všechno sedí. Samozřejmě cajk k tomu chybí.
Ano, optika je dražší vo tom žádná. Jestli si tam metaliku měl bez problémů tak jí tam natahni znova. Případně uzemni přes nosný lanka.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Optický převěs mezi domy
Díky za všechny rady alespoň teď mám představu jak se to s tou optikou má a jak se to dělá a co k tomu potřebuji.
Lanko na tom metalickém převěsu je uzemněno na výchozím bodě na stožáru, je třeba při použití STP kabelu dát ještě na každý konec přepěťovku? Ted tam nebyla a vzdycky to bylo v poho bouřky tu byly jako prase a nic.
Díky
Lanko na tom metalickém převěsu je uzemněno na výchozím bodě na stožáru, je třeba při použití STP kabelu dát ještě na každý konec přepěťovku? Ted tam nebyla a vzdycky to bylo v poho bouřky tu byly jako prase a nic.
Díky
0 x
Mimochodem fibrlok je gelová spojka
Jenom holt konstrukce patentovaná 3com. Ne že by to byla špatná technologie, ale je to taková wifina po vlákně ... pokud nemáš měřák, nevíš jestli to máš dobře. A ještě to zhoršují lámačky vláken. Většinou k tomu dostaneš doporučenu lacinou (cca 7 tisíc to bylo) s gumovým kusem který to láme. Výsledek je ten, že zalomení je prostě dáno erupcemi na slunci a někdy to vypadá jak prohnané dveřmi mezi futry. Sice to funguje, ten gel zahladí spoustu chyb, ale nemusí to být ono. Pak to člověk hodí na měřák a nechápe, proč to funguje ... Někdy i stačí trocha větru, pohyb, a rozpadne se to. A podle mě i mráz tomu trochu vadí.
Ale svoji službu to při pečlivosti práce udělá. Zvlášť v začátcích. Jenže po pár desítkách spojů zjistíš, že se ti vyplatí svářečka. Dnes už jsou to vlastně automaty, má to mikroskop, po pár pokusech poznáš okem jestli je to dobré nebo špatné. U fibrloku to nepoznáš.

Ale svoji službu to při pečlivosti práce udělá. Zvlášť v začátcích. Jenže po pár desítkách spojů zjistíš, že se ti vyplatí svářečka. Dnes už jsou to vlastně automaty, má to mikroskop, po pár pokusech poznáš okem jestli je to dobré nebo špatné. U fibrloku to nepoznáš.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
přeháníš. Konventory jsou schopy prosvítit 20km vlákna nebo 10cm vzduchu když je proti sobě namíříš správně a že by dvě naražený vlákna na sebe měly problem? nemaji, pokud teda nemáš kylometrovej kabel. Na ty naše krátký trasy řádově do 100m nevidim žádnej problem. To prostě prosvítí. Žádnej stres.
Máme tu 250m přerušený celkem 4 fibrlokama + spojka na vaně a no problemo ve venkovnim prostředí několik let.
Když už jsme u toho, ta tupá spojka na vaně ti nevadí? to je snad nejhorší spojení jaký jsem kdy viděl. Když jsem to poprvý dělal tak si říkám co je to za kokotinu že se lidi oháněji svářečkou a mnimálním útlumem a pak si na každou stranu daji vanu s touhle debilní spojkou ne nepodobnou principem fibrlocku. To mě jako nejvíc dostalo.... takže v klidu, fibrlock je ok a je od 3M.
Máme tu 250m přerušený celkem 4 fibrlokama + spojka na vaně a no problemo ve venkovnim prostředí několik let.
Když už jsme u toho, ta tupá spojka na vaně ti nevadí? to je snad nejhorší spojení jaký jsem kdy viděl. Když jsem to poprvý dělal tak si říkám co je to za kokotinu že se lidi oháněji svářečkou a mnimálním útlumem a pak si na každou stranu daji vanu s touhle debilní spojkou ne nepodobnou principem fibrlocku. To mě jako nejvíc dostalo.... takže v klidu, fibrlock je ok a je od 3M.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
To bylo na koho? Na mě? Nepřeháním ... to jsou zkušenosti.
