❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
GPON/GEPON nebo aktivní optika???
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Re: GPON/GEPON nebo aktivní optika???
Jestli chcete někdo poradit, tak si prosím nechte radit od někoho, kdo má už postaveno více technologií a nenainstaloval je včera. Podle příspěvků mám pocit, že je tu odborníků milion.
1 x
-
Ja jsem stavěl jak FTTB tak gpon.
FTTB stale jsme menili switche nezvladali multicast měli jsme ze začátku 4210 3 com když ale na ně přišlo kolem 140 mb multicastu umřeli. Takže jsme museli dát 5120. Pak jsme měli problém s lidma hučeli jim tam větráčky a v noci je bylo slišet. Spotřeba el. des.
Gpon na hua technická podpora edery des. Pak jsme to nejak nastavili sami a nevědeli jsme o zákaznících. El cca 90 lidi 150 w.
Pak jsem z firmy odešel
FTTB stale jsme menili switche nezvladali multicast měli jsme ze začátku 4210 3 com když ale na ně přišlo kolem 140 mb multicastu umřeli. Takže jsme museli dát 5120. Pak jsme měli problém s lidma hučeli jim tam větráčky a v noci je bylo slišet. Spotřeba el. des.
Gpon na hua technická podpora edery des. Pak jsme to nejak nastavili sami a nevědeli jsme o zákaznících. El cca 90 lidi 150 w.
Pak jsem z firmy odešel

0 x
Hapi happy reader:
Všechno máš blbě, hw je blbý, nápad je ještě větší kravina, nic nikdo neumí, kupujete zbytečné blbsti.
Ale jinak nechci prudit.
Všechno máš blbě, hw je blbý, nápad je ještě větší kravina, nic nikdo neumí, kupujete zbytečné blbsti.
Ale jinak nechci prudit.
Radek Úlehla píše:Jestli myslíš IPTV po samostatné vlnové délce, tak to není IPTV ale RF overlay, jedná se o klasickou lineární telku.
Souhlas, proto jsem v této části použil jen slovo TV (ne IPTV). Ale máš pravdu, že na začátku jsem psal o IPTV - tak to není úplně jasně napsaný.
0 x
Radek Úlehla píše:Jestli chcete někdo poradit, tak si prosím nechte radit od někoho, kdo má už postaveno více technologií a nenainstaloval je včera. Podle příspěvků mám pocit, že je tu odborníků milion.
Tak nám poraď, jak to stavíte u vás. (Myslím, že to nikdo nemachroval (dělal odborníka), ale padaly docela věcné argumenty pro obě technologie.)
Podle mě záleží na konkrétním nasazení (plánu rozšiřování sítě, atd.) a konkrétní kalkulaci.
Otázky pro tebe (i pro ostatní):
1) Máš zkušenost s GPON nebo GEPON? Nebo stavíte optiku jen aktivní?
2) Jaké máte kdo zkušenosti s levnými čínskými GEPON (Turbo GEPON) nebo s různými kopiemi Huawei GPON, které některé české firmy dovážejí z Číny?
Právě vzájemnou nekompatibilitu G(E)PON technologií považuju za riziko nasazení. U GPON by kompatibilita měla být - ale také jsem neslyšel reálné zkušenosti - co s čím chodí.
Díky
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, jak si to pochopil, ale přečti si můj první příspěvek v tomto tématu.
Poradím komukoliv, kdo si o to řekne, ale už ne tady. Nemyslím to konkrétně na Tebe, ale většina zde trolujích lidí, odtud vytlačila mnoho lidí, kteří byli ochotni se o informace dělit a věnovat tomu svůj čas.
Mám tu jméno a všechny kontakty, nikdy jsem nikoho neodmítnul. Kdokoliv se za mnou může přijet podívat, rád mu ukážu, jak to stavíme my. Osobně mám zkušenost jen s FTTB a FTTH AON. PON jen od zkušeností partnerů, z veřejných zdrojů a z několika školení.
Poradím komukoliv, kdo si o to řekne, ale už ne tady. Nemyslím to konkrétně na Tebe, ale většina zde trolujích lidí, odtud vytlačila mnoho lidí, kteří byli ochotni se o informace dělit a věnovat tomu svůj čas.
Mám tu jméno a všechny kontakty, nikdy jsem nikoho neodmítnul. Kdokoliv se za mnou může přijet podívat, rád mu ukážu, jak to stavíme my. Osobně mám zkušenost jen s FTTB a FTTH AON. PON jen od zkušeností partnerů, z veřejných zdrojů a z několika školení.
