❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Optoprevodnik

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
maetoo
Kontaktovat uživatele:

Optoprevodnik

Příspěvekod maetoo » 9 years ago

Zdravim odbornici na optiku :)
Chcem sa zacat trochu venovat optike.
Vedeli by ste mi poradit optoprevodnik z rj45 na sfp?

Existuju aj pasivne prevodniky( ktore netreba pripajat do elektriky ), alebo su iba aktivne prevodniky( ktore treba pripajat do elektriky )?
Pozeral som na internete. Nasiel som tento prevodnik: TP-LINK MC220L. Pouzili ste tento prevodnik? Ak ano, ake mate s nim skusenosti?

Moja topologia siete je nasledovna. Od isp mam rb411. Za nim man rb750. Z tohto routra si dalej konfigurujem siet.

Chcel by som siet prerobit tak, ze rb411 by isiel rj45 kabel do optoprevodnika. Z neho by isiel opticky kabel do rb2011, alebo do rb260gs a odtial by som dalej konfiguroval siet.
0 x

tuner99

Příspěvekod tuner99 » 9 years ago

Ahoj,

něco v tom převodníku musí blikat, takže pasivně to určitě nejde (teda pokud nesmyslíš tím, že tam nemáš zásuvku na 230V) a napájet to po ethernetu po PoE pouze když to budeš mít ve 100Mbitu. Ten typ převodníku je úplně v pohodě, absolutně jednoduchá zařízení do kterého si dáš Gbic modul třeba tento http://dealer.penta.cz/sfp-modul-mikrot ... 14399.html jsou to WDM moduly takže jim stačí jedno vlákno
, ale počítej s tím že tím že ty moduly jsou gigabitové tzn. neumí 100Mbit tím pádem tam na straně převodníku musíš připoj kabel z kterého poleze gigabit což RB411 není, konvertor v sobě nemá převod jako switch ze 100Mbitu na gigabit. Jako jsou na netu k sehnání i 100 Mbitový Gbic moduly, ale v životě jsem je nepořídil je to podle mně když tam máš optiku krok zpět a tuším, že jsou i dražší.

Takže řešení pro tebe buď vyměnit RB411 za RB911 s gigovým rozhraním a za to připojit MC220L a výše zmíněný moduly kde jeden dáš do převodníku a druhej do RB2011 nebo do RB260.

A nebo pokud RB411 nemůžeš měnit dej za to RB260 to ti změní ze 100Mbitu na gigabit a ještě máš 4 porty na to aby sis do toho něco zapojil třeba APčka a druhý gbic do RB2011.

Třetí možnost vyměn RB411 za tuhle pecku
http://www.aspa.cz/mikrotik-routerboard ... l4-z106351

a na druhou stranu dej RB2011 a máš to zrovna připravený na ACčko.

edit:
Ještě jedna věc nerad ty konvertory používám tam kde máme zálohy 24V protože to musíš něčím zálohovat konvertory jsou na 6V tak musíš mít ještě DC-DC měnič dolů, UPS já vůbec nepoužívám takže v tom případě tam vždycky cvaku od Mikrotiku RB260tku
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 9 years ago

Ty převodníky jsou i ve verzi 100 Mbit :). Modely jsou MC110 a MC111 a MC112 (111 a 112 jsou WDM).
0 x
Halamíček Jakub

tuner99

Vím, zapomněl jsem napsat, ale požadavek byl připojení do RB2011... s čímž jsem počítal přímo do SPF slotu, zbytečně napájet další zařízení jako je konvertor.
0 x

maetoo
Kontaktovat uživatele:

Dakujem za rychlu odpoved.

Jasne, rozumiem. Bol by to o krok spat ak by sa na optickej sieti pouzil 100MBitovy Gbic modul.

Moc komplikovane a bolo by v sieti podla mna zbytocne vela sietovych zariadeni ak by som to riesil tak, ze v sieti by som nechal rb411 zan zapojil rb260. Z neho metalicky kabel do MC220 a z tohto zariadenia by isiel kabel do rb2011.

S majitelom ISP dobre vychadzam. Komunikoval som s nim cez emaily. Pravdepodobne vidi, ze sa v sieti trochu vyznam, ze ma to bavi a ze sa v tomto smere rad zdokonalujem, tak mi parkrat uz vyhovel v mojich poziadavkach.

Napisem ISP ci by mi bol ochotny nastavit rb922 na jeho siet. Ak ano, z rb922 by som priamo pripojil opticky kabel do rb2011.

Ak by som to riesil takto s akymi typmi konektormi by som mal hladat opticky kabel? Pytam sa pretoze, existuje viac typov optickych konektorov.
0 x

tuner99

Rozumné řešení, taky mně to přišlo jako nejvíc schůdné. Jen si musíš pohrát s umístění routerboardu, aby se ti z toho povedlo rozumně vytáhnout optický patchkord nebo optícký kabel, já většinou stahuji optický patchkord v obyč průhledné zahradní hadici používám to třeba na antény Siklu 74GHz. Konektor který půjde přímo zapojit do Gbic modulu je s označením LC a pokud budeš vybírat singel mode patchkord ve WDM tak to bude 9/125.
0 x

maetoo
Kontaktovat uživatele:

Super, ze sa zhodneme. Vidim, ze rozmyslam celkom dobre v tomto smere.

