Mám takový problém, disponuji OTDR s pouze singlemode modulem a předřadným vláknem. A potřebuju proměřit síť postavenou na 62,5/125 multimode vláknech délky max. 500m.
Potřebuji pouze odhadnout s přesností na metry místo přerušení vlákna - dílem od hlodavců, dílem od požáru kabelu v kabelové rýze.
Je šance, naměřit relevantní výsledky nebo mám rovnou pujčit OTDR na multimode?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Bude fungovat singlemode OTDR na multimode vláknu?
Bude fungovat singlemode OTDR na multimode vláknu?
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
když už ho máš a to vlákno stejně nefunguje, tak to vyzkoušej, ne?
Něco ukázat by to mohlo, útlum a přesné údaje asi ne, ale místo úplného přerušení jo. Neber mě ovšem za bernou minci, je to jen pololaický názor.

0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Já jsem to zkoušel se zbytky vláken v kanceláři a když dám redukci FC (je na OTDR) na SC singlemode. Tak to ukazuje blbosti.
Když jsem opatrně strčil ST 62,5/125 do FC na OTDR, tak to ukazovalo docela rozumné hodnoty. Ale měl jsem jen 2x10m kabelu a překvapilo mě, že nebyl téměř vidět útlum na spojce.
BTW - kde sehnat levně kvalitní 5m patch FC - SC 62,5/125?
Když jsem opatrně strčil ST 62,5/125 do FC na OTDR, tak to ukazovalo docela rozumné hodnoty. Ale měl jsem jen 2x10m kabelu a překvapilo mě, že nebyl téměř vidět útlum na spojce.
BTW - kde sehnat levně kvalitní 5m patch FC - SC 62,5/125?
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
A zkoušel jsi to na dostatečnou vzdálenost? Nevím kde je limit, ale předřadné vlákno se používá právě pro protažení délky.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Předřadné vlákno se používá hlavně pro eliminaci mrtvé zóny hned za zdrojem záření. Pomocí OTDR na SM vlákna byste měl naměřit přibližné délky událostí po trase, ale útlumy a IL budou zkresleny.
0 x
Halamíček Jakub