Brouseni opt.konektoru vs. ztraty
Mate nekdo praktickou zkuasenost se spojovanim ruznych broseni konektoru-feruli ve spojkach, tj.
Napriklad pokud mam na opticke vane vyvyedeny pigtaily LC s brousenim ferulí PC(modre) nebo APC(zelene), jak se projevuje pokud do toho napojim LC/SC konektory s ferulí s tzv.brousenim UPC
= typicky prechod z DR19" s optovanou a pigtaily LC/SC-PC nebo APC, nebo z GPON splitteru, na predkonektorovane patch kabely LC-LC (nebo SC-SC) s onim brousenim ferule UPC (flexibilni kabel tzv. EZ Band, vlakno G657.B3), nedela to ztraty, utlum, nezadouci vyzarovani??? Jaky na to mate nazor..a praxi?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Brouseni opt.konektoru vs. ztraty
hehe jednu jedinou. Kabel cca 3km,moduly na 20km, spojky asi 4 po ceste. Na jednom miste svar modry konektor, modra spojka, ale zeleny patch kabel. Nefungovalo to. Po vymene za modry patch kabel je propoj funkcni.
0 x
- midnight_man
v mieste kde spajas konektory musi byt setko jednej farby....ak je konektor modry, musi byt modra spojka a aj druhy konektor modry 
Na kratke prepojovacie patche funguje aj mix..na dlhsie trasy nie.
0 x
midnight_man píše:v mieste kde spajas konektory musi byt setko jednej farby....ak je konektor modry, musi byt modra spojka a aj druhy konektor modry
jj, dik za potvrzeni, jsem si to myslel, ze to rozdilen brouseni ferulí nebude delat dobrotu ale odrazy a utlumy
...takze si clovek musi najit stejnorody komplet sortiment = opt.vany s pigtaily, spojky, splittery, predkonektorovane patch kabely a pak SC/APC GPON bazmeky
= asi nejlepe dnes zelena barva
0 x
Je třeba plánovat a nakoupit patchcordy se správnými konektory, což je docela vopruz (prakticky dvojásobek položek ve skladě).
Zapojením PC a APC konektorů na sebe může dojít k jejich poškození (obou stran) - APC konektor se může uštípnout, v PC konektoru ta špička APCčka může zanechat otlak. Technik, který to tak zapojí, byť jen provizorně, zaslouží pověsit do za k.... do průvanu.
Zapojením PC a APC konektorů na sebe může dojít k jejich poškození (obou stran) - APC konektor se může uštípnout, v PC konektoru ta špička APCčka může zanechat otlak. Technik, který to tak zapojí, byť jen provizorně, zaslouží pověsit do za k.... do průvanu.
0 x
Uvědom si, že to A v APC znamená broušený pod úhlem - vznikne tam mezera a ta ploška se chová jako zrcátko. Ostatní konektory jsou broušené kolmo k ose vlákna.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
Jedna věc ohledně broušení je teorie, druhá praxe
taky jsem si myslel, že to nebude fungovat. Jeden je broušenej pod úhlem a druhej rovnej. Pak přišlo předání okruhu od cetinu, cca 7km v cestě 5 jejich spojek e2000 apc a koncovou mi udělali SC/APC (zelená spojka) a jelikož jsem prostě SC/APC patchcord neměl, byl pátek, nebylo kde sehnat, okruh jsem chtěl zprovoznit, zkusil jsem tam provizorně na víkend SC/PC než mi v pondělí dovezou patchcord s APC broušením a světe div se, SFP 10 km a fungovalo to! Samozřejmě hned v pondělí přišla výměna. Tímto nikomu nedoporučuji to takto dělat, ale zkušenost má je taková, že to v nouzi fungovalo.
zde je krásné vidět, co se zde několikrát popisovalo, doporučuji přečíst i poslední odstavec:
http://staff.cesnet.cz/~michal/vms/APC/
jo a aby mě nikdo nevěšel za ko**ta do průvanu, nejdříve jsem zavolal technikovi z cetinu a ten mi to posvětil, že to takhle v nouzi také někde zapojoval a fungovalo mu to, tak ať to zkusím a uvidím, takže asi tak, jinak bych to nezkoušel
zde je krásné vidět, co se zde několikrát popisovalo, doporučuji přečíst i poslední odstavec:
http://staff.cesnet.cz/~michal/vms/APC/
jo a aby mě nikdo nevěšel za ko**ta do průvanu, nejdříve jsem zavolal technikovi z cetinu a ten mi to posvětil, že to takhle v nouzi také někde zapojoval a fungovalo mu to, tak ať to zkusím a uvidím, takže asi tak, jinak bych to nezkoušel
0 x
Taky se to u nás nouzově vyskytne a je tam pouze větší útlum, ale jede to. Žádná ferule se nikdy nikde nepoškodila . . .
0 x