Umiestnit routerboard nebude problem. Moj ISP ma spravenu krabicu. V nej je umiestnenie rb411 aj s antenou. A ta krabica je namierena priamo na APcko ISP. Z tohto rb mi ide dalej metalicky kabel. V tej krabici by som vymenil rb411 za rb922 a dalej namiesto metalickeho kabla by mi isiel opticky kabel.

Co je to patchkord?

Ano, chcel by som to mat zapojene v single mode.
0 x

tuner99

Jde jen o to jestli pro tebe bude mít optika takový přínos. Stejně tam UTP musíš nechat kvůli napajení. Použiješ pachkord LC-LC. http://www.opticord.cz/eshop/optika-opt ... c_c60.html
to co je v odkazu je duplexní patchkord tzn. ty pouzijes jenom jedem protoze ti to pojede ve WDM pouze po jednom vlákně. Dělají se v různých delkách, ale při delších bych si tam radši navařil optiku.
0 x

maetoo
Kontaktovat uživatele:

Zatial pre mna nebude mat pre mna prinos, pretoze mam zatial iba 5Mbitove pripojenie. V buducnosti planujem vacsiu rychlost, tak si chystam siet uz teraz.

Na napajanie rbcka som teraz prizabudol, preto som to neriesil. Ale vymysliet napajanie je uz to najmenej.

20m opticky kabel by bohato stacil. Vo vseobecnosti, aka je norma, aka maximalna dlzka optickeho kabla je povolena? Alebo ako to je predpisovo riesene?
0 x

tuner99

Tak si říkam, když toho tam budeš mít pouze 20m a zatím rychlost jen 5 Mbit, dobře do budoucna třeba 30Mbit, ale pořád ti stačí tam mít natažený jedno UTP po kterým jedeš jak PoE napájení tak 100Mbit ethernet kterej ti tam bude prostě pořád stačit. Jestli to nejsou vyhozený peníze investovat do optiky. Za tu cenu pak pořídíš třeba lepší ac celý spoj a pořád ti bude stačit to UTP po kterým ti ten 100Mbit poteče...

ty Gbic moduly jsou až na 20km :-) , není předepsaná délka kabelu, důležitý je útlum celkové trasy v dané vlnové délce (pokud je třeba svářená a spojkovaná) třeba. U patchkordu tohle fakt nemusíš řešit.
0 x

maetoo
Kontaktovat uživatele:

Chcel by som riesit optiku, ale dobre. Povedzme ze od optiky nachvilu opustim.

Som zistil, ze vsetky rychlejsie zariadenia sa prisposobia najpomalsiemu zariadeniu v sieti. Je to pravda?

Povedzme, ze si necham rb411. Tento rb ide maximalnou rychlostou 100Mbit. Za nim mam zapojene zariadenie rb750 z ktoreho si dalej konfigurujem a rozvetvujem siet. Maximalna rychlost tohto rb je 1Gbit. A kedze podla mojej teorie sa rychlejsie zariadenie prisposobi pomalsiemu zariadeniu, nespomali rb411 zbytocne siet, keby cez rb750 mohli tiect data teoreticky 1Gbit rychlostou?
0 x

tuner99

Jak jsem psal výše tak, optika je v tvém případě zbytečná. To co teď do ní vrazíš ti nic nepřinese a můžeš to investovat to jiných technologii a udělat si až to bude opravdu potřeba, nebo se dělá optika v případě, že za tím máš hodně drahý zařízení a tím pádem to máš galvanicky oddělený

Pžizpůsobení rychlosti možná fungovalo takhle u HUBU, switch může mí na portech na portech různé rychlosti a nejpomalejší port ti nebude omezovat provoz mezi dvěma rychlými pro příklad. Nn určitě ti to síť nezpomalý, takhle to normálně může fungovat a za RB2011 v tvojí lokální síti může vesele tahat gigabitem (teoreticky pokud to RB2011 propustí).
0 x

maetoo
Kontaktovat uživatele:

Dakujem za otvorenie oci a objasnenie niektorych zalezitosti okolo optiky. Som sa obaval toho, ze rychlejsie zariadenia spomalia najpomalsie zariadenia v sieti, preto som sa povodne za kazdu cenu pchal do optiky. Ale teraz ked mi bolo povedane, ze pomalsie zariadenie neovplyvnuje rychlejsie zariadenie, pohode si zatial vystacim s UTP kablami. Bavi ma sprtanie sa v sietovych zariadeniach ako su routre, servery a veci okolo tohto. Urcite sa casom dostanem aj k optike a budem potrebovat poradit.
0 x