Mam takovy problem, nelikuje mi.
2x Mam samsung drop 12 vlaken SM delka cca 400m, bez převěsu.
4 pigtaily na jedne stane 2 uprostred a 2 na druhem konci . (Fiber Optic Pigtail SC 9/125 - 2m 0,9mm)
Transceivery:
TP-LINK TL-SM321A SFP WDM 1Gb Mbps 10km, SM/LC MiniGBIC, 1550nm
TP-LINK TL-SM321B SFP WDM 1Gbps 10km, SM/LC MiniGBIC modul
Switche TP-LINK
1 drop mi normalne linkuje vse OK
2 drop nelinkuje. Divne je, ze z jedne strany na vlaknu namerim 8dB a z druhe -48dB. Cervene svetlo projde vsemi 4 pigy
Vubec netusim co by to mohlo delat .
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Velky utlum, ale jen z jedne strany
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Z toho popisu to moc nechápu, ale pokud nemáš k dispozici OTDR, tak bych vyčistil konektory, pořádně bych je docvakl ve spojkách, když to nepomůže, tak převařit.
Pokud máš OTDR, tak není co řešit.
Pokud máš OTDR, tak není co řešit.
0 x
no asi takhle na obouch koncich toho spatneho vlakna jsou switche a v jednom je zlutej a v druhem je modrej tranciver.
Kdyz jdu ke switchi kde je zlutej, vytahnu, dam do meraku a namerim -8dB. Dam ho zpet a jdu k druhemu switchi, vndam z modreho dam do meraku namerim -48dB.
Prevaril jsem, povymenoval SFPka, switche a porad nic
Kdyz jdu ke switchi kde je zlutej, vytahnu, dam do meraku a namerim -8dB. Dam ho zpet a jdu k druhemu switchi, vndam z modreho dam do meraku namerim -48dB.
0 x
-
hocimin1 píše:no asi takhle na obouch koncich toho spatneho vlakna jsou switche a v jednom je zlutej a v druhem je modrej tranciver.
pak uz zbyva jen ze vlakno/konektor filtruje jednu barvu nebo jsou vsechny zluty (pokud zluta je barva podle TX frekvence) SFPcka vadny (nevysilaji)
Pokud vymenis zlutej s modrym, problem se prestehuje na druhou stranu?
0 x
SFP jsou nova a mam jich hromadu a tak jsem dal i jiny, nakonec jsem tam dal SFP pary z toho funkcniho vlakna abych se ujistil ze tyhle jsou spravny.
kdyz prohodim SFP zluta/modra, problem se prenese na druhy konec. Kde bylo predtim 8 ted je 48 a opacne.
Proste jako by neco tlumilo RX a netlumilo TX
kdyz prohodim SFP zluta/modra, problem se prenese na druhy konec. Kde bylo predtim 8 ted je 48 a opacne.
Proste jako by neco tlumilo RX a netlumilo TX
0 x
hocimin1 píše:Kdyz jdu ke switchi kde je zlutej, vytahnu, dam do meraku a namerim -8dB. Dam ho zpet a jdu k druhemu switchi, vndam z modreho dam do meraku namerim -48dB.
Jednoznacne mikroohyb. Tech 1310nm projde, 1550nm ne.
0 x
Přesně tak, na otdr by to bylo vidět hned. Mas někde skříply kabel (případně vlákno v kazetě). Nejčastěji za to může moc utáhla svazinka. Když svítíš laserem, vysvítí se ti to někde v kazetě?
0 x
Halamíček Jakub
Super, diky to pomohlo.
OTDR nemam, ale uz jsem si ho objednal cca za 14 dni. Jeste probehnu kazety a trasu.
OTDR nemam, ale uz jsem si ho objednal cca za 14 dni. Jeste probehnu kazety a trasu.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Docela bych chtěl vidět, jak se ti povedlo udělat ohyb, který udělá 40dB rozdíl mezi 1310 a 1550nm. Zkoušel jsem to na stole s powermetrem a nepovedlo se mi to.
EDIT: Možná jsem neměl dostatečně kvalitní kabel
EDIT: Možná jsem neměl dostatečně kvalitní kabel

