❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Prenajom vlakna
Prenajom vlakna
Mate niekto prenajate vlakno od cudzej firmy a platite za to? Kolko? Ponuka sa mi taka moznost, no nemam paru aka je taka normalna cena.
0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
V ČR se platí za dálkovou trasu cca 1,- až 3,- Kč/m. Pokud se jedná o nějaké místní (městské , metropolitní) trasy tam není cena nikde daná a pronajímatel si může říct de fakto o kolik chce. To může samozřejmě i při té dálkové trase, ale ta cena, kterou jsem zmínil, je cca u všech velkých poskytovatelů (Sloane, GTS, ČDT) podobná.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
A ja bych dotaz rozsiril - pronajali jste si / pronajimate kabelovou sit napr. na sidlisti? Tzn.sdilite draty s konkurenci?
0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
Ano. Postavili jsme s konkurenci celou FTTB na sídlišti. Od kabelů až po aktivní prvky...
0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
sub_zero píše:Ano. Postavili jsme s konkurenci celou FTTB na sídlišti. Od kabelů až po aktivní prvky...
Ja bych si spise dokazal predstavit situaci, kdy ji jeden vybuduje a udrzuje, a druhy si ji od neho pronajima jako hotovou funkcni sluzbu. A ted je otazkou, jak to uctovat a za kolik.
0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
DarkLogic píše:sub_zero píše:Ano. Postavili jsme s konkurenci celou FTTB na sídlišti. Od kabelů až po aktivní prvky...
Ja bych si spise dokazal predstavit situaci, kdy ji jeden vybuduje a udrzuje, a druhy si ji od neho pronajima jako hotovou funkcni sluzbu. A ted je otazkou, jak to uctovat a za kolik.
Taky možnost.. ale pokud budeš jako nájemnce přímej konkurent pro pronajímatele, nepočítej s "přiměřenou" cenou.
My jsme kdysi od konkurence poptali cca 320m SM páru vláken a dostali jsme cenu kolem 3.5k měsíčně se smlouvou na 5 let. Což je logický, že se nám v tomhle případě vyplatilo vyřídit územko a postavit si to vlastní.
Takže podle mě jsou v cenách takových to non-standart projektů různý ceny a nejde stanovit nějakým modelem, kolik za co apod. Vždy je to na domluvě a serióznosti obou stran.
0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
Tak samozrejme je to otazka domluvy. Mne slo o to, jestli nekdo s necim takovym uz ma zkusenost. A treba by me prave zajimal model uctovani - napr.uctovat pronajem kabelu do jednotlivych bytu podle aktivnich pripojek, nebo pausalne za cely dum, nebo nejak jinak...
0 x