❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Bude fungovat singlemode OTDR na multimode vláknu?

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
Selič
antispam: Ano

Bude fungovat singlemode OTDR na multimode vláknu?

Příspěvekod Selič » 12 years ago

Mám takový problém, disponuji OTDR s pouze singlemode modulem a předřadným vláknem. A potřebuju proměřit síť postavenou na 62,5/125 multimode vláknech délky max. 500m.
Potřebuji pouze odhadnout s přesností na metry místo přerušení vlákna - dílem od hlodavců, dílem od požáru kabelu v kabelové rýze.
Je šance, naměřit relevantní výsledky nebo mám rovnou pujčit OTDR na multimode?
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

když už ho máš a to vlákno stejně nefunguje, tak to vyzkoušej, ne? :-) Něco ukázat by to mohlo, útlum a přesné údaje asi ne, ale místo úplného přerušení jo. Neber mě ovšem za bernou minci, je to jen pololaický názor.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 12 years ago

Já jsem to zkoušel se zbytky vláken v kanceláři a když dám redukci FC (je na OTDR) na SC singlemode. Tak to ukazuje blbosti.
Když jsem opatrně strčil ST 62,5/125 do FC na OTDR, tak to ukazovalo docela rozumné hodnoty. Ale měl jsem jen 2x10m kabelu a překvapilo mě, že nebyl téměř vidět útlum na spojce.
BTW - kde sehnat levně kvalitní 5m patch FC - SC 62,5/125?
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

A zkoušel jsi to na dostatečnou vzdálenost? Nevím kde je limit, ale předřadné vlákno se používá právě pro protažení délky.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

halamicek

Příspěvekod halamicek » 12 years ago

Předřadné vlákno se používá hlavně pro eliminaci mrtvé zóny hned za zdrojem záření. Pomocí OTDR na SM vlákna byste měl naměřit přibližné délky událostí po trase, ale útlumy a IL budou zkresleny.
0 x
Halamíček Jakub