0 x
No taky jsem se divil. Je to DROP samsung.
Zkousel jsem to udelat na tom funkcnim vlakne, kde vsechno slape a taky se mi to nepovedlo.
Divny je, ze jsem si dal tu praci a prosel jsem celou trasu kanalama kolem toho vlakna, jeslti je teda nekde ohyb. A to vlakno po cely delce nemam nic tak ostreho aby to bylo schopny neco zmenit. Vsude jsou radiusy
Zkousel jsem to udelat na tom funkcnim vlakne, kde vsechno slape a taky se mi to nepovedlo.
Divny je, ze jsem si dal tu praci a prosel jsem celou trasu kanalama kolem toho vlakna, jeslti je teda nekde ohyb. A to vlakno po cely delce nemam nic tak ostreho aby to bylo schopny neco zmenit. Vsude jsou radiusy
0 x
To nebude na trase, ale jak ti tu již psali, hledej někde v kazetě.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Tak už se mi to povedlo ... musíš mít udělaných MNOHO malých oček, aby si dosáhl tak velkého rozdílu v útlumech. Mám vlákno G657 a musel jsem ho docela dlouho omotávat okolo šroubováku. Docela by mě zajímalo, jak ty tvoje kazety vypadají 

0 x
mě se to povedlo jenom jednou a byla to svazinka moc stáhlá. Ale bylo to "pouhých 10 dB.
0 x
Halamíček Jakub
http://www.corning.com/assets/0/433/573 ... a0adbd.pdf
Mas tam i pekne srovnani 652 a 657. A prave z G.652, hadam, budou pigtaily. Zrovna corning a jdsu maji velmi pekne prirucky "vezmi starter".
Mas tam i pekne srovnani 652 a 657. A prave z G.652, hadam, budou pigtaily. Zrovna corning a jdsu maji velmi pekne prirucky "vezmi starter".
0 x
Zdravím,
tiež ma postihol podobný problém
natiahol som dve trasy - jedna 300m, tá ide OK
druhá trasa 450m, ktorá nechce ísť:
kábel je 4vl. Samsung drop biely 400m a 50m 4vl. Samsung drop čierny, vyvarené a uložené v kazete,
12x previs s fish kotvami (2 otáčky kábla), ukončenie kazeta a pigtaily (žiadne silné uchytenie kábla alebo pigtailu v kazete strapom).
zapojil som SM WDM prevodníky a na optickej časti "tma", skúsil som iné prevodníky a to isté.
test laserom ide, prešiel som celú trasu a nie je nikde ani jeden mikroohyb (pre porovnanie - najmenší ohyb je na fish kotve)
S týmito káblami máme trasy aj viac ako 1km a nie je problém.
Skôr ako budem volať chlapíka s OTDR-kom, má niekto nejaký nápad?
Edit: boli sme tam teraz a všimol som si, že na jednej strane svieti Rx, nahodil som na skusku 2vl. SM TPlink a optika sa chytila. Takže to vyzerá na veľký útlm na 1550nm. Otazka znie preco
tiež ma postihol podobný problém
natiahol som dve trasy - jedna 300m, tá ide OK
druhá trasa 450m, ktorá nechce ísť:
kábel je 4vl. Samsung drop biely 400m a 50m 4vl. Samsung drop čierny, vyvarené a uložené v kazete,
12x previs s fish kotvami (2 otáčky kábla), ukončenie kazeta a pigtaily (žiadne silné uchytenie kábla alebo pigtailu v kazete strapom).
zapojil som SM WDM prevodníky a na optickej časti "tma", skúsil som iné prevodníky a to isté.
test laserom ide, prešiel som celú trasu a nie je nikde ani jeden mikroohyb (pre porovnanie - najmenší ohyb je na fish kotve)
S týmito káblami máme trasy aj viac ako 1km a nie je problém.
Skôr ako budem volať chlapíka s OTDR-kom, má niekto nejaký nápad?
Edit: boli sme tam teraz a všimol som si, že na jednej strane svieti Rx, nahodil som na skusku 2vl. SM TPlink a optika sa chytila. Takže to vyzerá na veľký útlm na 1550nm. Otazka znie preco

0 x
Robert Haľák, Librenet s.r.o
Internet, IPTV, USSD
Internet, IPTV, USSD