Ahoj,
pro ty, kteří už se neobejdou bez potřeby dávat vyjádření k existenci sítí a jsou líní jako my jsme připravili on-line aplikaci pro vyřizování žádosti, které chodí od Hrdličky z e-UtilityReport. Zatím je to beta a zdarma, nejméně do prázdnin. Pak podle zájmu zvážíme nějaký model zpoplatnění a snad v té době budeme mít taky pohnuto s evidencí sítí.
Aplikace je tady: http://vyjadreni.crisp.cz
Připomínky a náměty vítány.
Tom
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Vyjádření k existenci sítí
Tak trochu jsem čekal, že si vyslouží nějaký feedback, ale je ticho, takže ho tímto zkouším vyprovokovat. Mám mlčení rozumět tak, že nikoho (skoro) řešení vyjadřovaček nepálí ? Nebo to máte vyřešené jinak ? Máte jiný důvod proč Vás to neoslovilo (např. nebudu cpát data konkurenčnímu ISP...) ? Za případné reakce předem díky.
0 x
Ja jsem z toho uplne nepochopil ten postup. Pokud se pletu, tak me opravte, prosim. Jsem-li zadatel, zadost podam pres portal Hrdlicky, tam teda vyklikam udaje o sobe, vyberu zajmnove uzemi (?) a pripojim nejake sve prilohy (?), zadost kliknutim odeslu. Jako spravce infrastruktury zadost v aplikaci prijmu do systemu, kde vidim zajmove uzemi, ktere vyznacil zadatel (?), prilohy zadosti (?) a na zaklde toho manualne zhodnotim, jestli v tom uzemi mam stret, nebo nemam (?). Mam-li stret, vyjadreni kliknutim odeslu, ale bez situacky, protoze tu, jak jsem z toho navodu pochopil, tam nahrat nemuzu?
Obecne me na vyrizovani vyjadrovacek zabere nejvice casu se 1. zorientovat ve vykresu zadatele (nekdy to jsou treba jen 3 parcely na snimu katastralky, takze musim manualne v katastru dohledat, kde to vlastne je a za 2. udelat mu vyrezy ze situacek a narvat je do vyjadreni. Ten samotny proces odeslani me moc netrapi, to mam predpripravene, takze to je rychle. Pokud jsem dobre pochopil tento system, usetri mi akorat ten prvni krok a to kdo vi jestli, protoze v manualu o tom mem nahlednuti do vybraneho zajmoveho uzemi neni ani slovo.
Obecne me na vyrizovani vyjadrovacek zabere nejvice casu se 1. zorientovat ve vykresu zadatele (nekdy to jsou treba jen 3 parcely na snimu katastralky, takze musim manualne v katastru dohledat, kde to vlastne je a za 2. udelat mu vyrezy ze situacek a narvat je do vyjadreni. Ten samotny proces odeslani me moc netrapi, to mam predpripravene, takze to je rychle. Pokud jsem dobre pochopil tento system, usetri mi akorat ten prvni krok a to kdo vi jestli, protoze v manualu o tom mem nahlednuti do vybraneho zajmoveho uzemi neni ani slovo.
0 x
Lukas Kristek
Ano, v podstatě je to tak jak popisuješ - primární účel byl zbavit se jakékoli ruční práce s vyjádřeními typu "nedojde ke střetu" (teda takových, které na první pohled vedou někde mimo), u nás zatím nejčastější. Tohle teď zabere cca 15 vteřin. V průměru máme tak 2 vyjádření tohoto typu denně, takže odhadem to nám šetří 1-2 hodiny cut & paste práce týdně.
Drobný problém je, že za předání souřadnic polygonu chtějí Hrdličkové nějaký peníz extra, ale dá se to myslím domluvit rozumně, bude záležet na objemu, jestli se to komu vyplatí. Nicméně pokud bude zájem, můžeme vyjednávat. Krok 2 je že to bude napojeno na evidenci sítí, takže konečný model je ten že to bude schopné poslat i situaci a vyjádřit se automaticky (a la 02) - předpokládám s manuální kontrolou, protože u takových věcí to IMO musí vždycky supervizovat člověk, už kvůli vytěžení informací. Umožnit tam nahrání situace jako obrázek, PDF nebo nějaký vektor je určitě řešitelné. Akorát potřebuju vědět co...
Drobný problém je, že za předání souřadnic polygonu chtějí Hrdličkové nějaký peníz extra, ale dá se to myslím domluvit rozumně, bude záležet na objemu, jestli se to komu vyplatí. Nicméně pokud bude zájem, můžeme vyjednávat. Krok 2 je že to bude napojeno na evidenci sítí, takže konečný model je ten že to bude schopné poslat i situaci a vyjádřit se automaticky (a la 02) - předpokládám s manuální kontrolou, protože u takových věcí to IMO musí vždycky supervizovat člověk, už kvůli vytěžení informací. Umožnit tam nahrání situace jako obrázek, PDF nebo nějaký vektor je určitě řešitelné. Akorát potřebuju vědět co...
0 x
Letos jsme doplnili i druhou část - tzn. zadání žádosti http://zadost.crisp.cz/. Výhodou je, že jsou k dispozici kompletní digitální podklady o zájmovém území a tak lze vydání žádostí i automatizovat (systém je schopen určit zda dojde nebo nedojde ke střetu). Do vyjádření jsou rovněž automaticky zahrnuty trasy vedení sítí poskytovatele (lze čerpat z různých zdrojů, např. PostGIS). Systém automaticky určí dotčená KÚ a v případě oblastí s digitalizovaným katastrem i jednotlivé parcely na, kterých se nachází zájmová oblast. Je tak naprosto jasné, čeho se vyjádření týká. Zájmové oblasti jsou evidovány a lze s nimi dále statisticky pracovat (např. oblast s největší výstavbou RD a pod.). Případným úpravám na míru se nebráním. V případě zájmu o používání prosím SZ.
0 x