❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Optika mezi domy... poraďte mi prosím

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
halamicek

Re: Optika mezi domy... poraďte mi prosím

Příspěvekod halamicek » 11 years ago

tahal jsem tím dvakrát převěs 120m. Pokaždé se to po pár letech začalo hrnout u kotvy (tehy to byla první instalace a byla tam ještě ta fish-clamp kotva), díky tomu že ten samsung má tak těsně spojenou kevlarovou přízi s pláštěm, tak se to hrnulo a zvyšoval se tam útlum. Kotvy jsme pak vyměnili za ty velké kola, ale tam zase časem proklouzával ten kabel. Netvrdím, že se to nemá používat na převěsy, ale ze zkušenosti vím, že bych to použil tak do 70m maximálně, pak už jen ten plochý flat, který má tahový prvek dvě sklolaminátová vlákna a kotva se zařízne do pláště kabelu, což je pevnější úchyt než omotání. Ale každý to dělá podle svého. Z optiky strach nemám, ale když už člověk investuje do optiky, tak se to má udělat pořádně, protože to rozhodně nebude mít na rok. Vlákna v Samsung dropu vydrží velké ohyby, je tam G657 vlákno, ale to neznamená, že ho musím pokoušet tím že to neudělám raději líp. To s tím, že mi je jedno jestli na trase je útlum 5dB jsem si ze začátku říkal taky, ale člověka to pak vyvede z omylu. Stejně jako čištění konektorů a schovávání záslepek u konektorů (když to funguje, tak to řešit nebudu přece). Je to pak rozdíl jestli něco udělám pořádně od začátku a mám pak klid nebo se k tomu budu časem vracet. A přece jenom optika není UTP. Je to můj názor a každý a každý ať si to dělá podle svého. Konkurence u nás to řeší způsobem nějak to udělám, ono to fungovat bude a pořád vidím jejich auta něco opravovat nebo předělávat, protože se to nedělá pořádně od začátku.
0 x
Halamíček Jakub

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

hmm jasně ale 5 let to funguje bez problémů neni pořád opravovat takže to děláme evidentně dobře :-)
to že se ti to hrne u kotvy znamená že to máš moc napnutý. Mezi 80 a 120m neni moc rozdíl pokud necháš správnej průvěs resp. stejnou napínací sílu.

i na UTP ti můžou zkorodovat konektory :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 11 years ago

Mame tu fiberlock spojky stare 4 roky tusim a stale fakčia. Jedine s cim nemame dobre skusenosti su priamo tie gelove konektory, tie už par krat v zime pošli. Co sa tych dropov tyka...u nas to tak do 50m max. Na vacsie prevesy jednoznacne FLAT. Však ta izolacia dropu....minule som to kusok viac našpanoval a mi ostala v ruke :mrgreen:
0 x

Robotvor
antispam: Ano

Příspěvekod Robotvor » 11 years ago

midnight_man píše:....minule som to kusok viac našpanoval a mi ostala v ruke :mrgreen:

Jo to nsmíš kupovat ty OEM shitky, tohle je jejich problem. Samsung toto nedělá, i když co jsme teď kupovali poslední krabici tak se mě zdá že už to taky ojebávají.
0 x