1 x
Ahoj Chlapi projíždím Fórum a všechny možné dostupné informace na netu a začínám v tom být čím dál více zamotaný..
musim říct že ze své podstaty se mi líbí Gpon, ale nikde jsem např moc nenašel jak vypadá ten splitter, jaký na to je potřeba rack, atd...
mám trošku v plánu zkusit udělat WTTx (80Ghz) (případně do budoucna při výhodnosti to vykopat na FTTx) s tím, že mám 3 paneláky, kde aktuálně máme vysílač a pár klientů připojených na LANce, ale klientů je tam velmi po málu...
v budovách je NejTV (která poskytuje Triple play) a ještě jeden místní poskytovatel, který má ve většině paneláků pomocí dropů udělanou optiku, myslím, že to má FTTB.
Myslíte, že má vůbec smysl se o něco pokoušet ? už jsme zde zkoušeli lidi poptat a moc se na internet nechytali..
proto jsem myslel a chtěl bych je zkusit oslovit pomocí triple play (resp minimálně balíček TV + internet)
Otázka je jak to případně zbudovat, má smysl na takhle "malou" instalaci vůbec uvažovat o Gponu (v podstatě by se jednalo o lokal FTTH s přívodem rádiem) a nebo to udělat jenom jako FTTB,
jako IPTV bych se chtěl dohodnout asi se SledovaniTV.
pak jde o to, co použít za HW, vím, že se to tu několikrát probíralo a každý má nějaké osvědčené řešení, ale na rovinu říkám, že bych nerad nakoupil switche za 500Tis a pak an to připojil 10 klientů. (Vím šlo by případně i vyloženě jenom zjistit zájem a i podle toho to buď realizovat, nebo nikoliv.)
co se týče nej TV, myslím, že to má zbuodvané bud jako Gpon s tím, že splitter je někde na trase a pro celý panelák je jeden poslední přístupový bod (sdílení cca 120Mbit pro dům) nebo pomocí ještě staršího POnu...
do bytů to pouštějí po koaxu.
Osobně se mi nejvíc ze všech dostupných technologií líbí Gpon, ale vzhledem k předpokládané ne nejvyšší penetraci bych se docela obával výhodnosti.
Jako jedno z řešení mě napadla následující konfigurace:
přívod 80Ghz (resp 72 Siklu), CRS Switch, a ty mezi sebou propojit optikou, kdy každý vchod bude mít svůj Switch. Odtud pojede cat5e kabel do bytu, kde bude router + případně settopbox pro sledovanitv.
Další monost je použít optické CRS a udělat ke klientům aktivní optiku, kde si ale nejsem jistý kvalitativním přínosem oproti ETH přípojce (jaký je rozdíl mezi optikou 1GE a LANkou 1GE, když použiju prakticky stejný aktivní prvek ? domnívám se že mizivý)
Na rovinu říkám, že s optikou nemám prakticky žádné zkušenosti ale rád bych do toho konečně trochu pronikl...
Sem si plně vědomí, že lepší je budovat rovnou optiku do bytu, ale zároveň se ale přikládám spíš k tomu, že bych na začátku použil pro zjištění zájmu provedení na ethernetu, a ve chvíli kdy by tohle provedení nebylo dostatečné, ale bylo by dostatek klientů připojených by mohlo mít smysl přípojku přebudovat na FTTH např GPON.
Budu rád za jakýkoli postřeh, radu a ideálně zkušenost, kdy někdo řekne máme to takhle a takhle, funguje nám to s TV, a nemáme problémy.
Díky za každý věcný podmět.
musim říct že ze své podstaty se mi líbí Gpon, ale nikde jsem např moc nenašel jak vypadá ten splitter, jaký na to je potřeba rack, atd...
mám trošku v plánu zkusit udělat WTTx (80Ghz) (případně do budoucna při výhodnosti to vykopat na FTTx) s tím, že mám 3 paneláky, kde aktuálně máme vysílač a pár klientů připojených na LANce, ale klientů je tam velmi po málu...
v budovách je NejTV (která poskytuje Triple play) a ještě jeden místní poskytovatel, který má ve většině paneláků pomocí dropů udělanou optiku, myslím, že to má FTTB.
