❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

neviditelná optika

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
manet

neviditelná optika

Příspěvekod manet » 13 years ago

Dobrý den,
na úvod bych se jako nový uživatel tohoto fóra chtěl omluvit za založení tohoto lehce infantilního vlákna. Jde mě o následujíci. Jsme malí poskytovatelé v menším městě, a v současnosti jsme byli přitlačeni konkurencí, která má povoleno zakopání optiky na sídlišti ke zdi. Jediná možnost naší obrany je urychleně natáhnout optiku mezi cca 8mi paneláky závěsy.

Než nám však toto bude povoleno, potřebuji se zeptat zkušenějších, jaký typ/barva kabelu (optického) je podle vašich zkušeností nejméně vidět? Na netu sem si nějaké názory přečetl, ale dost si protiřečí :(

Děkuji za váš čas a odpovědi - a slibuji, že už se nebudu nikdy tak blbě ptát :)
0 x

zzam

Příspěvekod zzam » 13 years ago

Tak za me musim rict, ze treba malo je videt Optický kabel Samsung DROP BÍLÝ. Kdyz je takovy kabel vedeny na 7mi patrovem panelaku, tak se clovek musi zadivat, aby ho videl. Ale asi zalezi jake kdo ma oci :D
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Bohužel záleží na pozadí, proti kterému koukáš. Ale ten bílý je asi fakt trochu méně vidět po větší části dne.
Ovšem ten bílý za čas trochu ztmavne, ten černý zase zesvětlá. Ve výsledku je to tedy asi v podstatě fuk.

Ze země si tohoto kablíku ve výšce 7. patra nikdo normální nevšimne (ani velké tlusté placaté OFY, natož samsungu). To jenom my máme úchylku koukat pořád nahoru a hledat ... Jinou otázkou je, jak všímaví jsou obyvatelé toho domu, mající okna poblíž toho kabelu.

P.S.: neviditelná optika je laserový spoj :-) Ale zase si lidi stěžují, že je šmírujeme velkými kamerami.

zzam píše:Tak za me musim rict, ze treba malo je videt Optický kabel Samsung DROP BÍLÝ. Kdyz je takovy kabel vedeny na 7mi patrovem panelaku, tak se clovek musi zadivat, aby ho videl. Ale asi zalezi jake kdo ma oci :D
0 x

zdenek.svarc
Administrator
antispam: Ano

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

Bílý samonosný. Akorát upozorním, že i na průvěsy je potřeba územní řízení a jeho výsledek bude s největší pravděpodobností negativní, neboť aktuální stavební řád závěsné vedení až na výjimky nepodporuje. Pokud se do průvěsů pustíte bez územní povolení, pak vás zcela jistě nemine správní řízení, demontáž, tučný flastr a ostuda.
0 x

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

Zdeněk Švarc píše:Bílý samonosný. Akorát upozorním, že i na průvěsy je potřeba územní řízení a jeho výsledek bude s největší pravděpodobností negativní, neboť aktuální stavební řád závěsné vedení až na výjimky nepodporuje. Pokud se do průvěsů pustíte bez územní povolení, pak vás zcela jistě nemine správní řízení, demontáž, tučný flastr a ostuda.

tak cerne bych to nevidel, v Praze je praxe takova, ze kdyz se to taha v nejake rozumne vysce, tak to tam nikomu nevadi... dokonce jsem nekde cetl o tom, ze podle urciteho zakona to je dokonce legal.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

zzam píše:Tak za me musim rict, ze treba malo je videt Optický kabel Samsung DROP BÍLÝ. Kdyz je takovy kabel vedeny na 7mi patrovem panelaku, tak se clovek musi zadivat, aby ho videl. Ale asi zalezi jake kdo ma oci :D

hmm, tak s tim nesouhlasim. Podle toho co vidim u nás tak ano, v určitých případech je bílí lepší. Bohužel ten černý ačkoliv je tak nějak podprůměrně stále vidět, bílí doslova září v určitých chvílích a ve většině případech je více zřetelnější než černý a tedy bílí je průměrně více vidět. Ten černý si drží takovou průměrnou viditelnost za jakýhokoliv světla.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

Jak na to tak koukám tak nejlepší by byl asi šedý :)
0 x

hapi

no spíš matný. Ten bílej časem udělá takovej lesklej povrch i když je při nasazování matnej a ten černej při nasazování je lesklejší ale pak zase trochu vybledne a je matnej. To je takový prašť nebo uhoď :-D
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

Walkeer píše:tak cerne bych to nevidel, v Praze je praxe takova, ze kdyz se to taha v nejake rozumne vysce, tak to tam nikomu nevadi... dokonce jsem nekde cetl o tom, ze podle urciteho zakona to je dokonce legal.

Praxe v Praze je jedna věc, a skutečnost, že dotyčný bude pod drobnohledem konkurence, která si prošlapává cestu k FTTH poctivě metr po metru druhá. Přiznávám, že v tomto případě se jednoznačně stavím na stranu firmy, která jde poctivě a strastiplně po té obtížnější, a legální, cestě.

