❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vyplatí se optika

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyplatí se optika

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Paneláky jsou spojené nějakou chráničkou nebo je v plánu to tahat po střechách?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Jo, to je pravda. Ale zatím jsem neslyšel žádné jiné vysvětlení, než "prostě nesmí". Nic logického mě nenapadá ... čím se liší uzavřená skříň s technologií sítě od těch skříní co tam mají oni?
xset píše:... je tahaná směrem nahoru do výtahových domečků ale podle vEjtahářů tam nesmí být nic jiného než co patří k výtahu.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

ludvik píše:Jo, to je pravda. Ale zatím jsem neslyšel žádné jiné vysvětlení, než "prostě nesmí". Nic logického mě nenapadá ... čím se liší uzavřená skříň s technologií sítě od těch skříní co tam mají oni?
xset píše:... je tahaná směrem nahoru do výtahových domečků ale podle vEjtahářů tam nesmí být nic jiného než co patří k výtahu.

Původ problému je u normy kvůli požární bezpečnosti. V prostoru technologie výtahu se nesmí nacházet v podstatě žádné další zařízení, které s ním nesouvisí.
U nás je to na většině budov řešené klecí okolo strojovny, pak se to vztahuje jen na zařízení uvnitř klece, pokud se od té doby něco nezměnilo.
0 x

xset
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod xset » 11 years ago

Spojení paneláku bude "zatím" přes střechy, někde je nějaké to UTP s lankem a o funkčnosti nevím, alespoň legalita bude lepší. Částečně už máme plány jak jsou natahaný inž. sítě ale to je ještě běh na dlouhou trať.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Ano ... přes klec se plameny nedostanou :-) Jak říkám, důvod mi uniká. Jinde hořet může, u motoru ne? Zvlášť když teď má každý nový výtah cedulku "neslouží k evakuaci osob"?
Radek Úlehla píše:
ludvik píše:Jo, to je pravda. Ale zatím jsem neslyšel žádné jiné vysvětlení, než "prostě nesmí". Nic logického mě nenapadá ... čím se liší uzavřená skříň s technologií sítě od těch skříní co tam mají oni?

Původ problému je u normy kvůli požární bezpečnosti. V prostoru technologie výtahu se nesmí nacházet v podstatě žádné další zařízení, které s ním nesouvisí.
U nás je to na většině budov řešené klecí okolo strojovny, pak se to vztahuje jen na zařízení uvnitř klece, pokud se od té doby něco nezměnilo.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

V tom případě bych postavil levné FTTB. Rozvody bych udělal s přípravou na optiku a až bude prokopáno, tak s dožívajícím FTTB migroval na FTTH.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

Radek Úlehla píše:Původ problému je u normy kvůli požární bezpečnosti. V prostoru technologie výtahu se nesmí nacházet v podstatě žádné další zařízení, které s ním nesouvisí.

Bude to možná jen o fous jinak. Klec není z důvodu požární bezpečnosti, ale norem a legislativy pro vlastní konstrukci výtahů. Uvnitř výtahové šachty nesmí být nic, co není součástí výtahu a jeho technického vybavení. Řada těch výtahů je typově/projekčně řešena jako výtah bez oddělené strojovny, kdy ten domeček pak je pak brán jako součást výtahové šachty a tím pádem v něm nemá být nic dalšího. Pokud se udělá klec kolem toho motůrku, tak šachta je uzavřená a strojovna je v šachtě a kolem můžu sázet racky.
Požární bezpečnost se do otoh plete v nějakých posledních úpravách, kde pro obytné domy padající do kategorie OB3 a výše musí mít evakuační výtah (v podstatě barák nad 3 patra a trvale bydlících 20 lidí). V takovém případě ve strojovně výtahu nesmí být nic, vyjma techniky výtahu, případně dalších technologií podporující přežití v případě požáru. Strojovna od ostatního má být už oddělena z pohledu pravidel pro samostatné požární úseky, což asi klec nesplní. Takže pokud jsem vedle klece a smrdí, že ten barák do toho padá, tak hrozí, že při další rekonstrukci výtahu budu vyhnán z té místnosti úplně. V řadě paneláků je ten domeček členěn na víc místností, pokud jsem nacpán v jiné místnosti za zdí, než vlastní technika výtahu, tak jsem v klidu, maximálně přispěju na dveře s definovanou požární odolností a doufám, že v rámci přestavby na evakuační výtah dotáhnou druhé nezávislé napájení z jiné trafačky, abych se hned přípichnul také na druhý zdroj. :-)
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

patri snad ten domecek- strojovna k vytahu vytaharum nebo komu ? pokud SVJ odkyve neresil bych to....to ze vede po zdi nekde v rohu koryto apod. co s nima nema nic spolecneho nemuze nikomu vadit.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

Hlavně by jsi neměl asi dneska potkat tu otevřenou strojovnu, že nebude ta klec až ke stropu. Už nějakou dobu je žádáno, že výtahová šachta musí být takto krytá od základu až po finální strop. Pokud není, tak by to mělo vyplavat v inspekční prohlídce s hodnocením provozního rizika s vysokou úrovní. Kdysi se dávalo jen zábradlí kolem... Takže pokud klícka není, tak na to kašle majitel totálně a nějaké tvoje dráty mu budou ukradené taktéž. Pokud klícka tam je a nepověsím si techniku přímo na tu klec, tak pohoda. Dovnitř nic cpát nesmím (to by pak inspektor měl při další prohlídce opět řvát ve svém díle s napravným opatřením typu odstranit do 5 let, třeba). Dál to asi nemá smysl pitvat.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Majklik píše:Dovnitř nic cpát nesmím

Škoda že nemám po ruce fotku konkurence. Takové hlízdečko kabelů a traf uvnitř klícky...
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 11 years ago

jednou se nás z té budky pokusily kvůli požární bezpečnosti vyhnat, byli jsme komplet mimo klec, řešením bylo postavit místo klece protipožární sádrošovou příčku na naše náklady, pak jsme byli všichni spokojeni
0 x

Robotvor

Příspěvekod Robotvor » 11 years ago

Taky máme na jednom místě 12U rack za mřížema už X let a no problemo zatím.
0 x

xset
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod xset » 11 years ago

Tak u nás má ten domeček na výtah 180x250cm a žádná klec tam není, rozvaděč otevřený bez dvířek z roku 1979 a vlevo motor jak do Tatry a lana "volně" dostupné.

Asi tu síť po baráku budu řešit v CAT6 až do bytu klioše ukončené zásuvkou, vše svedu do racku 19" 42U , obsazený 3x1U 24xpatch panel, 3x1U 24 port switch(asi jetstream), 1x1U MK2011 a klasika UPS a nevím jestli tu optiku co pojede mimo barák mam hnát odsud nebo přímo ze střechy kde je malej rack na wifi. :?:
0 x

CoffEman

Příspěvekod CoffEman » 9 years ago

Lehce oživím, jak to celé tedy nakonec dopadlo ?
0 x