❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Asymtrické služby na FTTx
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
Asymtrické služby na FTTx
Relativně velká část ISP poskytuje na FTTx přípojkách asymetrické služby (namátkou A1M, Netbox, Unet, ...) . Vzhledem k tomu, že snad jakákoli optika je z principu FULL DUPLEX technologie, zajímala by mě motivace proč. Cena konektivity je dnes víceméně zanedbatelná, transportní trasy jsou též symetrické a smysl to má jen pro majitele velkých hostingů (kde je opačný poměr UP/DOWN).
0 x
- midnight_man
Lebo GEPON,GPON a všeliaky iný PON
. Jedine pri P2P optickej sieti je optika fakt FD. Je to technologiou, nie linkom....

0 x
Ale netbox ma FTTB, A1M snad taky. 100/100 tarif nabizeji taky oba.
0 x
- midnight_man
Tak FTTB je optika do budovy a potom ethernet...u nas Orange napr. ma tiez upload len 1mbps tusim 

0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
V Čechách zas PON tak rozšířený není (u něj ten důvod pro asymetrii je). Ethernet je též FD, u FTTB se zakončením na metalickém Ethernetu není důvod. Nextbox a AIM má symetrii pouze u prémiové služby.
0 x
Napadá mne několik důvodů, nicméně u přes to jsem zastáncem symetrických linek 
ztížení načerno přeprodávání konektivity, linka s 1M up se těžko přeprodává dále
zabrání využití "levné" přípojky pro hostingové účely
zisk z prodeje nevyužitého uploadu content providerům ( nebo naopak, prodej nevyužitého download ISPkům, levnější konektivita )
možnost nabízet další, ale symetrický tarif s price premium, to je marže navíc, konektivita už skoro nic nestojí a vždy se najde někdo, kdo si to koupí, ať pro kalé či nekalé účely
omezení věčných torrent uploaderů, uživatel si stáhne co potřebuje, ale torrent klienta má puštěného pořád a uploaduje na plnou rychlost linky, to dokáže při více takových uživatelích a žádaném obsahu ze zahraničí způsobit drobné zvýšení nákladů za zahraniční konektivitu

ztížení načerno přeprodávání konektivity, linka s 1M up se těžko přeprodává dále
zabrání využití "levné" přípojky pro hostingové účely
zisk z prodeje nevyužitého uploadu content providerům ( nebo naopak, prodej nevyužitého download ISPkům, levnější konektivita )
možnost nabízet další, ale symetrický tarif s price premium, to je marže navíc, konektivita už skoro nic nestojí a vždy se najde někdo, kdo si to koupí, ať pro kalé či nekalé účely
omezení věčných torrent uploaderů, uživatel si stáhne co potřebuje, ale torrent klienta má puštěného pořád a uploaduje na plnou rychlost linky, to dokáže při více takových uživatelích a žádaném obsahu ze zahraničí způsobit drobné zvýšení nákladů za zahraniční konektivitu
0 x
- midnight_man
-
vidim v tom obmedzenie P2P. kazdy z nas vie, co spravi download, ked je vyhuleny upload. a kto vie kolko tecie uploadom len ACK packetov, tak vie preco 1mbps staci 

0 x
Mno nevim ja klientum davat symetricke tarify. Jelikoz vsichni davaji asymetricke, konektivity je dost, a dimezace site da se rict aktualne staci. Bavim se o tarifech jak na LAN na WLAN. Asymetrie mi pripadne pouze jako pojeb mistich EU yantaru. Jelikoz ja osobne sem tkay v rannem mladi volyl symetrickou pro provoz domacich serveru, a dnes jiz casteji domacich FTP :-] Je mi vcelku jedno kdo co nabizi, ale symetrie ma budoucnost a vetsi naklady, asymetrie nema budoucnost a ma mansi naklady. Je to dle mne jenom otazka casu az se domaci FTP [NAS] rozsiri stejne podobne jako uloz.to a nakonec uz zas bude internet tvorit uzivatele a ne pouze reklamy. supnete kazdymu verejku a at si s ni dela co chce. Otazka casu nez internet zazije dalsi revuloci, ale nebran sme se tomu, bo sit tvori internet a v mnozstvi je sila, ve velikosti je sila, potom uz nikoho nezajima zda kupujes ven 1GBit ci 10GBit pokud budeme tvorit vlastni sit. Ale samozrejmne to nehrozi, bo jelikoz kdyby to nekdo udelal tak mu prestane stihat linka musel by prikoupit -1, nebude stihat technologie u klienta -1 a nebo je skrt a nechce aby jeho uzivatele vyuzivaly na plno to co by chteli -8
Vsechny - bodu jsou naklady, ktery se vsichni snazi minimalizovat at jarda z horni polni ci o2. Ale ja nemusim... ja uz ho vidim :-]
Vsechny - bodu jsou naklady, ktery se vsichni snazi minimalizovat at jarda z horni polni ci o2. Ale ja nemusim... ja uz ho vidim :-]
0 x