Co se týká zmínky o "určitém zákoně, podle kterého jsou průvěsy legal", tak prosím buďme přesní, tzn. uvést právní zdroj. Protože argumenty typu jedna paní povídala, když jde o zjevné porušování zákona, jsou špatné. Vím, o čem mluvím, kdysi jsme si správním řízením k vůli naprosto stejné věci prošli.
0 x

GNS

Příspěvekod GNS » 13 years ago

manet píše:Dobrý den,
na úvod bych se jako nový uživatel tohoto fóra chtěl omluvit za založení tohoto lehce infantilního vlákna. Jde mě o následujíci. Jsme malí poskytovatelé v menším městě, a v současnosti jsme byli přitlačeni konkurencí, která má povoleno zakopání optiky na sídlišti ke zdi. Jediná možnost naší obrany je urychleně natáhnout optiku mezi cca 8mi paneláky závěsy.

Než nám však toto bude povoleno, potřebuji se zeptat zkušenějších, jaký typ/barva kabelu (optického) je podle vašich zkušeností nejméně vidět? Na netu sem si nějaké názory přečetl, ale dost si protiřečí :(

Děkuji za váš čas a odpovědi - a slibuji, že už se nebudu nikdy tak blbě ptát :)

Ja by som volil napríklad toto http://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=1826 :)
My chceme stoho spraviť obec aby čo najmenej špatili prevesy. Myslím že vo výške paneláku neexistuje možnosť aby to niekto zbadal, veď je to tenké ako kábel ku klávesnici (prvé čo som zbadal :D )
0 x

manet

Příspěvekod manet » 13 years ago

Zdeněk Švarc píše:
Walkeer píše:tak cerne bych to nevidel, v Praze je praxe takova, ze kdyz se to taha v nejake rozumne vysce, tak to tam nikomu nevadi... dokonce jsem nekde cetl o tom, ze podle urciteho zakona to je dokonce legal.

Praxe v Praze je jedna věc, a skutečnost, že dotyčný bude pod drobnohledem konkurence, která si prošlapává cestu k FTTH poctivě metr po metru druhá. Přiznávám, že v tomto případě se jednoznačně stavím na stranu firmy, která jde poctivě a strastiplně po té obtížnější, a legální, cestě.

Co se týká zmínky o "určitém zákoně, podle kterého jsou průvěsy legal", tak prosím buďme přesní, tzn. uvést právní zdroj. Protože argumenty typu jedna paní povídala, když jde o zjevné porušování zákona, jsou špatné. Vím, o čem mluvím, kdysi jsme si správním řízením k vůli naprosto stejné věci prošli.

Moment! Potřebuju to vědět právě proto, abych mohl první ukázkovej závěs ukázat lidem, který budou rozhodovat o povolení .Proto potřebuju, aby to nebylo moc vidět. Větší část zákazníků bude dál vzduchem.
Kdyby bylo po mým, tak se na nějakou optiku vybodnu - dyť je to přiblblá válka o pár paneláků, a nám se prostě nechce vrážet do zakopávání. Je to jak u blbejch, dvoje optika v prdelákově :) Na druhou stranu nemíníme vyklidit pole.

Toliko na vysvětlenou :)

Jinak souhlasím s názorem, kterej sem čet na tomhle fóru v jiným vlákně. Pro spoustu lidí jsou takový rychlosti na nic, a bohatě by stačilo, co je člověk schopnej poslat vzduchem.

Tento můj zpátečnický pohled může být ovšem ovlivněn tím, že s kompama sem začínal když disketa vypadala jak gramofonová deska, internet byl sprostý slovo, a první péčko sem stahoval z BBSek přes modem :):)
0 x

hapi

mno tak ten kablík má 3mm. Teď záleží jak vysoké jsou paneláky. Máme to na 8 patrových a tam si toho většina lidí nevšimne a pak tu máme 4 patrové kde si toho všimneš okamžitě ale to bude asi tím že jsme zvyklí koukat po výškách.

Mno a jinak, tady má konkurence zaoptikováno 48 paneláků a přípojku má na Nanobridge takže si tak nějak proti naší wifině neškrtaji a lidi po měsíci u nich škemraji že chtěji zpět takže to nějak nehrotíme. Jo hold je kvalita a kvantita. Jo a ještě něco, nájemníci paneláků jsou mnohem radši když s nima jednáš na rovinu a nekecáš. Tady konkurence naslibovala hory doly a na konec je vykoply protože dělaly průsery atd...
0 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 13 years ago

K tomu vlakny, mnel jsem dobrou zkusenost s natahovanim vedle kabel. televize, a pokud to neprezenes s napnutim tka si toho nikdo nevsimne. Ale jak je jiz zminovano. Dle mne si cerneho ani bileho nikdo nevsimne z lidi, ale konkurence ano, a pokud byc hteli skodit myslim ze to nestoji za to. Radsi bych to osobne resil laserem ci bezdratem pokud to tak spicha a chcete mit klidny spani.
0 x