Zdravím. Mám v hlavě takový menší až větší projekt na zasíťování optikou cca 20 vchodů po 8-mi bytech...Máte někdo zkušenosti? Varianta GEPON se mi jeví jako lehce výhodná (není potřeba napájení...) Tož poraďte do čeho by jste šli nabo nešli....
Díky...
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
GPON/GEPON nebo aktivní optika???
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
20 vchodů po osmi bytech není moc a určitě jsou vchody blízko sebe. Takže 12 vláknový mikrokabel do každého vchodu, tam ve spodním patře navařit na vertikální kabel a všechno to centralizovat do jednoho bodu, který bude agregovat 20 x 12 vláken. Přičemž max. domácích zákazníků je max 20 x 8, ale jsou budou tam i 4 vlákna na vchod jako rezervní pro nějaké venkovní WIFI AP, dálkové řízení kotelny a podobně. V centrálním bodě bych tento počet zákazníků řešil jako aktivní FTTH, takže SFP switch (*n) s L2 funkcema (vlany, izolace portů) a uplinkem do routerboardu (vyšší řada okolo CCR a dostatek 1 GE portů pro n * switch). Řízení zákazníků přes PPPoE nebo DHCP + User Manager (http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:User_Manager). U zákazníka jako CPE obyčejný optický převodník + domácí router (mAP) nebo rovnou routerboard s SFP (RB2011).
Pokud by se to upgradovalo na PON, resp. od začátku stavělo na PON, tak si místo switche dosaď splitter (+ aktivní PON prvky), ale topologie by zůstala stejná.
Pokud by se to upgradovalo na PON, resp. od začátku stavělo na PON, tak si místo switche dosaď splitter (+ aktivní PON prvky), ale topologie by zůstala stejná.
0 x
aldaliny píše:Zdravím. Mám v hlavě takový menší až větší projekt na zasíťování optikou cca 20 vchodů po 8-mi bytech...Máte někdo zkušenosti? Varianta GEPON se mi jeví jako lehce výhodná (není potřeba napájení...) Tož poraďte do čeho by jste šli nabo nešli....
Díky...
Lehce výhodná? Ha zajímalo by mě včem kromě toho, že se nebude muset nápejt rozbočení?
Jako nevýhody pasivní sítě bych viděl především stále vyšší cenu, pokud se jedná o malý projekt, což toto je a hlavně závyslost na dodavateli technologie, který si prakticky může určivat ceny. Jistě jsou projekty, kde není pochyb o nasazení GPONu, ale v místech kde je bez problé mu dostupná elektřina je to dobrý luxus.
Spíš mě zajímá proč není možnost v klasickém obchodě jako třeba IPMEDIA koupit vše z čeho by se dala postavit GPON?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Jakákoliv rada či odpověď bez přesné znalosti konkrétní situace je vždy vaření z vody a osobních pocitů.
Nejdřív si odpověz na několik otázek:
1) Jaké služby tam chceš poskytovat teď nebo budoucnu?
2) Máš tam teď nějaké zákazníky nebo je to nová lokalita, kde nejsi?
3) Je tam někdo jiný? Jakou má nabídku? Poskytuje tam někdo TV v balíčkách s internetem?
4) Uvažuješ nad tím, že budeš infrastrukturu někdy sdílet?
5) Jaké na to máš prostředky a s jakou návratností chceš počítat?
6) Je možnost tam dostat dostatečnou konektivitu teď i v budoucnu?
Když si na tyto otázky odpovíš, tak budeš mít jasněji.
Při nízkých penetracích mi P2P AON v panelových domech vychází levněji. Začíná se to otáčet někde okolo 30-40% ve prospěch PON (bavíme-li se o stejné technologické úrovni zařízení).
Nejdřív si odpověz na několik otázek:
1) Jaké služby tam chceš poskytovat teď nebo budoucnu?
2) Máš tam teď nějaké zákazníky nebo je to nová lokalita, kde nejsi?
3) Je tam někdo jiný? Jakou má nabídku? Poskytuje tam někdo TV v balíčkách s internetem?
4) Uvažuješ nad tím, že budeš infrastrukturu někdy sdílet?
5) Jaké na to máš prostředky a s jakou návratností chceš počítat?
6) Je možnost tam dostat dostatečnou konektivitu teď i v budoucnu?
Když si na tyto otázky odpovíš, tak budeš mít jasněji.
Při nízkých penetracích mi P2P AON v panelových domech vychází levněji. Začíná se to otáčet někde okolo 30-40% ve prospěch PON (bavíme-li se o stejné technologické úrovni zařízení).
0 x
aldaliny píše:Zdravím. Mám v hlavě takový menší až větší projekt na zasíťování optikou cca 20 vchodů po 8-mi bytech...Máte někdo zkušenosti? Varianta GEPON se mi jeví jako lehce výhodná (není potřeba napájení...) Tož poraďte do čeho by jste šli nabo nešli....
Díky...
Ahojda,
160 pripojek na P2P
3x48 1Gbps SFP portu jeden za 23.205,- Kc
1x24 1Gbps SFP portu jeden za 15.015,- Kc
160x SFP WDM,DDU,3km jeden za 380,- Kc
160x SFP WDM,DDU,3km jeden za 380,- Kc
160x routerboard s SFP cca. 2000,- Kc
160 pripojek na GEPON
OLT 4xPON port 1:64 za 28.348,- Kc
4x PONSFP do OLT jedno za 2.793,- Kc
160x ONU 1x PON port, 4x1Gbps ethernet jeden za 1.451,- Kc
20x spliter 1:8 jeden za 487,- Kc + neco do centraly