Měli jsme myslím osm fibrloků za sebou, no problem, ale radši jsme to předělali. A pár jsme jich předělali právě proto, že se chovaly tak jak jsem psal. I tady prostě záleží na kvalitě lomu. Propálit to wifinářským způsobem sice jde, ale také to má své limity.
Tím si musí každý projít. Nejdřív oem čínské průchodky a pigtaily a nakonec se skončí u cenově dvounásobných až třínásobných (značku teď z hlavy neřeknu), protože to rozdíl v útlumech prostě je.
A sorry, trojka jako trojka
Je to Fibrlok od 3M (taky jsi tam měl chybu!).
Měli jsme myslím osm fibrloků za sebou, no problem, ale radši jsme to předělali. A pár jsme jich předělali právě proto, že se chovaly tak jak jsem psal. I tady prostě záleží na kvalitě lomu. Propálit to wifinářským způsobem sice jde, ale také to má své limity.
hapi píše:přeháníš. Konventory jsou schopy prosvítit 20km vlákna nebo 10cm vzduchu když je proti sobě namíříš správně a že by dvě naražený vlákna na sebe měly problem? nemaji, pokud teda nemáš kylometrovej kabel. Na ty naše krátký trasy řádově do 100m nevidim žádnej problem. To prostě prosvítí. Žádnej stres.
Tím si musí každý projít. Nejdřív oem čínské průchodky a pigtaily a nakonec se skončí u cenově dvounásobných až třínásobných (značku teď z hlavy neřeknu), protože to rozdíl v útlumech prostě je.
A sorry, trojka jako trojka

0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Asi bych k tomu měl napsat já. Kolega Ludvika.
Ty spojky se chovaj velice nevyzpytatelně. Při jednom měření máš na vlákně 6db útlum, při druhém 0,5db. Záleží na teple, zimě, zalomení, zastrčení....
Prostě a jednoduše svár je svár. Cca 1000 použitých fiberloků a svářečka je doma. Touto logikou jsme k tomu přistoupili.
S pigtaily je to to samé v bledě modrém. Nejdříve to nejlevnější co je. Ono to stačí..... Ale kvalita je vidět už při práci. Buď se to zdrhuje blbě, nebo naopak moc volně a ve fiberloku to nedrží. Na svár je to celkem fuk.
Potom si pořídíš měřič úrovně. A divíš se, že na 24 spojkách máš rozptyl od 0,2 do 3 db. Tak začneš kupovat lepší pigoše. Potom zjistíš, že když budeš chtít někdy náhodou v budoucnu použít PONku, bylo by vhodné používat APC. Takže novou páteř, která jde do země, budeme stavět na APC. Ano je to drahé (oproti pigoši za pár korun je to sakra rozdíl), ale až ty budeš převářet konektory, my pouze hodíme splitter... A hlavně, nebudeme duchařit.
Když si pořídíš OTDR, tak je rozdíl vidět i na trase z levných a na trase z drahých pigošů. U levných je ta trasa na OTDR taková roztřesená.
Taky je dobrý pořídit si mikroskop. To potom začneš konektory i poctivě čistit.
Pokud o tom nevíš nebo to nemáš na dohledu, tak je ti to jedno. Ale potom se divíš, že ti něco občas losí. Hodíš to na měřák a zjistíš, že ani to 20km SFP prostě těch 30db útlumu neprostřelí. Nebo že funguješ na rezervě 2db, což je u převěsu to samé, co 2db rezervy u desítky na 10 km.
Ty spojky se chovaj velice nevyzpytatelně. Při jednom měření máš na vlákně 6db útlum, při druhém 0,5db. Záleží na teple, zimě, zalomení, zastrčení....
Prostě a jednoduše svár je svár. Cca 1000 použitých fiberloků a svářečka je doma. Touto logikou jsme k tomu přistoupili.
