Ahoj,
jaká je doporučená délka miktrotrubiček dejme tomu 14/10. Jsou to stovky metrů nebo i kilometry ? nebo je to jedno ?
Diky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Délka mikrotrubiček
Do trubičky 14/10 běžně foukáme kabel o průměru 3mm na vzdálenost 1000m (tlak kompresoru 15bar). Vzdálenost kolem 1200 by již však byla na hranici. Záleží hodně i na kvalitě pokládky a převýšení terénu.
0 x
Jakou tubku tedy zvolit na cca 6km ? Mám možnost cca po 2.5 km dát kabelovou komoru, případě pilíř. Max trubičku jsem našel 18/15 duraline. Nebo dát rovnou už 40/33 ?
0 x
Pokud bude trasa po rovině je 2,5 km hodně na hraně pro trubku 25/20. Bezpečnější by to bylo s 40/33. Bude to v obou případech chtít opravdu velký kompresor, aspoň 180l/s a cca 11bar.
0 x
Tak tam dej kabel přímo do země. A-D2YT, Flat DROP, 24 vl., 9/125, 1550N, plochá konstrukce 9.1x3.8mm, KDP
0 x
Kabel přímo do země je hloupost. Když si vezmeš kolik tě bude stát výkop na těch 6km tak trubka je zanedbatelný výdaj.
0 x
Trubka, nebo trubička? Dám 24vl kabel a vedle toho trubičku 12/8 jako rezrvu. Při 2.5km předpokládám, že je do mezi dvouma vesnicema a v každý budu mít switch.
0 x
A me by zajimalo proc se vubec davaji ty 40 trubky. Napr jako propoje mezi vesnicema, ale i v mnoha pripadech v lokalnich instalacich po obcih. Nekde z duvodu rezervy a jinych spec. Pripadech ok, ale jinak... Na ty dlouhe vzdalenosti je to prave tim ze v MT neni misto a nedofouknu tak co v 40 trubce? Dyt manipulace cena a vyuzitelnost je +/- stejna jak v pripade MT. Navic se na paterich mezi obcemi nedavaji do tech 40 jeste MT ? kvuli vetsimu obsazeni.
0 x
Trubky jsou vhodné na trasy kde nevíš kolik bude kde zákazníků (vláken) a potenciál je veliký. To jest ve městě si natahám truky a pak dle potřeby zafouknu trubičky, případně kdykoliv dofouknu další. Na vesnici natahám rovnou trubičky, protože vím přesně kolik je kde baráků a kolik se jich může ještě postavit. Ta trasa mezi vesnicema 2.5km záleží na topologii, pokud bude v každý vesnici switch stačí navždy jedno vlákno.
0 x
Jako jo, ale treba i v tom meste vidim lepsi variantu dat tam i kdyz, tak jednu 40(hodne hlavni trasa), OK, ale jinak svazky MT jak dela duraline rovnou (videl jsem i v Nemecku takovy reseni). Ale je fakt, ze se na to divam z pohledu ne mesta... Navic takto hodne lidi bere co trubka 40 tak jeden kabel a uz tam nejspis nic moc nedas rozumne.
Prave hledam vsechny nejaky mozny vyhody tech 40, abych vedel proc to lidi tak moc v dnesni dobe jeste pouzivaji... Chapu pouziti, ze se lidi boji vlneni MT primo v zemi coz mi v pripade svazku odpada... a mam tam rovnou MT a nemusim zafukovat. Coz vlastne platim trubku a pak zafuk MT, cas a defakto zbytecne.
Prave hledam vsechny nejaky mozny vyhody tech 40, abych vedel proc to lidi tak moc v dnesni dobe jeste pouzivaji... Chapu pouziti, ze se lidi boji vlneni MT primo v zemi coz mi v pripade svazku odpada... a mam tam rovnou MT a nemusim zafukovat. Coz vlastne platim trubku a pak zafuk MT, cas a defakto zbytecne.
0 x
Pokud někdo dnes používá na rozvod ve městech trubku 40/33 jde spíše jen o akci "rezerva do budoucna". Pokud však staví produkční síť, tak používá mikrotrubičky. Šířka použité trubičky jen limituje vzdálenost na jakou se bude fokukat. A to je věc dobrého projektanta, aby to správně navrhl.
0 x
Kabel do zeme urcite davat nebudu. Jen chci vedet, jestli to co polozim, bude take zafouknutelne
. Druhy pokus nebude
. Kapacitou by mi uplne stacila 14/10, otazka je jestli se do toho na 5 km dá něco dostat, a je tam docela nerovný terén(naroru/dolu). Takže bych dal přednost větší trubce a do toho pak zafouknout rovnou kabel bez mikrotrubiček.
Také jsem našel http://72.4.144.204/cs/content/durafibre ovšem zatím netuším, zda-li jsou schopni dodat vše v celku, a navíc se trasa nebude určitě dělat na jeden zátah. Asi je to spíše FTTh řešení.

Také jsem našel http://72.4.144.204/cs/content/durafibre ovšem zatím netuším, zda-li jsou schopni dodat vše v celku, a navíc se trasa nebude určitě dělat na jeden zátah. Asi je to spíše FTTh řešení.
0 x
Dale je mozna ten duvod prodej napr. trubky nekomu dalsimu (kdyz se mu bude hodit). Nevim jak to tak je, ale videl jsem i ze operator kupoval od isp na urcite trasy nejakou trubku typicky 40, ktera tam byla... Jestli takto neni ta 40 univ. standartd. Kdyz by tam pak byla defakto trubka 12/8 napr, ktera by tipycky cca splnila pozadavky, tak ji bude horsi prodat. Za predpokladu ze delam nejakou trasu, ktera bude nejakym zpusobem do budoucna zajimava pro nekoho dalsiho.
0 x
I když bude trubka zakopaná dost hluboko, vždy hrozí že ji někdo překopne. Pokud bude ležet kabel samostatně v zemí tak vyřeší opravu zemní spojka(y). Pokud jsi však již investoval do trubičky budeš určitě chtít uprovit způsobem: vyfouknout poškozený kabel, spojit trubku a zafouknout nový kabel, který provaříš v původních rozvaděčích. Tedy pokud použiješ již předzafouknutou trubičku, musí být svým průměrem dimenzovaná tak aby se dala znovu zafouknout. Jinak to má funkci jako kabel bez trubky.
5km bych rozdělil na dvě trasy po 2,5km. Použil bych trubku 40/32 a v půlce bych postavil antoníček nebo zemní komoru. Pokud máš průběžnou zafukovačku, můžeš to fouknout na dva skoky bez přerušení kabelu.
5km bych rozdělil na dvě trasy po 2,5km. Použil bych trubku 40/32 a v půlce bych postavil antoníček nebo zemní komoru. Pokud máš průběžnou zafukovačku, můžeš to fouknout na dva skoky bez přerušení kabelu.
0 x