nevíte jak je to se životností optického sváru a spojky fibrlok II?
dočetl jsem se že fibrlok II vydrží minimálně 30let, netuším co to ohrozí jelikož gel který tam je se sepnutím prakticky hermeticky uzavře a neměl by tak degradovat, jak je na tom klasický svár? má také nějakou životnost?
díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
životnost sváru vs fibrlok II
životnost sváru vs fibrlok II
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
tak jelikož svár je roztavené vlákno a opět spojené s jiným roztaveným vláknem, tak životnost je téměř neomezená.
0 x
Halamíček Jakub
no tohle bych právě netvrdil, jeden příspěvek co tu kdysi napsal majklik, tak to popírá, postupně se jim sváry právě po 10 letech začaly ničit. ono totiž záleží jaké vlákno se spojuje na jaké, dále čím se spojuje a kdo ho spojuje, zas tak jednoznačne bych to netvrdil.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Myšleny jsou správně provedené sváry. Pokud uděláš špatně Fiber lock, tak vydrží ještě míň. Dotaz byl trochu moc obecný. Ale pokud používáš kvalitní svářečku a ten, co svár provádí to nedělá poprvé, tak je to OK
0 x
Halamíček Jakub
Měl jsem za to že od gelu upustili a fibrlok II jsou na tupo přiložený vlákna k sobě. Jinak ti řeknou i technici od 3M, že to je jen náhražka když potřebuješ dělat bez svářečky.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Podle mě i špatně udělaný svár nezmění v čase vlastnosti pokud na něj nepůsobí dlouhodobé vnější vlivy jako otřesy, prudké změny teplot, jiné mechanické namáhání apod.
0 x
http://www.tyden.cz/rubriky/veda/prirod ... U7kLpO3sQk
pokud je ze skla tak pri dostatecne dlouhem casovem useku zmeni
pokud je ze skla tak pri dostatecne dlouhem casovem useku zmeni

0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Jestli mi za milion let vyteče svár, tak mě to fakt trápit nebude... I kdyby to melo byt let 50.
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
Není nad experiment ! Máme sváry staré 10 let a není s nimi žádný problém. Vařeno starou V-drážkovou Fujikurou (která nebýt jednoho jelita, co s ní fláknul o zem, jede dodnes). Poprvé jsem byl u výstavby optik v letech 98/99. Jedou dodnes, tedy 16-17 let. Vlastnosti se samozřejmě mění v čase, ony se mění i vlastnosti samotného kabelu a dalších prvků.
Pokud je optika dobře postavena, nejvíc co trpí stárnutím je majitel/uživatel
Pokud je optika dobře postavena, nejvíc co trpí stárnutím je majitel/uživatel

0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
stepan.benes píše:Pokud je optika dobře postavena
Co si mám pod tímto pojmem představit? Použití správného kabelu, dobré sváry, nešponovat kabel.... ?
0 x
Jan Ptáček
net.work píše:stepan.benes píše:Pokud je optika dobře postavena
Co si mám pod tímto pojmem představit? Použití správného kabelu, dobré sváry, nešponovat kabel.... ?
tak to by byl hodně dlouhý článek

0 x
Halamíček Jakub
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
net.work píše:stepan.benes píše:Pokud je optika dobře postavena
To bych tu musel napsat knihu a ještě v oblasti, kde nejsem moc kovanej. Spíš obráceně. Není to tak dávno, co tu probíhala diskuze, zda používat chráničky. Znám případ, kdy po instalaci měl kabel útlum 2-3 db/km (proč nevím, instalaci jsem neviděl, jen výsledky měření), atd ...
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
stepan.benes píše:net.work píše:stepan.benes píše:Pokud je optika dobře postavena
To bych tu musel napsat knihu a ještě v oblasti, kde nejsem moc kovanej. Spíš obráceně. Není to tak dávno, co tu probíhala diskuze, zda používat chráničky. Znám případ, kdy po instalaci měl kabel útlum 2-3 db/km (proč nevím, instalaci jsem neviděl, jen výsledky měření), atd ...
znám i experty, kteří po instalaci kabelu mají útlum 20 dB/km a diví se, že jim to nejede.
0 x
Halamíček Jakub
No tem utlumum se ani nedivim. kdyz obcas vidim nektere "odborne" montaze a "odborniky" jez ej provadeji , tak zasnu ze ten kabel vubec neco propusti 

0 x
-
Jedine co ma napada ze by mohlo znehodnotit zvar po case je pnutie v skle, ktore vznikne po roztaveni a znovu ochladeni . Cim rychlejsie sa sklo ochladi tym vecssie pnutie v skle vznika . Pri vyrobe skla, ak by vyrobky zo skla nepresli procesom postupneho pomaleho ochladzovnia , 90% praskne . 10% je casovana bomba , prasknu o rok o 5 rokov atd . Neviem ci maju opt zvaracky nejaku funkciu postupneho ochladzovania zvaru .
0 x