Zdravím,
Nějaký čas už přemýšlím o zavedení FTTx místo UTP kabeláží. A velmi by mě zajímalo jak jste přešli na optiku a v kompletu o jakou finanční investici se jedná tj. cena kabeláží, lamaček či svařovaček nebo jestli dáváte přenost pro začátek gelovým spojkám atd. Jestě jsem němel moc čas se do celé problematiky ponořit. Díky za všechny rady, informace atd.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jak začít s optikou?
Rád bych ti pomohl ale už je to tu neskutečně mockrát probraný a mám tu někde dokonce příspěvek kde je popsáno i s odkazy na věci který k výstavbě potřebuješ.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
- midnight_man
jednoznacne NIE pre gelove spoje a akekolvek fiberlocky a podobne hovadstvá. Vlakna treba zvarat. Co sa samotnej technologie tyka...mozes ist vseliako...od PON siete, cez P2P siete na WDM, pripadne mozes aj duplex. PCi uz formou prevodnikov v racku alebo prístupových FTTH switchov (vyssia cena). Je to na tebe. Ku klientom sme nedavno zacali pouzivat tie biele opticke brany...tj standardna wifina Nkova 150mbps so vstavaným optickým WAN interface (WDM) stoji to asi 50€
. Zakaznik ma zasuvku za dverami a 5-10m patch kabel mu ide na stol k wifine.

0 x
Pokud by to bylo jen závěsnej kabel mezi panelákama, nebo jen bod - bod linka, tak bych se té spojky s pigtailem nebál, gelové konektory bych asi nedával. Pokud toho je vícero vyplatí se svářet, ale pokud to chce jen v omezené míře (nahrazování dlouhých rozvodů UTP v jednotkách kabelů), tak si myslím že pro začátek je to moc megalomanské. Tplink a základ viz co píše hapi si myslím, že dobrý začátek pro naučení a sžitím se.
0 x
- midnight_man
gelove konektory v zime potrhal mraz
. Co sa tyka tych spojok....u nas stoji jeden zvar cca 10-15€. Co nie je take strasne..ked poratas kolko stoja fiberlocky, lamacka...kolko ich pokazis atd atd atd. Samozrejme jednoduche veci stacia 2 prevodniky za par €.

0 x
Tak nemůžu porovnávat, já teďka začínám s trasou 250m všechno pvc trubkou a zatáčky husí krk, po střeše v budově i zemí v trubce. Spojky pouze v budovách takže doufám že to nebude nějaký problém. Chápu ale, že venku v racku to dělat potíže asi může (díky za poznatek). Taky je rozdíl jestli dělá 5km optiku a nebo jen hop z paneláku na paneláku u nás i klidně 20m, když jsou vedle sebe. Tam přecijen útlum plus mínus není takový problém. Tady půjčují sadu za 1500 peněz i s lámačkou a fibrlok2 stojí cca 130kč možná míň a půjčovné svářečky 2500Kč. Pokud tedy dělám do cca 8mi spojů není důvod nevzít firblok2 (pokud mi to v daném prostředí nevadí). Nikdo přeci neříká když to má jen kabel z bodu A do bodu B že si to na koncích nemůže případně v budoucnu převařit(stačí vyměnit hřeben a může dělat). A řekl bych alespoň podle mé zkušenosti, že když si protahám 250m kabelu(ne zafouknu) a trubek, tak bych nechtěl aby mi tam přišel jen nějakej manik, svařil a čus, to se s tím radši budu mordovat sám ať se něco naučím. Chápu když někdo natahá mnoho vláken do jednoho bodu a pak se mu to nechce dělat, ale stejně nevím jak mu budete vysvětlovat, že tohle vlákno je od toho a tohle od toho,.. to stejně mu musíte stát za zády a říkat co kam ne? Když jsem viděl práci s 2d svářečkou tak to by snad udělal každej a co teprve s 3d, ale možná jsem ještě naivní
to se ukáže na konci týdne.

0 x
Jak dopadl konec tydne?
Taky si myslim ze se nemusi hned zacinat megalomansky a ze fibrlok pripadne samsungovic FIC jsou pro tento ucel dostacujici. Taky mam v umyslu delat preskoky mezi panelaky nebo privod patere ke switchi uprostred panelaku. Od 20m dé 100m.
Taky si myslim ze se nemusi hned zacinat megalomansky a ze fibrlok pripadne samsungovic FIC jsou pro tento ucel dostacujici. Taky mam v umyslu delat preskoky mezi panelaky nebo privod patere ke switchi uprostred panelaku. Od 20m dé 100m.
0 x