❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

životnost sváru vs fibrlok II

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
okoun
antispam: Ano

životnost sváru vs fibrlok II

Příspěvekod okoun » 10 years ago

nevíte jak je to se životností optického sváru a spojky fibrlok II?
dočetl jsem se že fibrlok II vydrží minimálně 30let, netuším co to ohrozí jelikož gel který tam je se sepnutím prakticky hermeticky uzavře a neměl by tak degradovat, jak je na tom klasický svár? má také nějakou životnost?

díky
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

halamicek

Příspěvekod halamicek » 10 years ago

tak jelikož svár je roztavené vlákno a opět spojené s jiným roztaveným vláknem, tak životnost je téměř neomezená.
0 x
Halamíček Jakub

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 10 years ago

no tohle bych právě netvrdil, jeden příspěvek co tu kdysi napsal majklik, tak to popírá, postupně se jim sváry právě po 10 letech začaly ničit. ono totiž záleží jaké vlákno se spojuje na jaké, dále čím se spojuje a kdo ho spojuje, zas tak jednoznačne bych to netvrdil.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

halamicek

Myšleny jsou správně provedené sváry. Pokud uděláš špatně Fiber lock, tak vydrží ještě míň. Dotaz byl trochu moc obecný. Ale pokud používáš kvalitní svářečku a ten, co svár provádí to nedělá poprvé, tak je to OK
0 x
Halamíček Jakub

helapc

Příspěvekod helapc » 10 years ago

Měl jsem za to že od gelu upustili a fibrlok II jsou na tupo přiložený vlákna k sobě. Jinak ti řeknou i technici od 3M, že to je jen náhražka když potřebuješ dělat bez svářečky.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 10 years ago

Podle mě i špatně udělaný svár nezmění v čase vlastnosti pokud na něj nepůsobí dlouhodobé vnější vlivy jako otřesy, prudké změny teplot, jiné mechanické namáhání apod.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 10 years ago

http://www.tyden.cz/rubriky/veda/prirod ... U7kLpO3sQk

pokud je ze skla tak pri dostatecne dlouhem casovem useku zmeni :)
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 10 years ago

Jestli mi za milion let vyteče svár, tak mě to fakt trápit nebude... I kdyby to melo byt let 50.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 10 years ago

Není nad experiment ! Máme sváry staré 10 let a není s nimi žádný problém. Vařeno starou V-drážkovou Fujikurou (která nebýt jednoho jelita, co s ní fláknul o zem, jede dodnes). Poprvé jsem byl u výstavby optik v letech 98/99. Jedou dodnes, tedy 16-17 let. Vlastnosti se samozřejmě mění v čase, ony se mění i vlastnosti samotného kabelu a dalších prvků.
Pokud je optika dobře postavena, nejvíc co trpí stárnutím je majitel/uživatel :D
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 10 years ago

stepan.benes píše:Pokud je optika dobře postavena

Co si mám pod tímto pojmem představit? Použití správného kabelu, dobré sváry, nešponovat kabel.... ?
0 x
Jan Ptáček

halamicek

net.work píše:

Co si mám pod tímto pojmem představit? Použití správného kabelu, dobré sváry, nešponovat kabel.... ?

tak to by byl hodně dlouhý článek :)
0 x
Halamíček Jakub

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 10 years ago

net.work píše:

To bych tu musel napsat knihu a ještě v oblasti, kde nejsem moc kovanej. Spíš obráceně. Není to tak dávno, co tu probíhala diskuze, zda používat chráničky. Znám případ, kdy po instalaci měl kabel útlum 2-3 db/km (proč nevím, instalaci jsem neviděl, jen výsledky měření), atd ...
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

halamicek

stepan.benes píše:
net.work píše:

To bych tu musel napsat knihu a ještě v oblasti, kde nejsem moc kovanej. Spíš obráceně. Není to tak dávno, co tu probíhala diskuze, zda používat chráničky. Znám případ, kdy po instalaci měl kabel útlum 2-3 db/km (proč nevím, instalaci jsem neviděl, jen výsledky měření), atd ...

znám i experty, kteří po instalaci kabelu mají útlum 20 dB/km a diví se, že jim to nejede.
0 x
Halamíček Jakub

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 10 years ago

No tem utlumum se ani nedivim. kdyz obcas vidim nektere "odborne" montaze a "odborniky" jez ej provadeji , tak zasnu ze ten kabel vubec neco propusti :wink:
0 x

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 9 years ago

Jedine co ma napada ze by mohlo znehodnotit zvar po case je pnutie v skle, ktore vznikne po roztaveni a znovu ochladeni . Cim rychlejsie sa sklo ochladi tym vecssie pnutie v skle vznika . Pri vyrobe skla, ak by vyrobky zo skla nepresli procesom postupneho pomaleho ochladzovnia , 90% praskne . 10% je casovana bomba , prasknu o rok o 5 rokov atd . Neviem ci maju opt zvaracky nejaku funkciu postupneho ochladzovania zvaru .
0 x