❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Kabel v trubičce nebo na "volno"?
Kabel v trubičce nebo na "volno"?
Ahoj, je dost pravděpodobné, že budu v jedné škole dělat zasíťování, jedná se o pavilonovou školu, takže budovy spojené chodbami (část z jedné strany chodby je pouze mříž, zbytek vyšší sokl a sklo) kde se netopí, jen tam neprší. Plán je takový: v jednom pavilonu je PC učebna s rackem, switchem, internetem, odsud by se vedly kabely do ostatních pavilonů, vzdálenosti jsou 100, 110, 140, 180m. V chodbách vždy u stropu vedou el.kabely, můj plán je, že bych využil konstrukci ve které kabely vedou a přidal tam optický. Otázka je jak ho natáhnout, zda stačí použít třeba toto: http://www.alternetivo.cz/kabel-opticky-vnitrni-instalacni-premise-04-vlakna-sm-9-125-g-652d-900um-break-out-lsoh-zluty-iec332-3c-d4-7mm-660n_d2388.html a nebo natáhnout trubičku http://www.alternetivo.cz/mikrotrubicka-hdpe-venkovni-tenkostenna-05-3-5mm-pro-zafouknuti-do-hdpe-trubky-vnitrni-lubrikacni-vrstva-silicore_d29858.html a do ní pak toto http://www.alternetivo.cz/kabel-opticky-k-zafouknuti-drop-airblown-04-vlakna-sm-9-125-g-657a-clt-ny-d1-9mm-40n-povoleny-r-ohybu-40mm_d21225.html Co si o tom myslíte? Díky za každou radu a názor.
0 x
U nás na škole som to riešil minulé leto, optický prepoj serverovna - jedálen cca 210m, 2/3 v škole 1/3 vonku preves. Obehal som si dodávateľov - spravil prieskum a zistil že mikrovlákno ma výde približne o pár halierov drahšie ako obyč in/out univezál. V budove je to fuk aj tak je to v lište a vonku si poradia oba. Takže sa kúpil bežný typ. niečo ako toto http://www.intelek.cz/product.jsp?artno=70091040 a vonku to vysí ešte aj na nosnom lanku čo mi tam zostalo po minulej FTP inštalácii.
Zhrnutie: Vyprdol by som sa na mikro a trubičku, kúpil univerzálny drop napr. http://www.alternetivo.cz/kabel-opticky ... 29670.html alebo ten signamax pokiaľ sa nebojíš, že ti ho deti budú sťahovať dole alebo sa naň vešať tak ti netreba ani priemyselný. V budove to normálne strč do inš. líšt a máš pokoj.
Zhrnutie: Vyprdol by som sa na mikro a trubičku, kúpil univerzálny drop napr. http://www.alternetivo.cz/kabel-opticky ... 29670.html alebo ten signamax pokiaľ sa nebojíš, že ti ho deti budú sťahovať dole alebo sa naň vešať tak ti netreba ani priemyselný. V budove to normálne strč do inš. líšt a máš pokoj.
0 x
MTCNA, MTCRE, MTCTCE a furt toho viem málo
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Pokud mas moznost aby ti tech par svaru nekdo udelal ci mas svarecku, tak jednoznacne mikrotrubicka a zafouknout treba 12vlakno... Trubku dat co nejzarivejsi, aby si ji kazdy kdo se v tom bude hrabat vsimnul. Elektrikari ci skolnici byvaji obcas "drsnaci" co moc nekoukaj kde co jde...
Pokud moznost rozumne prave s optikou neni, tak dat treba Solarixe SFTP 4x do vetsiho husiho krku a hotovka.
Jeste by bylo dobre zjistit, zda maji budovy stejne privody elektriny, zda maji pospojovane potencialy, aby se tento potencial nestehoval prave po tom UTPku...

Pokud moznost rozumne prave s optikou neni, tak dat treba Solarixe SFTP 4x do vetsiho husiho krku a hotovka.
Jeste by bylo dobre zjistit, zda maji budovy stejne privody elektriny, zda maji pospojovane potencialy, aby se tento potencial nestehoval prave po tom UTPku...

