatelně, dělalo nějaké haluze...