❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Velky utlum, ale jen z jedne strany

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
hocimin1

Velky utlum, ale jen z jedne strany

Příspěvekod hocimin1 » 11 years ago

Mam takovy problem, nelikuje mi.

2x Mam samsung drop 12 vlaken SM delka cca 400m, bez převěsu.

4 pigtaily na jedne stane 2 uprostred a 2 na druhem konci . (Fiber Optic Pigtail SC 9/125 - 2m 0,9mm)

Transceivery:
TP-LINK TL-SM321A SFP WDM 1Gb Mbps 10km, SM/LC MiniGBIC, 1550nm
TP-LINK TL-SM321B SFP WDM 1Gbps 10km, SM/LC MiniGBIC modul

Switche TP-LINK

1 drop mi normalne linkuje vse OK

2 drop nelinkuje. Divne je, ze z jedne strany na vlaknu namerim 8dB a z druhe -48dB. Cervene svetlo projde vsemi 4 pigy

Vubec netusim co by to mohlo delat .
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Z toho popisu to moc nechápu, ale pokud nemáš k dispozici OTDR, tak bych vyčistil konektory, pořádně bych je docvakl ve spojkách, když to nepomůže, tak převařit.
Pokud máš OTDR, tak není co řešit.
0 x

hocimin1

no asi takhle na obouch koncich toho spatneho vlakna jsou switche a v jednom je zlutej a v druhem je modrej tranciver.

Kdyz jdu ke switchi kde je zlutej, vytahnu, dam do meraku a namerim -8dB. Dam ho zpet a jdu k druhemu switchi, vndam z modreho dam do meraku namerim -48dB.

Prevaril jsem, povymenoval SFPka, switche a porad nic
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

hocimin1 píše:no asi takhle na obouch koncich toho spatneho vlakna jsou switche a v jednom je zlutej a v druhem je modrej tranciver.

Kdyz jdu ke switchi kde je zlutej, vytahnu, dam do meraku a namerim -8dB. Dam ho zpet a jdu k druhemu switchi, vndam z modreho dam do meraku namerim -48dB.

Prevaril jsem, povymenoval SFPka, switche a porad nic

pak uz zbyva jen ze vlakno/konektor filtruje jednu barvu nebo jsou vsechny zluty (pokud zluta je barva podle TX frekvence) SFPcka vadny (nevysilaji)

Pokud vymenis zlutej s modrym, problem se prestehuje na druhou stranu?
0 x

hocimin1

SFP jsou nova a mam jich hromadu a tak jsem dal i jiny, nakonec jsem tam dal SFP pary z toho funkcniho vlakna abych se ujistil ze tyhle jsou spravny.

kdyz prohodim SFP zluta/modra, problem se prenese na druhy konec. Kde bylo predtim 8 ted je 48 a opacne.

Proste jako by neco tlumilo RX a netlumilo TX
0 x

ocior

Příspěvekod ocior » 11 years ago

hocimin1 píše:Kdyz jdu ke switchi kde je zlutej, vytahnu, dam do meraku a namerim -8dB. Dam ho zpet a jdu k druhemu switchi, vndam z modreho dam do meraku namerim -48dB.

Jednoznacne mikroohyb. Tech 1310nm projde, 1550nm ne.
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 11 years ago

Přesně tak, na otdr by to bylo vidět hned. Mas někde skříply kabel (případně vlákno v kazetě). Nejčastěji za to může moc utáhla svazinka. Když svítíš laserem, vysvítí se ti to někde v kazetě?
0 x
Halamíček Jakub

hocimin1

Super, diky to pomohlo.

OTDR nemam, ale uz jsem si ho objednal cca za 14 dni. Jeste probehnu kazety a trasu.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Docela bych chtěl vidět, jak se ti povedlo udělat ohyb, který udělá 40dB rozdíl mezi 1310 a 1550nm. Zkoušel jsem to na stole s powermetrem a nepovedlo se mi to.

EDIT: Možná jsem neměl dostatečně kvalitní kabel :D
0 x

hocimin1

No taky jsem se divil. Je to DROP samsung.

Zkousel jsem to udelat na tom funkcnim vlakne, kde vsechno slape a taky se mi to nepovedlo.

Divny je, ze jsem si dal tu praci a prosel jsem celou trasu kanalama kolem toho vlakna, jeslti je teda nekde ohyb. A to vlakno po cely delce nemam nic tak ostreho aby to bylo schopny neco zmenit. Vsude jsou radiusy
0 x

montykh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod montykh » 11 years ago

To nebude na trase, ale jak ti tu již psali, hledej někde v kazetě.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Tak už se mi to povedlo ... musíš mít udělaných MNOHO malých oček, aby si dosáhl tak velkého rozdílu v útlumech. Mám vlákno G657 a musel jsem ho docela dlouho omotávat okolo šroubováku. Docela by mě zajímalo, jak ty tvoje kazety vypadají :)
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 11 years ago

mě se to povedlo jenom jednou a byla to svazinka moc stáhlá. Ale bylo to "pouhých 10 dB.
0 x
Halamíček Jakub

ocior

Příspěvekod ocior » 11 years ago

http://www.corning.com/assets/0/433/573 ... a0adbd.pdf
Mas tam i pekne srovnani 652 a 657. A prave z G.652, hadam, budou pigtaily. Zrovna corning a jdsu maji velmi pekne prirucky "vezmi starter".
0 x

Shakal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Shakal » 10 years ago

Zdravím,
tiež ma postihol podobný problém
natiahol som dve trasy - jedna 300m, tá ide OK

druhá trasa 450m, ktorá nechce ísť:
kábel je 4vl. Samsung drop biely 400m a 50m 4vl. Samsung drop čierny, vyvarené a uložené v kazete,
12x previs s fish kotvami (2 otáčky kábla), ukončenie kazeta a pigtaily (žiadne silné uchytenie kábla alebo pigtailu v kazete strapom).
zapojil som SM WDM prevodníky a na optickej časti "tma", skúsil som iné prevodníky a to isté.
test laserom ide, prešiel som celú trasu a nie je nikde ani jeden mikroohyb (pre porovnanie - najmenší ohyb je na fish kotve)

S týmito káblami máme trasy aj viac ako 1km a nie je problém.
Skôr ako budem volať chlapíka s OTDR-kom, má niekto nejaký nápad?

Edit: boli sme tam teraz a všimol som si, že na jednej strane svieti Rx, nahodil som na skusku 2vl. SM TPlink a optika sa chytila. Takže to vyzerá na veľký útlm na 1550nm. Otazka znie preco :?
0 x
Robert Haľák, Librenet s.r.o
Internet, IPTV, USSD