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
Také jsem měl dilema zda se na optiku nevykašlat a natáhnout SFTP, ale bojím se těch posledních dvou vzdáleností 140m a 180m. Potřebuji aby to bylo spolehlivé a navíc jsou na to i peníze
Na svaření nikoho nemám, je to okres Beroun, kousek od Prahy, tak sehnat někoho by snad neměl být problém. Nikdy jsem s optikou ani trubičkami nedělal s čím je lepší práce při tahání? Měl jsem kdysi v ruce vzorek dropu od Samsungu dalo se to přirovnat k UTP, Hapi tu psal, že se k tomu dá i tak chovat, zase v trubičce by to bylo určitě lépe ochráněné jak píše lwg před školníky, dětmi a jinými "drsňáky" 

0 x
Řeším příbuznej problém. Budu pokládat optiku po vesnici do země. Jde mi hlavně o propojení vysílačů. Obchoďák mi nabídl místo HDP trubek silnostěný trubičky. Máte stím nějakou zkušenost?
0 x
helapc píše:Řeším příbuznej problém. Budu pokládat optiku po vesnici do země. Jde mi hlavně o propojení vysílačů. Obchoďák mi nabídl místo HDP trubek silnostěný trubičky. Máte stím nějakou zkušenost?
vůbec se toho neboj, používáme 12/8, je to tak tvrdý, že tomu jen tak neublížíš, když to leží na asfaltu můžeš to s klidem přejet autem, je problém to zlomit, ale zátáčku neuděláš s menším rádiusem než tak 70cm, na zafouknutí nepotřebuješ tak kravskej kompresor jako na 40mm trubku
0 x
Dík, jakej do toho používáš kabel a proč? Potřebuju jeden tak 64 vláken a jeden 4 vlákna.
0 x
Tahal jsem k vysílači 220V v kopoflexu a tak jesem tam přidal Mikrotrubičku 10/8 byla to super volba když se po 2 měsících do toho foukl drop
Rozhodně doporučuju Mirkrotrubičku a do toho navalit dropa i do budoucna je to lepší když tam budes chtít dát více vláken
Drop je dobrej kabel ale je to jak struna furt se krouti mota dělá oka a jak to oko utáhneš zlomiš kabel a budes to tahat znova což není dobry když se mootaš mezi jinejma instalacema eletriky atd
Konektory na tuto vzdálenost mužeš klidně použit gelovky (pokud neseženeš někoho kdo ti to svaří )Nebo gelovy spojky (nouze je nouze )
Pokud tech 180m bude rovná trubička bez ohybů záhybů možná by se ti to podařilo i prostčit ale je to na hraně stačí ti pak maly kompresurek a foukačka ala navody v FTTX mam ji taky a praci to dělá dobře
Rozhodně doporučuju Mirkrotrubičku a do toho navalit dropa i do budoucna je to lepší když tam budes chtít dát více vláken
Drop je dobrej kabel ale je to jak struna furt se krouti mota dělá oka a jak to oko utáhneš zlomiš kabel a budes to tahat znova což není dobry když se mootaš mezi jinejma instalacema eletriky atd
Konektory na tuto vzdálenost mužeš klidně použit gelovky (pokud neseženeš někoho kdo ti to svaří )Nebo gelovy spojky (nouze je nouze )
Pokud tech 180m bude rovná trubička bez ohybů záhybů možná by se ti to podařilo i prostčit ale je to na hraně stačí ti pak maly kompresurek a foukačka ala navody v FTTX mam ji taky a praci to dělá dobře
0 x
180 m zafukovať ? Uplne obyčajný vysávač izolačku , sktorou sa oblepí prechod trubička /hadica vysávača a na koniec káblu prilepiť kus sáčika , tak to tam poletí do tej trubky že nebude vedieť ani ako a bude mať "zafúknuté" .
0 x
To mi ještě prosím vysvětli. Chápu na konec trubky vysavač udělá podtlak. Na začátku budu strkat kabel. Na co ten sáček? Jsem v tom lama. Dík
0 x
ten sacek ti kolem konce kabelu tu trubku jakoby ucpe a vysavac taha za ten sacek, resp za konec kabelu... ja sem to takto delal i v normalni 40mm hdpe a jelo to jak blbe. a kdyz nestacil 1 vysavac, tak se pridal druhy a jelo to zas jak blbe :d
0 x
Jan Ptáček
net.work píše:ten sacek ti kolem konce kabelu tu trubku jakoby ucpe a vysavac taha za ten sacek, resp za konec kabelu... ja sem to takto delal i v normalni 40mm hdpe a jelo to jak blbe. a kdyz nestacil 1 vysavac, tak se pridal druhy a jelo to zas jak blbe :d
jj 40/33 360 m síce sme tomu museli už trocha dopomôcť silikónovým olejom , ale išlo to . Vysávač nič extra, úplne bežný na takéto domáce použitie.
0 x
Díky za názory a rady, jaký konkrétní materiál by jste mi doporučili? Trubička bude stačit 05/3,5mm? Je rozumné tahat dvouvlákno které by mi stačilo nebo raději čtyř z důvodu rezervy/poškození? Použít WDM nebo no-WDM transceivery?
0 x