S pigtaily je to to samé v bledě modrém. Nejdříve to nejlevnější co je. Ono to stačí..... Ale kvalita je vidět už při práci. Buď se to zdrhuje blbě, nebo naopak moc volně a ve fiberloku to nedrží. Na svár je to celkem fuk.
Potom si pořídíš měřič úrovně. A divíš se, že na 24 spojkách máš rozptyl od 0,2 do 3 db. Tak začneš kupovat lepší pigoše. Potom zjistíš, že když budeš chtít někdy náhodou v budoucnu použít PONku, bylo by vhodné používat APC. Takže novou páteř, která jde do země, budeme stavět na APC. Ano je to drahé (oproti pigoši za pár korun je to sakra rozdíl), ale až ty budeš převářet konektory, my pouze hodíme splitter... A hlavně, nebudeme duchařit.
Když si pořídíš OTDR, tak je rozdíl vidět i na trase z levných a na trase z drahých pigošů. U levných je ta trasa na OTDR taková roztřesená.
Taky je dobrý pořídit si mikroskop. To potom začneš konektory i poctivě čistit.
Pokud o tom nevíš nebo to nemáš na dohledu, tak je ti to jedno. Ale potom se divíš, že ti něco občas losí. Hodíš to na měřák a zjistíš, že ani to 20km SFP prostě těch 30db útlumu neprostřelí. Nebo že funguješ na rezervě 2db, což je u převěsu to samé, co 2db rezervy u desítky na 10 km.
0 x
Jo ještě.
Nyní tedy používáme pro SC - Tyco konektory, a budeme mít APC od Seikoh Gikken. Huber & Suhner je oproti tomu dvojnásobek. To už je i na nás moc.
Taky někdo agumentuje tím, že LCček se ti vejde více do vany. To už mám taky za sebou. Ano, vejde se to tam, ale blbě se s tím dělá. Takže z pohodlnosti používám SCčka.
Nyní tedy používáme pro SC - Tyco konektory, a budeme mít APC od Seikoh Gikken. Huber & Suhner je oproti tomu dvojnásobek. To už je i na nás moc.
Taky někdo agumentuje tím, že LCček se ti vejde více do vany. To už mám taky za sebou. Ano, vejde se to tam, ale blbě se s tím dělá. Takže z pohodlnosti používám SCčka.
0 x
Místo tohoto
http://www.ipmedia.cz/Default.asp?cls=s ... stiid=1164
zkus použít jiné kotvy. Tyto na delší vzdálenosti trochu mačkaj kabel.
Martin_H píše:Díky za všechny rady alespoň teď mám představu jak se to s tou optikou má a jak se to dělá a co k tomu potřebuji.
Díky
0 x
montykh píše:Místo tohoto
Jaký jiný kotvy teda použít? Co je delší vzdálenost?
0 x
montykh píše:Místo tohoto
zkus použít jiné kotvy. Tyto na delší vzdálenosti trochu mačkaj kabel.Martin_H píše:Díky za všechny rady alespoň teď mám představu jak se to s tou optikou má a jak se to dělá a co k tomu potřebuji.
Díky
na 120m prevesy s samsung dropem...... a bez problemu... prevesu vicero, a ani u jednoho zadne mackani jsme nezpozorovaly. 2/4/8 vlakno.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.
Dobry den vsem, mam dotaz pouzivate v praxi nekdo tento prubezny zaves opt.samonosneho kabelu 2-4mm??? Jak se vam (i dlouhodobe jevi) prakticka pouzitelnost tohoto montazniho pripravku vs. samonosny DROP kabel 3mm = zda to neprinasi nejake mechanicke uskali, ovlivnujici negativne opt.preves a jeho funkčnost. Tedy mi jde o prakticky nazor, pokud nekdo prevesy s timto provozuje, zda je to v realu bezproblemu pouzitelne.
WaveCon Průběžný závěs pro kabel s průměrem max. 4mm
http://www.i4wifi.cz/LAN-Optika/Montaz/ ... x-4mm.html
WaveCon Průběžný závěs pro kabel s průměrem max. 4mm
http://www.i4wifi.cz/LAN-Optika/Montaz/ ... x-4mm.html
0 x