Myslíte, že má vůbec smysl se o něco pokoušet ? už jsme zde zkoušeli lidi poptat a moc se na internet nechytali..
proto jsem myslel a chtěl bych je zkusit oslovit pomocí triple play (resp minimálně balíček TV + internet)
Otázka je jak to případně zbudovat, má smysl na takhle "malou" instalaci vůbec uvažovat o Gponu (v podstatě by se jednalo o lokal FTTH s přívodem rádiem) a nebo to udělat jenom jako FTTB,
jako IPTV bych se chtěl dohodnout asi se SledovaniTV.
pak jde o to, co použít za HW, vím, že se to tu několikrát probíralo a každý má nějaké osvědčené řešení, ale na rovinu říkám, že bych nerad nakoupil switche za 500Tis a pak an to připojil 10 klientů. (Vím šlo by případně i vyloženě jenom zjistit zájem a i podle toho to buď realizovat, nebo nikoliv.)
co se týče nej TV, myslím, že to má zbuodvané bud jako Gpon s tím, že splitter je někde na trase a pro celý panelák je jeden poslední přístupový bod (sdílení cca 120Mbit pro dům) nebo pomocí ještě staršího POnu...
do bytů to pouštějí po koaxu.
Osobně se mi nejvíc ze všech dostupných technologií líbí Gpon, ale vzhledem k předpokládané ne nejvyšší penetraci bych se docela obával výhodnosti.
Jako jedno z řešení mě napadla následující konfigurace:
přívod 80Ghz (resp 72 Siklu), CRS Switch, a ty mezi sebou propojit optikou, kdy každý vchod bude mít svůj Switch. Odtud pojede cat5e kabel do bytu, kde bude router + případně settopbox pro sledovanitv.
Další monost je použít optické CRS a udělat ke klientům aktivní optiku, kde si ale nejsem jistý kvalitativním přínosem oproti ETH přípojce (jaký je rozdíl mezi optikou 1GE a LANkou 1GE, když použiju prakticky stejný aktivní prvek ? domnívám se že mizivý)
Na rovinu říkám, že s optikou nemám prakticky žádné zkušenosti ale rád bych do toho konečně trochu pronikl...
Sem si plně vědomí, že lepší je budovat rovnou optiku do bytu, ale zároveň se ale přikládám spíš k tomu, že bych na začátku použil pro zjištění zájmu provedení na ethernetu, a ve chvíli kdy by tohle provedení nebylo dostatečné, ale bylo by dostatek klientů připojených by mohlo mít smysl přípojku přebudovat na FTTH např GPON.
Budu rád za jakýkoli postřeh, radu a ideálně zkušenost, kdy někdo řekne máme to takhle a takhle, funguje nám to s TV, a nemáme problémy.
Díky za každý věcný podmět.
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
Z textu není zřejmé jestli víš, že GPON přes MW nepustíš. Osobně bych se do obsazeného paneláku nehrnul, ale když bych tam měl teoretickou šanci na desítky klientů udělal bych to FTTH a já osobně aktiv. Už to že příjdeš na schůzi a Všem zdarma nabídneš nejnovější technologii až do bytu je lepší než přesvědčování zákazníků u dveří každého bytu, nebo letákama. Pokud se ti podaří domluvit optické rozvody po celém paneláku určitě urveš víc dušiček než na ethernet kabel (né že by nestačil).
0 x
a jako aktivní switch použít CRSku od Mikrotiku ?
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
Já se rozhodl pro gpon i pro lokální přípojky, minimálně 100 klientů do startu. Z důvodu nenutnosti řešit napájení po půdách a vlastně kdekoliv+ je to telekomunikační zařízení= podstatně spolehlivější. Jsem sám bez techniků na cca 600 lidí a rádio ve městě prostě nejede...a tím pádem potřebuji něco spolehlivého a funkčního. Ubnt sice funguje ale celkem se to sere a sám za den moc oprav nestihnu tak proto něco sice dražšího ale spolehlivějšího...Mám výhodu ,že kabel povedu po půdách a jsou tu cele bloky domů nalepených na sebe....
0 x
GPON, velkou šířku pásma, nízké náklady, snadno se udržuje, mám Podrobnější srovnání O GPON, GEPON, AON. Napište mi zprávu, pokud zajímají.
0 x
řešení pomocí optických vláken, MPO / MTP kabelové, SFP/SFP28/QSFP+/QSFP28 transceivery, DAC, AOC