Ahoj,
mate nekdo zkusenosti s pouzitim mode condition patchm kabelu pro prenost pomoci SM prevodniku na MM kabelech?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
mode condition patch
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Něco podobného jsme zkoušeli, nakonec to skončilo výměnou MM kabelu za SM
Nevím kolik ten patch stojí, ale dá se to vyrobit na lepších svářečkách, jestli to chceš jen zkusit. Jinak spíš doporučuju koupit MM převodník na 1300nm.

0 x
potreboval bych bidi na MM na cca 1.6km... proto ten dotaz... napada vas jine reseni?
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
To je bez šance, na takovou vzdálenost to fakt nerozjedeš. S tím kondicionerem ziskas tak 200m k dobru, takže tak max 500m. Na 1.6 km budeš mít extrémní vidovou disperzi, nevěřím tomu, že by to jelo. Napadá mě akorát výměna za SM nebo to rozsekat na 3-4 části a přesvicovat to.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Ted me ještě napadlo. Já uvažují jen 1 Gbps+. Pokud Ti stačí 100M, tak je šance , ze to poběží. Záleží na tom jak ta trasa vypadá, určitě bych si ji nejdříve změřil OTDRkem.
0 x
Záleží na typu a stáří vlákna. Pokud by to bylo OM2 nebo OM1 radiální, tak existují SFP 1 Gbps moduly s dosahem až těch 2 km.
Používáme toto na kilák na OM1 radiálu 15 let starém: http://www.intelek.cz/product.jsp?artno=76247737
100 Mbps na 2 km funguje naprosto bez problémů na čemkoliv.
Používáme toto na kilák na OM1 radiálu 15 let starém: http://www.intelek.cz/product.jsp?artno=76247737
100 Mbps na 2 km funguje naprosto bez problémů na čemkoliv.
0 x
jedna se o kabely OM2. Moduly s dosahem 2km pouzivame, ovsechm potrebuji dva vlakna... A to je to o cem jsem se zapomnel zzminit. Jedna se mi o BiDi reseni.
.... Jo zapomenu na to

0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Řešením by mohl být optický cirkulátor, ale nevím jestli se dodává do MM. Optický cirkulátor umožňuje provozovat obousměrný provoz na stejné vlnové délce.
0 x
BiDi multimode bude asi trošku problém, to není úplně běžná houska na krámu. Pro 100 Mbps jsme měl v ruce s dosahem 5 km. Pro gigabit jsem viděl asi max 1 km:
http://www.sfpex.com/bidi-sfp/1g-bidi/s1gb53-m1
http://www.sfpex.com/bidi-sfp/1g-bidi/s1gb53-m1
0 x
Kondicionér dělá přechod ze SM vlákna do MM s tzv. ofsetem, tedy nasvícení mimo střed vlákna (posun v um se liší pro 50 nebo 62,5 jádro). Kondicionér sám posuvem nasvícení MM vlákna mimo střed jádra řeší u běžných vláken nelinearitu průběhu indexu lomu ve vlákně (vliv výroby), tím, že se jí vyhne. Na přijímací straně je v transceiveru velkoplošná dioda a tak vezme všechen výkon z MM jádra - i mimo střed. Pokud se použije Bidi SM, na MM, pravděpodobně nebude fungovat - závisí na řešení vnitřní optiky a filtru 1310/1550.
Kdysi jsem zkoušel a vyvíjel kondicionér se starým MM vláknem 62,5 z Fotony (Slovinsko) a dostal jsem se na bezchybný přenos 1GE na vzdálenost 1650m (měřeno BERT analyzátorem).
Norma u starých vláken typu OM1 A OM2 předepisuje použití kondicionéru.
Podle zkušeností ale u více než 20% případů není kondicionér třeba použít - vlákno je vyrobeno bez nelinearit, nebo tyto nevadí do vzdálenosti 550m.
Takže - lze se dostat dále na starém MM vlákně, ale závisí to na konkrétním vlákně a pohybujeme se mimo katalogové hodnoty vlákna, které výrobce nikdy neměřil a negarantoval.
Jedině to zkusit s konkrétním SFP/Bidi, jestli bude fungovat (včetně měření analyzátorem pod zátěží). Nebo použít CWDM SFP s vyšší citlivostí, dvě vlnové délky proti sobě sloučené do jednoho vlákna jednolambdovým filtrem a použít před přechodem na MM vidový kondicionér. To by mohlo do určité vzdálenosti fungovat. Pokud by byl zájem to vyzkoušet, mohl bych zapůjčit jak SFP, tak i CWDM filtry a vyrobit jednovláknový kondicionér. Vlastní měření a experimenty bych už nechal na zájemci na konkrétním vlákně.
Jarek
Kdysi jsem zkoušel a vyvíjel kondicionér se starým MM vláknem 62,5 z Fotony (Slovinsko) a dostal jsem se na bezchybný přenos 1GE na vzdálenost 1650m (měřeno BERT analyzátorem).
Norma u starých vláken typu OM1 A OM2 předepisuje použití kondicionéru.
Podle zkušeností ale u více než 20% případů není kondicionér třeba použít - vlákno je vyrobeno bez nelinearit, nebo tyto nevadí do vzdálenosti 550m.
Takže - lze se dostat dále na starém MM vlákně, ale závisí to na konkrétním vlákně a pohybujeme se mimo katalogové hodnoty vlákna, které výrobce nikdy neměřil a negarantoval.
Jedině to zkusit s konkrétním SFP/Bidi, jestli bude fungovat (včetně měření analyzátorem pod zátěží). Nebo použít CWDM SFP s vyšší citlivostí, dvě vlnové délky proti sobě sloučené do jednoho vlákna jednolambdovým filtrem a použít před přechodem na MM vidový kondicionér. To by mohlo do určité vzdálenosti fungovat. Pokud by byl zájem to vyzkoušet, mohl bych zapůjčit jak SFP, tak i CWDM filtry a vyrobit jednovláknový kondicionér. Vlastní měření a experimenty bych už nechal na zájemci na konkrétním vlákně.
Jarek
0 x