❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UFiber - GPON od Ubiquiti

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
hapi

Re: UFiber - GPON od Ubiquiti

Příspěvekod hapi » 7 years ago

rsaf píše:Co vás vede k nákupu UBNT GPON když jsou na trhu věcí jako Huawei/ZTE s celkem srovnatelnou cenou OLT a výrazně levnějšími ONT? Neověřená rychlokvaška vs. telco standard s miliony provozovaných ONT...

velká kysna, velká spotřeba, v základu to nic nemá, dostupnost jenom pro vyvolené, složitá konfigurace, nemožnost si to objednat do druhýho dne, neni shop kde to objednat. Mám pokračovat?

Chápu dětský nemoci jenomže tohle prostě dětská nemoc bejt nemá. Ono to navíc občas udělá a občas ne a divný je to, že to evidentně nikomu nedělá. Už komunikuju s ubnt podporou.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

whef

Příspěvekod whef » 7 years ago

Jo jo tvoje agrumenty jsou správné a díky UBNT myslím, že se rozšíří hodně GPON, protože to zvládne nastavit každý a dá se to jednoduše koupit. No ty výpadky jestli to nebude tím, že jsi dlouholetý fanda a zastánce TIKU, tak se ještě UBNT s tebou neskmarádilo a ještě optika k tomu :) si dělám trochu srandu, to řešení se mi líbí, ještě pokud by pod tím převodníkem byla přímo zásuvka a nějak to do sebe šlo hezky zacvaknout. K telce někam tu wifi kostku, ale s normálním napájením jako má ta draší a jednoduše vyřešený byt. Nebo ještě jednu jednotku i wifi.

hapi píše:
rsaf píše:Co vás vede k nákupu UBNT GPON když jsou na trhu věcí jako Huawei/ZTE s celkem srovnatelnou cenou OLT a výrazně levnějšími ONT? Neověřená rychlokvaška vs. telco standard s miliony provozovaných ONT...

velká kysna, velká spotřeba, v základu to nic nemá, dostupnost jenom pro vyvolené, složitá konfigurace, nemožnost si to objednat do druhýho dne, neni shop kde to objednat. Mám pokračovat?

Chápu dětský nemoci jenomže tohle prostě dětská nemoc bejt nemá. Ono to navíc občas udělá a občas ne a divný je to, že to evidentně nikomu nedělá. Už komunikuju s ubnt podporou.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 7 years ago

hapi píše:Chápu dětský nemoci jenomže tohle prostě dětská nemoc bejt nemá. Ono to navíc občas udělá a občas ne a divný je to, že to evidentně nikomu nedělá. Už komunikuju s ubnt podporou.

A čemu se divíš? Je to UBNT, přesně tak se chovají i další produkty. Zrovna od tebe bych čekal že tě to nepřekvapí.
My používáme Raisecom. Sice správa na prd - z řádky. ONT se objednává několik týdnů dopředu. Ale za celou dobu jsme to myslím nemuseli restartovat ani žádná jiná anomálie se nestala... Prostě to beží a nevíš o tom
0 x

whef

Příspěvekod whef » 7 years ago

Blbý je to testovat na zákaznících, ale jinak to řešení chápu. No MK je taky pokus omyl, podle nálady a verze a zařízení. :) Za kolik připojuješ klienty na GPON taky za 250,- ? Platí zřizovák ? Zaplatí se to ? Nebo to není v tvojí síti ? Chápu konkurence je velká, ale .. poslednní dobou vidím se hodně rozmáhat všude LTE s externíma anténama .. :(
0 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

hapi píše:velká kysna, velká spotřeba, v základu to nic nemá, dostupnost jenom pro vyvolené, složitá konfigurace, nemožnost si to objednat do druhýho dne, neni shop kde to objednat. Mám pokračovat?

Velká kysna - existuje (pravda, nejlevnější to není) 2U provedení s integrovaným AC zdrojem.
Velká spotřeba - neumím porovnat s UBNT, přesto si ale myslím, že pokud se to nasadí pro nějaké stovky zákazníků, je spotřeba zanedbatelná
V základu to nic nemá - je to modulární, takže to může růst, přizpůsobovat se situaci...
Dostupnost - je shop, odkud se to dá získat do druhého dne, pro kohokoliv. Kdo ale potřebuje OLT do druhého dne? Kdo potřebuje ONTčka do druhého dne (si snad vezmu něco na sklad...)
Složitá konfigurace - souhlasím, není to samoser jako většina EPONů kde se připojí krabička a rovnou to běží. Na druhou stranu to považuji za výhodu.
Máme web generátor, kde technik vyplní údaje o zákazníkovi a pár konfiguračních voleb, vypadne z toho XMLko, které pošle do ONT a sada příkazů, které pastne do OLT (i to by se jistě dalo zautomatizovat, ale tak daleko nejsme). Má to ready pod 5 minut...
Zkušený síťař nad tím pár desítek hodin prosedí a pak nemá problém. Ovšem chápu, že spousta sítí má techniky neschopné debily a často v celé firmě není nikdo, kdo by do sítí viděl trošku hlouběji (ostatně to je často znát z podivných dotazů zde na fóru, a to i od lidí co jsou zde deset let a mají spousty příspěvků).