Vse bez DPH a bez kabelu, zasuvek atd. snad to pomuze pri rozhodovani

0 x
/josef
Přímý dovozce FTTx komponentů pro optické sítě
http://www.centel.cz
Internet bez omezení
Přímý dovozce FTTx komponentů pro optické sítě
http://www.centel.cz
Internet bez omezení
Ta cena není vůbec špatná pro GEPON ale výrobce BDCOM? Vůbec neznám. Máte s tím nějaké zkušenosti, není to totální lowend na poli GEPON?
Díky
Díky
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Obhajovat cenu PON technologie nereálnou 100% penetrací vypadá hezky akorát na papíře. Pokud dosadíme reálnou penetraci 20-30% tak čísla úplně jednoznačná nejsou. Snad to pomůže při rozhodování 

1 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Budeme-li řešit podrobnosti pasivní části, tak vertikální kabel ve vchodě o 8 bytech je nesmysl.
1) Předpokládám přízemí + 2 patra, zde se vyplatí drop kabel.
2) Takové objekty nemají většinou klasické stoupačky, takže se musí jet lištou po chodbě, pro riser nepoužitelné a stejně by to byl zbytečný přepych.
Předpokládám, že se nejedná o 20 samostatných objektů. Budou to budovy min. po 2 až 3 vchodech? Pak bych do sklepů natáhnul 24 vlákno či více, podle typu objektu a od rozvaděče drop kabely do bytů.
1) Předpokládám přízemí + 2 patra, zde se vyplatí drop kabel.
2) Takové objekty nemají většinou klasické stoupačky, takže se musí jet lištou po chodbě, pro riser nepoužitelné a stejně by to byl zbytečný přepych.
Předpokládám, že se nejedná o 20 samostatných objektů. Budou to budovy min. po 2 až 3 vchodech? Pak bych do sklepů natáhnul 24 vlákno či více, podle typu objektu a od rozvaděče drop kabely do bytů.
0 x
Pokud nebudeš hned nasazovat IPTV, tak myslím stačí aktivní optická síť kombinovaná s metalikou - do bytovky switch s SFP a klienti po U/FTP.
Pokud chceš vlákno do bytu (FTTH), tak bych také zvolil spíš GEPON - tj. splitter do každé bytovky.
Pokud chceš vlákno do bytu (FTTH), tak bych také zvolil spíš GEPON - tj. splitter do každé bytovky.
0 x
Možná to myslel tak, že na IPTV v aktivce budeš potřebovat lepší switche a ve finále by to stálo víc jak PON.
0 x
No přijde mi to dost zavádějící. Každopádně aktivka není nějaká slabší verze optiky.
0 x
To se tu myslim resilo. IPTV proveri dost ty switche. Ale pokud to ta cina utahne bez zaseku tak jedine super...
0 x
helapc píše:Jak souvisi IPTv a GPON?
Myslel jsem to tak, že je dobré zvážit, co po síti budu provozovat. Sám váhám, kdy aktivní optiku a kdy GEPON.
Já bych rozmýšlel asi takto. Chci nabízet:
a) jen Internet
Klidně bych šel do FTTB. Pokud již v bytovce je rozvod UTP, je to nejlevnější řešení a myslím, že i dostatečné.
b) Internet a do budoucna i TV
V této variantě bych to stavěl jako FTTH - je pak možné TV provozovat jako IPTV nebo v případě GEPON je i možnost TV po samostatné vlnové délce. Ještě jsem to nestavěl, ale myslím, že je tam úspora proti nákupu kvalitních switchů s bezproblémovou podporou multicastu.
Má někdo s IPTV po GEPONu reálnou zkušenost?
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Jestli myslíš IPTV po samostatné vlnové délce, tak to není IPTV ale RF overlay, jedná se o klasickou lineární telku.
0 x