Klidně pokračuj ;-)

Pro mě je argument cena ONTček:
Ufiber NanoG cca 1300Kč
HUAWEI HG8310M (1xGE bridge) cca 540Kč
HUAWEI HG8546M (1xGE, 3x FE router s wifi, USB, POTS) cca 750Kč
HUAWEI HS8546V (4xGE, router s ac wifi, USB, POTS) cca 1020Kč
co stojí nejlevnější dostupný ac router s GE porty ?

Od více prodejců jsem slyšel např. že nikdy neviděli jediné vadné OLT nebo kartu, větráky v OLT že jsou i po letech jako nové, ONTčka že taky odcházejí jen minimálně (to už je přeci jen spotřebák). To se počítá

Určitě je pro mě argument i to, že v podstatě úplně stejný box najdu skoro v každém RSUčku CETINu a taky to, že jejich předsunuté DSLAMy jsou kysna ze stejné produktové řady. Asi to nevybírali na základě jednoho chvíli otestovaného kusu...

Taky jsem nikde nečtl o tom, že by se to chovalo nevyzpytatelně, dělalo nějaké haluze...
1 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 7 years ago

já mu něco podobnýho psal pár měsíců zpět :D
"házení bráchu na zeď"
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

chyba bude jinde, už na tom hoši pracujou. Prozatim je mi to trochu jedno, je tam na test jenom 5 lidí.

No protože jsem mikrotikář tak prostě ubnt se jeví jako dobrá volba protože to stačí zapnout a jenom zapojit jednotky. Člověk ani nemusí do rozhraní, je totiž na nic. No a protože to dělá čistý bridge tak je to hezky sevřený mezi RB3011 na straně u OLT a klientskými RBčky s wifinou u klienta typicky hap ac lite případně hap ac který napájí onu jednotku z posledního portu. Krásný, elegantní, čistý a hlavně pod správnou mikrotiku. Ubnt slouží jenom jako transportní vrstva, nezajímá mě.

Opravdu nechci používat ty hrozný jednotky od hua, jo cena ok, některý maji i prostor pro zakončení vlákna atd.. ale správa, dohled, informace... nic. Ten kdo ovládá mikrotik a aktivně ho používá na vysoký úrovni se s ničim podobnym prostě nespokojí.

Vzhledem k tomu že nikdo další na ubnt foru nic podobnýho nepíše tak si typnu na nějakou unikátní věc třeba já nevim, špatná hw revize (ani netušíte kolik ubnt mezi lidi vypustí odlišných hw revizí než vše odladí) nebo špatná kombinace případně vadný sfp modul, zdroj, něco. Ono se to najde a bude klid. Aktuálně to běží na starší firmware.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

helapc

Příspěvekod helapc » 7 years ago

U nás routuje, dělá vlany, dhcp a firewall UBNT EdgeRouter za ním je OLT od Huawei a ont Huawei. Krásný čistý bez problémů. Momentálne tam teče 300Mbps :)
Přidání klienta dva příkazy v OLT a jeden v EDGEROUTERU.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 7 years ago

helapc píše:U nás routuje, dělá vlany, dhcp a firewall UBNT EdgeRouter za ním je OLT od Huawei a ont Huawei. Krásný čistý bez problémů. Momentálne tam teče 300Mbps :)
Přidání klienta dva příkazy v OLT a jeden v EDGEROUTERU.

2 prikazy? ne 3?

1) ont add ...
2) ont port native-vlan ...
3) service-port ...

Schema GPONu mame stejne - jen misto edgerouteru tam je linux. Plan je generovat vsechno z DB bez toho, aby nedo musel menit nekde rucne CFG. Zatim pouzivame jen L2 ONT cili zadny problem s jejich konfiguraci :-)
0 x

helapc

Vlanu dnes posíláme až na ONT. Takže opravdu dva.
EDGEROUTER je v podstatě Linux.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 7 years ago

helapc píše:Vlanu dnes posíláme až na ONT. Takže opravdu dva.
EDGEROUTER je v podstatě Linux.

takze za ONT jeste davas nejake sve zarizeni?
0 x

helapc

Ne, máme L3 ONT za 700,-Kč
0 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

a pak ručně v ONT vyklikáš WAN port do správné vlany... ?
U nás tam jsou navíc příkazy kvůli IPTV (druhý service-port a konfigurace BTV)
0 x

helapc

V ONT nahraju firmware kde je už vše nastavený. Jen dle zákazníka nastavím WiFi
0 x

sacnok

Příspěvekod sacnok » 7 years ago

helapc píše:V ONT nahraju firmware kde je už vše nastavený. Jen dle zákazníka nastavím WiFi

A jaké používáš ONT co stojí 700,-
0 x